Keşif için 7 kişilik heyet belirlendi

Çorlu'da 8 Temmuz 2018'de meydana gelen 25 kişinin öldüğü, 328 kişinin yaralandığı tren kazasıyla ilgili açılan davanın 5'inci duruşması bugün Çorlu Halk Eğitimi Merkezi Salonuâ€?

GÜNDEM 25.06.2020 16:42:00 0
Keşif için 7 kişilik heyet belirlendi

 

 

Edirne Uzunköprü’den İstanbul Halkalı'ya gitmek üzere hareket eden, 362 yolcu ve 6 personelin bulunduğu yolcu treni, Çorlu Sarılar Mahallesi yakınlarında raydan çıkarak devrilmiş, 7'si çocuk 25 kişinin yaşamını yitirdiği faciada 328 kişi de yaralanmıştı.

 

4 KİŞİ HAKKINDA DAVA AÇILMIŞTI

 

Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kazanın meydana gelmesinde asıl kusurlu bulunan TCDD 1'inci Bölge Müdürlüğü Halkalı 14'üncü Demiryolu Bakım Müdürlüğü'nde Demiryolu Bakım Müdürü olarak görev yapan Turgut Kurt, Çerkezköy Yol Bakım Şefliği'nde Yol Bakım ve Onarım Şefi olan Özkan Polat, Yol Bakım Şefliği'nde Hat Bakım ve Onarım Memuru olarak görevli Celaleddin Çabuk ile TCDD bünyesinde çalışan ve mayıs ayındaki yıllık umumi muayene raporunda imzası bulunan Köprüler Şefi Çetin Yıldırım hakkında 'taksirli ölüme ve yaralanmaya neden olmak suçundan 2'şer yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle Çorlu 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı. Dava geçtiğimiz yıl 3 Temmuz'da Çorlu Adalet Sarayı'nda, 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi olarak düzenlenen 130 kişilik Konferans Salonu'nda görülmeye başlarken, kazada hayatını kaybedenlerin bazı yakınları ve yaralıların, salonda yer olmadığı gerekçesiyle içeriye alınmaması ile birlikte yaşanan olayların ardından duruşma, Çorlu Halk Eğitimi Merkezi'ndeki 600 kişilik 15 Temmuz Salonu'na alınmıştı.

 

KİMSEDEN MUCİZE BEKLEMEDİK

 

Davanın 5’inci duruşması bugün görüldü. Duruşma öncesinde kazada hayatını kaybedenlerin yakınları ve kazada yaralananlar Çorlu Halk Eğitimi Merkezi'ne yaklaşık 1 kilometre mesafede toplanıp, kortej halinde yürüyerek geldi. Kazada 14 yaşındaki kızı Bihter Bilgin, kız kardeşleri Emel Duman ve Derya Kurtuluş, yeğeni 6 aylık Beren Kurtuluş'u kaybeden Zeliha Bilgin, acılı aileler adına yaptığı konuşmada “Bugün 718 gün oldu. Biz sevdiklerimizden ayrılalı 718 gün oldu. Evlatlarımız yok, kardeşlerimiz yok, canlarımız yok, eşlerimiz yok, analar yok. Bu süreçte istediğimiz tek bir şey vardı. Biz kimseden mucize beklemedik. Hiçbir şey istemedik. Tek bir şey istedik, ‘Bizlere adaleti verin’ dedik. Biz adalet istiyoruz. Benim evladım, kardeşlerim, 25 can geri gelmeyecek dedik. Ama bizler gibi hiçbir anne, hiçbir baba, hiçbir abla, kardeş yanmasın dedik” dedi.

 

 

“ADALET İSTİYORUZ”

 

İhmaller yüzünden 25 kişinin hayatını kaybettiğini savunan Zeliha Bilgin, “Bize bunun hesabını verecekler. Vermek zorundalar. Burası adaletli bir ülkeyse bu adaletin beni bulması gerekiyor. Bizler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Bizler usulsüzlük yapmadık, bizler terörist değiliz. Bizler bu devlete vergi ödemekten başka, iyi bir vatandaş olmaktan başka hiçbir şey yapmadık. Ben bir anne olarak evladımın katillerinin yargılanmasını istiyorum. Mısra bir anne olarak evladının katillerinin yargılanmasını istiyor. Annem 4 canını kaybetmiş bir anne olarak 65 yaşında bu yollarda, adalet aramak zorunda bırakıldığı için bu adaletsizliği kınıyorum. Çorlu’nun hesabı sorulacak. Kimse korunmayacak. Tüm sorumlular yargılanacak, adalet yerini bulacak” diye konuştu.

 

“ADALETİN PEŞİNDE KOŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

 

Kazada oğlu Oğuz Arda Sel’i kaybeden Mısra Öz Sel de “Sorumlular yargılanana kadar biz adaletin peşinde koşmaya devam edeceğiz. Gerçek sorumlular yargı önüne gelene kadar mücadele edeceğiz” dedi. Açıklamanın ardından duruşma salonuna geçildi. Duruşmanın yapıldığı Çorlu Halk Eğitimi Merkezi önünde polis ekipleri tarafından yoğun güvenlik önlemleri alınırken, salon içinde ise sosyal mesafeye uyulması için bazı koltuklar boş bırakıldı. Duruşmaya girenlerin tek tek ateşleri ölçülürken, maskesi olmayanlara maske verildi.

 

 

DURUŞMA SALONUNU TERK ETTİLER

 

Mahkemeye ulaşan bilgi ve belgelerin okunmasıyla başlayan duruşma, müşteki avukatlarının beyanlarının dinlenmesiyle devam etti. Savunmaların ardından verilen savcılık mütalaasında "Çiftliklerde yağmur ölçme cihazının bulunduğuna dair tespitin neye dayanılarak yapıldığının sorulmasına, bilirkişilere yönelik itirazların kabulüne, talimatla alınan tanık ifadelerinin huzurda alınması talebinin reddine karar verilmesi talep olunur” denildi. Karara tepki gösteren aileler mahkemeye tepki göstererek duruşma salonunu terk etti.  Aileler daha sonra adliye önünde oturma eylemine başladı.

 

4 KASIM’A ERTELENDİ

 

Mahkeme ara kararını açıkladı. Keşif yapılması için 7 kişilik heyet belirlendi. Bir sonraki duruşma 4 Kasım’a ertelendi.

 

MİLLETVEKİLLERİ YALNIZ BIRAKMADI

 

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Tekirdağ Milletvekilleri Candan Yüceer ve İlhami Özcan Aygun, İstanbul Milletvekili Ali Şeker, İzmir Milletvekili Murat Bakan ve Kırklareli Milletvekili Türabi Kayan da kaybettikleri yakınları için adalet arayan acısı aileleri yalnız bırakmayarak onların mücadelesine destek oldu.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU