Halkalı-Kapıkule demir yolu hattı 2023'te hizmete girecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, geçtiğimiz yıl Eylül ayında temeli atılan Halkalı- Kapıkule demir yolu hattının 2023 yılında hizmete gireceğini açıkladı. Bakan Karaismailoğ

GÜNDEM 27.04.2020 16:21:00 0
Halkalı-Kapıkule demir yolu hattı 2023

 

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye'yi hızlı tren ile Avrupa'ya bağlayacak Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı çalışmalarını yerinde inceledi. Avrupa Birliği (AB) hibe programıyla gerçekleştirilen Halkalı- Kapıkule Demir Yolu Hattı Projesi'nde incelemelerde bulunan Bakan Karaismailoğlu, Halkalı- Kapıkule demir yolu hattının 2023 yılında hizmete gireceğini ifade etti.

 

“TÜRKİYE’Yİ HIZLI TREN İLE AVRUPA’YA BAĞLAYACAK”

 

Geçtiğimiz yılın Eylül ayında temeli atılmasına karşın projede yüzde 10’luk ilerleme kaydettiklerini ifade eden Karaismailoğlu, “Türkiye'yi hızlı tren ile Avrupa'ya bağlayacak bu proje sosyoekonomik faydalarının yanı sıra yapım aşamasında ekolojik anlamda da ülkemize önemli yararlar sağlıyor. Bu projenin inşaat alanından çıkan topraklar meralara yayılarak ekilebilir alan haline getiriliyor” dedi. Demir İpekyolunu canlandırmak adına Marmaray'ı, Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Hattı'nı da devreye soktuklarını söyleyen Bakan Karaismailoğlu “Bu proje ile birlikte AB'yi, AB ülkelerini Türkiye'ye taşımacılık anlamında komşu yapmış olacağız. Bununla yetinmeyip bu yük taşımacılığını Asya'ya kadar götürebileceğimiz gibi denizaşırı ülkelere gönderebilir hale geleceğiz. Halkalı- Kapıkule demir yolu hattının hizmete girmesi ile Trans- Avrupa ulaştırma ağlarına yüksek kalitede bağlanmanın son aşaması tamamlanacak” dedi.

 

 

“YÜZDE 10’LUK İLERLEME KAYDETTİK”

 

Proje içerisinde 53 alt geçit, 59 üst geçit, 16 demir yolu köprüsü 2 adet tünel ve 194 adet menfez ve 3 adet viyadük yapılacağını dile getiren Karaismailoğlu “Türkiye olarak, ulaştırma ağlarının Avrupa'ya entegrasyonunun yüksek standartlarda sağlanması, her daim önceliklerimiz arasında yer almıştır. Ülkemizin Avrupa'yı Asya ve Uzak Doğu'ya bağlayan konumu nedeniyle, büyüyen Asya ekonomileri için Avrupa ve Afrika arasındaki ticaret güzergahlarının odak noktasında bulunması, bu hattın yapımını çok daha önemli hale getirmektedir. Geçtiğimiz Eylül ayında temelini attığımız projede şimdiden yüzde 10 gibi önemli bir ilerleme sağladık. Söz verdiğimiz gibi 2023 yılı yaz ayında bu önemli projeyi hizmete vermiş olacağız” dedi.

 

“ÇERKEZKÖY’E DE İSTASYON YAPILACAK”

 

Projenin hizmete girmesiyle Avrupa ve Türkiye arasındaki ticari hareketliliğin daha da artacağını dile getiren Karaismailoğlu, projenin yapım aşamasında, inşaat çalışmaları sırasında ihtiyaç duyulan iş gücünün bölge illerden temin edildiğini ifade etti. Edirne, Babaeski, Lüleburgaz, Büyükkarıştıran ve Çerkezköy'e istasyonlar da yapılacağını söyleyen Karaismailoğlu “Söz konusu hat demir yolu taşımacılığına olduğu kadar bölgedeki şehirlerde üretimin artmasına da vesile olacak. Türkiye'yi hızlı tren ile Avrupa’ya bağlayacak bu projenin hem ticari anlamda hem sosyoekonomik anlamda faydalarının yanı sıra yapım aşamasında ekolojik anlamda da ülkemize önemli yararlar sağlıyor” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU