Ebabil Kuşu, bu kez Çerkezköy'de ortaya çıktı

Son günlerde Türkiye'nin değişik bölgelerinde görülen, Kur'an-ı Kerim'de Fil Suresi'nde de adı geçen ve dokunanın bir yıl boyunca hiçbir sıkıntı çekmeyeceğine inanılan Eb

GÜNDEM 17.06.2020 11:28:00 0
Ebabil Kuşu, bu kez Çerkezköy

 

 

Çerkezköy’de faaliyet gösteren Eroğlu Erkek Kuaförü’nde çalışan Burak Arslantaş dün saat 21:00 sıralarında dükkana bir kuş girdiğini fark etti. Kuşu ilk olarak baykuşa benzeten Arslantaş, kuşun ebabil kuşu olduğunu öğrenince, durumu yetkililere bildirdi.

 

KUAFÖR DÜKKANINDA BULUNDU

 

İlk defa böyle bir kuş gördüğünü belirten Arslantaş, "Kuşun evcil bir kuş olmadığını ve ömrünün havada geçtiğini öğrendik. Ne yapacağımız konusunda kararsız kaldık. Çok değişik bir kuş çünkü. Gözlerinin etrafından normal bir kuş olmadığı anlaşılıyor. Saldırganlığı da yok" dedi.

 

PINARÇA’DA DOĞAYA SALINDI

 

Kuşa yiyecek verdiklerini de kaydeden Arslantaş, "Yiyecek bir şeyler verdik, fakat yemedi. Yetkililer ile iletişime geçtiğimizde bize doğaya bırakmamızı söylediler. Bunun üzerine nerede doğaya salabiliriz diye düşündük, aklımıza Pınarça geldi. Pınarça'da doğaya saldık ve kuşu özgürlüğüne kavuşturduk" ifadelerini kullandı.

 

YAŞAMLARININ YÜZDE 90’INI HAVADA SÜZÜLEREK GEÇİRİYORLAR

 

Ebabil kuşu, kırlangıçlara göre kanatları daha uzun ve kavisli bir kuş türüdür. Gece-gündüz havada kalır ve uçarken uyurlar. Geceleri gören bir türdür. Yalnızca üreme dönemlerinde yere inip, kayalıklardaki ve yüksek binaların çatılarındaki yuvalarında uyurlar. Sürüler halinde, tiz çığlıklar atarak uçarlar. Ayaklarının üstünde diğer kuşlar gibi dik bir şekilde duramazlar ve asla yerde yürüyemezler. Türkiye'de ilkbaharda görülmeye başlar, sonbaharda güneye göç ederler. Çıkardıkları sesler ve görüntüsüyle görenleri adeta büyülemektedir. Genellikle şehirlerde yaşayan bu kuş türü, kırlangıç kuşuyla benzediği için zaman zaman karıştırılmaktadır. Ebabil kuşu yaşam sürelerinin yüzde 90'ınını havada süzülerek geçirirler. Ebabil kuşlarının çok sayıda türü vardır. Türkiye'de ise bu türlerden 4 tanesi yaşamaktadır. Bu kuşlar göçmen kuşlar arasında yer almaktadır. Türkiye soğuk olduğu için kış aylarında Afrika'ya göçerler. İlkbaharın sonuna doğru da tekrar Türkiye'ye gelirler. Ebabil kuşlarının ortalama ömür süreleri ise 27 yıldır. Yuvalarını kalabalık yerlere yapmazlar.

 

EBABİL KUŞU’NUN HİKAYESİ

 

Fil Suresi’nde yer alan Ebabil kuşları Kur’an-ı Kerim’de adı geçen nadir kuşlardandır. Ebabil Kuşları, Kabe’yi yıkmak için gelen Ebrehe ve kalabalık fil ordusuna gagalarıyla taşıdıkları taşları atarak yenilmelerine sebep olmuştur.

 

Haber / Buse SERİN