AVM'ler 50 gün sonra yeniden açıldı

Koronavirüs tedbirleri kapsamında 21 Mart'ta kapatılan alışveriş merkezlerinin büyük bir bölümü dün yeniden açılırken, Çerkezköy Center AVM de dün yeniden Çerkezköylülere hizmet vermeye baÅ

GÜNDEM 11.05.2020 17:52:00 0
AVM

 

 

Alışveriş merkezinde market kısmının hiç kapanmadığını, bir markanın birkaç gün önce, bir giyim markasının da Pazartesi günü hizmet vermeye başladığını, en geç 1 Haziran’a kadar gıda hariç bütün markaların açılmış olacağını belirten Çerkezköy Center AVM Müdürü Bülent Yüksel, alışveriş merkezinde koronavirüse karşı alınan önlemlerle ilgili bilgi verdi. AVM içerisinde hijyen noktaları oluşturularak dezenfektanların konulduğunu kaydeden Yüksel “Genel temizlik yapıldı. İnsanların çok fazla temas ettiği WC kapı kolları ve diğer sandalye, masa başları dezenfektanla temizlendi. AVM’nin genel dezenfektesi yapıldı. Bugün tekrar yapılacak” dedi.

 

 

“GİRİŞTE TERMAL KAMERA KULLANILIYOR”

 

Alışveriş merkezi girişinde termal kamera kullanıldığını ifade eden Yüksel “Maskesiz kimseyi almıyoruz. Ateşi yüksek olanı almıyoruz. Genelgedeki tedbirlerin tamamını yerine getirdik. Giriş ve çıkışı ayırdık. 10 metrekareye 1 kişi kuralımız var. Bunu doldurmuyoruz. 900 kişiyi alabilecek kapasitemiz var.  Tüm dezenfekte işlemleri yasalara uygun şekilde yapıldı” dedi.

 

VATANDAŞLARIN ATEŞİ ÖLÇÜLDÜ

 

AVM yönetimi tarafından alınan tedbirlerin yanı sıra alışveriş merkezinde bulunan mağazalar da kendi önlemlerini aldı. Mağaza girişinde vatandaşların ateşi ölçülürken, mağaza içinde de sosyal mesafe kuralı çizgilerle belirtildi. Mağazaların veznelerindeki personeller maske ve siperlik takarak çalışırken, mağaza içerisindeki müşteri sayısına da dikkat edildi.

 

 

MASKESİZ ESNAF VE MÜŞTERİ ALINMAYACAK

 

Edirne’de de, koronavirüs tedbirleri kapsamında kapatılan 5 asırlık Alipaşa Çarşısı, 50 gün aradan sonra dün yeniden açıldı. Mimar Sinan'ın 1569 yılında yaptığı, kentin en önemli alışveriş merkezlerinden olan Alipaşa Kapalı Çarşısı’nda dün AVM'lerin açılmasıyla birlikte yönetim tarafından tekrar kapıların müşterilere açılmasına karar verildi. Alipaşa Çarşısı'nda 128 dükkandan neredeyse tamamı açılırken, temizlik çalışmasının ardından müşterilere hizmet verilmeye başlandı. Çarşıya 65 yaş ve üstü kişiler alınmazken, maske, dezenfeksiyon ve sosyal mesafe kurallarıyla müşterilerin girişine izin verildi. 11:00-19:00 saatleri arasında hizmet verecek olan asırlık çarşı, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın da katılımıyla kapıları yeniden açtı.

 

300 ESNAF ÇALIŞIYOR

 

İçişleri Bakanlığı'nın aldığı kararla berberler, kuaförler güzellik merkezleri ve AVM'lerin kapılarını açtığını, Edirne’nin de tarihi kültürel yapısı ile 3 tane tarihi AVM'ye sahip olduğunu belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Bunlar alışveriş çarşıları dediğimiz tarihi yapılar. Bunlardan Mimar Sinan'ın yaptığı tarihi Alipaşa Çarşısı, Bedesten ve Selimiye Cami altındaki Arasta Çarşısı. Tarihi 3 çarşıda yaklaşık 300 esnaf arkadaşımız çalışıyor” dedi.

 

“1 HAFTA DENEMEK AMACIYLA AÇIK KALACAĞIZ”

 

Belediye olarak çarşıların dezenfektesini yaptıklarını kaydeden Gürkan, “Yaklaşık 45 gündür çarşı kapalı ve esnafımız çok zor günler geçirdi inşallah işleri düzelir. Biz de bugün 3 çarşımızın esnaflarına dezenfekten ile ateş ölçer cihazlar verdik” dedi. Valilik ve belediyenin destekleriyle tarihi çarşının kapılarını tekrar açtıklarını belirten Tarihi Alipaşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış da “1 hafta boyunca denemek amacıyla açık kalacağız. Deneyeceğiz, bakacağız, her şey yolunda giderse açık kalmaya devam edeceğiz. Hayat kapattığımız gibi başlamayacak. Şu an kontrollü bir yaşam olacak” dedi. Çarşıya maskesiz vatandaşların alınmayacağını dile getiren Sanış “Ateşlerini ölçüp sosyal mesafe kuralları çerçevesinde hizmet vereceğiz” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU