Vali Yıldırım: Denizcilik sektörü, vazgeçilmez bir sektördür

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla mesaj paylaşan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, "Denizcilik sektörü; balıkçılık ve taşımacılıkla ekonomik anlamda, yatçılık, kıyı t

GÜNDEM 30.06.2020 16:37:00 0
Vali Yıldırım: Denizcilik sektörü, vazgeçilmez bir sektördür

 

 

Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla mesaj paylaştı.

 

"ÖNEMLİ BİR KAZANIM OLARAK TARİHE GEÇTİ"

 

1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren ve 815 sayılı Kabotaj Kanunu'nun kabulü ile birlikte kutlanmaya başlanan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın denizlerimizdeki egemenlik haklarımızın sağlanması ve korunması açısından büyük önem arz ettiğini kaydeden Vali Yıldırım, "Kurtuluş Savaşı sonrası denizlerdeki hakimiyetimizin tasdiki niteliğindeki bu yasanın yürürlüğe girmesiyle yabancı devletlerin deniz ticaretindeki hakimiyeti son bulmuştur. Kabotaj Kanunu, denizlerimize sahip çıkma bilincini insanımıza aşılamış, denizciliğimizin gelişip büyümesinde önemli rol oynamıştır. Limanlarımızda her türlü yük ve yolcu taşıma hakkını Türk bayraklı gemilere ve Türk vatandaşlarına tanıyan bu kanun önemli bir kazanım olarak tarihe geçmiştir" dedi.

 

"GURUR KAYNAKLARIMIZDIR"

 

Vali Yıldırım, "Denizcilik sektörü; balıkçılık ve taşımacılıkla ekonomik anlamda, yatçılık, kıyı tesisleri ve su sporları ile turizm anlamında önem taşırken, ülke savunmasında da vazgeçilmez bir sektördür. Türkiye’nin denizcilik sektöründe uluslararası pazardan aldığı pay her geçen gün artmaktadır. Türkiye, dış ticaret yüklerinin büyük bir bölümünü deniz yoluyla taşımaktadır. Türk tersanelerinde yüzde 70’e varan yerlilik oranıyla çeşitli tip ve tonajda askeri ve sivil gemiler inşa edilmektedir.  TCG Heybeliada, TCG Büyükada korvetleri, TCG Bayraktar, TCG Sancaktar çıkarma gemileri, sismik araştırma gemisi MTA Oruç Reis ve yakın zamanda denizlerimizde olacak olan TCG Anadolu uçak gemisi bu tersanelerde inşa edilen gurur kaynaklarımızdır" ifadelerini kullandı.

 

"TEKİRDAĞ, ÖNEMLİ KATKILAR SUNMUŞTUR"

 

Tekirdağ, Türkiye’nin en büyük, en modern konteynır limanı, aynı zamanda Avrupa’nın en büyük 10 limanından biri olma özelliği taşıyan ASYAPORT, CEYPORT ve MARTAŞ limanlarıyla, ulusal ve uluslararası boyutta deniz kirliliklerine müdahale ve temizlik çalışmalarının koordine edilmesi amacıyla yapılan UDEM’iyle, (Ulusal Deniz Emniyeti Acil Müdahale Merkezi) balıkçı barınakları, Marmara Denizi’nde 132 km, Karadeniz’de 2,5 kilometre uzunluğunda turizme ve su sporlarına elverişli sahilleri, kıyılarıyla ve Sahil Güvenlik Komutanlığıyla Türkiye’de denizciliğin gelişmesine önemli katkılar sunmaktadır. Ülkemizin denizlerde sahip olduğu bu zengin potansiyeli en iyi şekilde değerlendirerek, dünya denizciliğinde öncü ülke olmamız temennisiyle,“Denizcilik ve Kabotaj Bayramı”nı kutluyor. Türk denizciliğinin gelişmesinde emeği geçenlere şükranlarımı sunuyor,deniz şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum" dedi.

 

Haber / Yener AKBABA