Kaplan: AVM'leri açacağınıza küçük esnafın iş yerini açın

Çerkezköy'de partisinin ilçe teşkilatını ziyaret eden TBMM Katip Üyesi İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Koronavirüsle mücadele kapsamÄ?

GÜNDEM 30.04.2020 16:45:00 0
Kaplan: AVM

 

 

TBMM Katip Üyesi İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, Çerkezköy’de partililerle bir araya geldi. İYİ Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Yasemin Altın Erseçkin ve partililerle görüşen Kaplan, ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Koronavirüsle mücadele sürecinde Tekirdağ’daki rakamları valilikten resmi yazı ile istediğini, valiliğin sadece Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bununla ilgili bilgi verebileceklerini ifade ettiğini söyleyen Kaplan “Tekirdağ’da ben dahil hiçbir milletvekili bu durumu bilmiyor. Hangi ilçede ne kadar vaka olduğu, ilimizde vaka sayısı, hasta sayısı, ölüm sayısının ne olduğunu bilmiyoruz” dedi.

 

“PROBLEMLERİ ÇÖZECEĞİZ”

 

Bu konuyla ilgili Tekirdağ Valisi ile görüşeceklerini ve Tekirdağ’daki verileri talep edeceklerini kaydeden Kaplan, “Çerkezköy’de sağlıkçılarımız bir problem yaşamıştı. Bu problemlerin çözüldüğünü söylediler bize. İlimizde problemleri olanların bilgilerini istedik, problemleri çözeceğiz” dedi.

 

“HALKI CEZALANDIRIYOR”

 

Ülkemizin zor bir süreçten geçtiğini söyleyen Kaplan, şuanda en doğru olanın herkesin var gücüyle devlet büyüklerini dinlemesi, evde kalması ve yasaklara uyması olduğunu belirtti. Vatandaşların kendisine en çok talepte bulunduğu konunun şehirler arası ulaşım olduğunu kaydeden Kaplan “Maske sorunu da ciddi bir sorun. Hükümet ilk olarak PTT ile dağıtacağız dedi beceremedi. Eczanelerde dağıtacağız dedi beceremedi. Sayın Cumhurbaşkanımız vatandaşına maske dağıtmıyor ama maalesef 14 ülkeye maske gönderiyor. Bizim vatandaşımızın maskesi yok ama biz yurtdışına maske veriyoruz. Durum zor. Hükümet belediyeler elinden bu maske dağıtımını çok rahat çözebilirdi. Belediye eliyle hizmet daha kolay. Ama Ankara, İstanbul, İzmir Büyükşehir Belediyelerine paye vermesin diye bütün vatandaş cezalandırılıyor. Yardımları kesmek için elinden geleni yaptı. Ama Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı daha güzel metotlarla daha hayırlı bir iş yaptı. Hayırsever veresiye borcu olanların borcunu ödedi. İstanbul ve İzmir de ona keza. Bunlar hükümetle iş birliği içerisinde olsa daha güzel olurdu. Ama maalesef bana göre sayın Recep Tayyip Erdoğan halkı cezalandırıyor” dedi.

 

“HÜKÜMET DÜZGÜN YÖNETEMİYOR”

 

Sokağa çıkma yasakları ile ilgili de değerlendirme yapan TBMM Katip Üyesi İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan “Sokağa çıkma yasağı doğru bir karar ama 2-3 gün değil. Bana göre sokağa çıkma yasağı en az 15 gün olmalı. Okullar tatil edildiği zaman 15 gün sokağa çıkma yasağı uygulansaydı ülkemizde vaka sayısı bu kadar olmayacaktı. Geçen hafta 4 gün sokağa çıkma yasağı uygulandı. Ama Pazartesi günü Atatürk Caddesi’ndeki kalabalık ana baba günü gibiydi. Sokağa çıkma yasağının ne faydası oldu? Hiçbir faydası yok. Bizim genel başkanımızın 2-3 ay önce söylediklerini hükümet rötarlı 2 ay sonra yapıyor. Genel başkanımız pandemi hastanesini 2-3 ay önce gündeme getirdi. Şimdi yapıyorlar. Bu uygulamayı hükümetimiz tamamen başarısız ve beceriksiz bir şekilde yönetiyor. İstikrarlı ve düzgün yönetemiyor” dedi.

 

“AVM’LERİ AÇACAĞINA KÜÇÜK ESNAFIN İŞ YERİNİ AÇ”

 

Gazetecilerin AVM’lerin açılmasıyla ilgisi sorusuna da cevap veren Kaplan, bu süreçte AVM’lerin açılmasının yanlış olduğunu belirterek “AVM’lerden önce esnaflarımız var. Bana göre AVM’lerden önce aciliyetli olan berberlerin ve lokantaların açılması. Sen lokantaları aç, berberleri aç, önlemini al. 4 tane zengin, holding sahibinin iş yerini açacağına küçük esnafın iş yerini aç. Bence önce küçük esnaf. Çünkü Türkiye’nin temel direğidir” diye konuştu.

 

“BORCU OLMAYAN İNSAN KREDİYİ NE YAPSIN?”

 

‘Nefes Kredisi’ ile ilgili de konuşan Kaplan; “Ticaret ve Sanayi Odası ve TOBB 100 bin lira kredi vereceğiz diye açıkladı. Ama gidip başvuru yapıldığında senin hakkın 40 bin TL deniyor. İstedikleri şartları yerine getirmeye kalksan zaten senin paraya ihtiyacın yok. Esnafın yüzde 99.9’u kredi alamıyor. Ben onu daha önce KOSGEB Genel Müdürü’ne söyledim. ‘Kredi veriyorsunuz, 27 tane şartınız var, 25-26 tanesini tamamlıyoruz, 1-2 tanesi tamamlanmıyor. Bunlar maliye ve sigorta borcu. Borcu olmayan insan zaten krediyi ne yapsın? 100 bin TL talep eden esnafın borcu 25 bin TL’yi geçiyorsa verme. 25 bin TL’yi geçmiyorsa, borcu tahsil et. Hem devletin parasını tahsil et hem de esnafın işi olsun’ dedim. Caddede borçsuz esnaf gösteremezsiniz. Herkesin borcu var. Ben de esnaftım, ben de biliyorum yaşadıklarını. Herkes kan ağlıyor” dedi.

 

“ESNAF 3 AY SONRA NE YAPACAK?”

 

Elektrik ve doğalgaz ile ilgili ortalama faturalandırma sistemini de yanlış bulduğunu kaydeden Kaplan “Bir tane esnaf arkadaşımız var. 281 lira elektrik faturası gelmiş, iş yeri ise 1 buçuk aydır kapalı. Biz bunu mecliste de gündeme getirdik. Önümüz yaz. Kışın 400-500 lira doğalgaz faturası geliyorsa yazın 20-30 lira gelecek. Ama ortalamaya göre faturalama yapıyorlar. Bu yapılan yanlıştır. Biz bunu yeniden dile getireceğiz. Şu an esnafın işine gelen en iyi şey, borcunuzu erteleyebiliyorsunuz. Ama 3 ay sonra ne yapacak esnaf?” dedi.

 

“ORADA VİRÜS YOK MU?”

 

Tekirdağ’ın da aralarında bulunduğu 30 büyükşehir ile Zonguldak’ta uygulanan sokağa çıkma yasağı ve kısıtlamaları ile ilgili de konuşan Kaplan “Bence bu haksızlık. Tekirdağ’da sokağa çıkma yasağı var ama Edirne’de Kırklareli’nde insanlar elini sallaya sallaya geziyor. Orada da virüs var. Bu virüsü 31 il mi yapıyor? Karantinaya alacaksan bu zamana kadar İstanbul’u alacaktın karantinaya, Türkiye’ye hiç yayılmayacaktı. Anadolu’da görülen vakaların büyük çoğunluğu İstanbul’dan gitmeden dolayı oldu” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU