Koçak: Herkes taşın altına elini koysun

Çerkezköy ve Kapaklı'da Türk Metal Sendikası'na bağlı bazı firmalar bir süre çalışanlarını izne çıkarırken, bazı firmalar da önümüzdeki günlerde çalışanlarını

GÜNDEM 30.03.2020 18:16:00 0
Koçak: Herkes taşın altına elini koysun

 

Türk Metal Sendikası’na bağlı fabrikalarda kronik hastalığı bulunan çalışanların izne çıkarılarak idari izinli sayıldığını belirten Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, “Bize bağlı fabrikalarda koronavirüs tedbirleri kapsamında tüm önlemler alındı. Yemekhanelerde tek kullanımlık malzemeler kullanılıyor. Ekmekler poşet içinde. İş sağlığı ve güvenliği kurallarını temsilci arkadaşlarımız kontrol ediyor” dedi. 

 

“EMEKÇİLERİMİZİN LEHİNE KARARLAR ALACAĞIZ”

 

Anne-babası umreden ya da yurtdışından gelen çalışanların da 14 gün boyunca evlerinden çıkmadığını kaydeden Koçak, “Kısa çalışma ödeneği için müracaat eden fabrikalar var. Bu fabrikalar müracaatları kabul edildin ya da edilmesin işçiyi izne çıkardıklarında yarısı yıllık izin, yarısı idari izin çalışacak. Emekçilerimizin lehlerine kararlar alacağız” dedi. Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şubesi’ne bağlı 12, Kapaklı Şubesi’ne bağlı 13 fabrikanın olduğunu belirten Koçak, “BSH 3-20 Nisan, Kale Kilit 30 Mart-13 Nisan, Disa Otomotiv 30 Mart – 5 Nisan, EGO Elektrikli Aletler 30 Mart – 6 Nisan, Orsan Ticari Araç Sistemleri 30 Mart 29 Haziran, Trakya Döküm 30 Mart – 29 Haziran tarihleri arasında çalışanlarını izne çıkaracak. Çalışanların izinli olduğu günlerin yarısı yıllık izinlerinden sayılacak. Yarısında da idari izinli sayılacaklar” dedi. 

 

“İŞÇİ ÇIKIŞI OLMAYACAK”

 

Kısa çalışmada da emekçilerin çalışmadığı günlerin İŞKUR tarafından karşılanacağını söyleyen Koçak “Bu süreçte fabrikalarımızda işçi çıkışı olmayacak. Olmaması için elimizden gelen mücadeleyi yapıyor olacağız. İzinli olan emekçilerimiz de evlerinde kalsınlar. Biz onlar için çalışıyoruz” dedi. 

 

İŞVERENLERE SESLENDİ

 

İşverenlere de seslenen Koçak “Bu virüs sadece emekçilere gelmedi. Dünya genelinde var. Bunun bedelini sadece emekçiler ödemesin. Taşın altına herkes elini koysun. İşverenler işçi çıkışı ya da ücretsiz izin uygulamasına gitmesinler. Sendikasız fabrikalardaki emekçilerin de aileleri var, geçim dertleri var. Bu olağanüstü durumda sendikasız bazı yerler bedelini emekçiye ödetmeye kalkıyor. Bedelini emekçilere ödetmesinler. Bizim uygulamamız gibi yapsınlar” ifadelerini kullandı. 

 

“ÇERKEZKÖY’DE OLURSA BİZİ MUTLU EDER”

 

Çerkezköy’deki üretim tesislerinde solunum cihazı üreteceği söylenen Arçelik Elektronik ile ilgili de konuşan Koçak “Gölcük’te sendikamıza bağlı Ford fabrikasında solunum cihazı üretimi başladı. İkincisi Çerkezköy’de olursa bizi mutlu eder” diye konuştu. 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU