Merinos Islahı projesi değerlendirildi 

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından yürütülen Edirne İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin â

GÜNDEM 19.03.2020 10:58:00 0
Merinos Islahı projesi değerlendirildi 


 

Tarım ve Orman Edirne İl Müdürlüğü kontrolünde yürütülen “Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi”nin bir alt projesi olan “Edirne İli Halk Elinde Karacabey Merinosu Islahı Projesi”nin  değerlendirme ve bilgilendirme toplantısına, Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Öğretim üyesi ve Keşan Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Süleyman Kök, Edirne Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nden Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Veteriner Hekim Tamer Yeşilgölden, Edirne İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şenol Günday, Proje Teknik Elemanı Ziraat Mühendisi Murat Pazarlı ile 36 yetiştirici katıldı.  

 

YILLIK OLARAK DESTEKLEMELER YAPILIYOR

 

Toplantıda konuşan Proje Lideri Doç. Dr. Süleyman Kök, şimdiye kadar yapılan çalışmalarla ilgili bir değerlendirme yaparak, gelecek yılın hedeflerini, koyun ıslah çalışması yapan yetiştiricilere aktardı. Doç. Dr. Süleyman Kök, “TAGEM adına Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından denetimleri yapılan proje kapsamında, damızlık koç, anaç koyun ve doğan tüm kuzulara yıllık olarak hayvan başı desteklemeler yapılmaktadır. Proje ile ‘rol model yetiştiriciler’ oluşturularak, 36 yetiştiricinin kendi elindeki mevcut koyun sürüsünü ıslah edip, kendi yerli gen kaynağımızı geliştirerek korunmasını ve sürdürülebilir olmasını sağlamaktayız.” dedi.

 

YETİŞTİRİCİLERİN BİLİNÇLENMESİ SAĞLANIYOR

 

Proje çalışma koşulları ve planlamasına uyan yetiştiricilere devletin her yıl destek verdiğini belirten Doç. Dr. Süleyman Kök, proje kapsamında verilen desteklerin doğru kullanılıp kullanılmadığının denetlendiğini ve bu denetimlerin sürünün yenilenmesiyle doğru orantılı olduğunu vurgulayarak, “Projede, her yıl sürünün yüzde 25'inin yenilenmesi isteniyor. Canlı hayvan ile çalışıldığı için bu oran, ölüm ve diğer risklerle birlikte yüzde 20 oluyor. Buna göre her sürünün 5 yıl içerisinde tamamen yeni seçtiğimiz damızlık koç ve koyunlar ile yenilenmiş olması gerekiyor. Yıllık değerlendirmeler yaparak ıslah çalışması yapan yetiştiricilerimizi bilgilendiriyor ve yetiştiricilerin de bilinçlenmesini sağlıyoruz." ifadelerini kullandı. 

 

100 KOYUNDAN 150 BAŞ KUZU ELDE ETMİŞİZ

 

Kök, "TAGEM, Üniversite ve bir sivil toplum kuruluşu olan Edirne İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği ortak çalışarak koyun yetiştiricilerinin kendi öz kaynaklarını nasıl kullanmaları ve ıslah etmeleri gerektiğini, seleksiyon ile sürüdeki hayvanların canlı ağırlıklarındaki gelişmelerin nasıl belirlendiğini kavratmak için bu toplantılarımızı düzenliyoruz.” dedi. Projenin, 5 bin 290 koyun üzerinde yürütüldüğü bilgisini de aktaran Proje Lideri Süleyman Kök, şunları söyledi: “Projemize, 267 adet koç ile sürüdeki proje dışı diğer koçlar da dahildir. 2019 yılında doğuran koyun başına doğan kuzu sayısı 1,5 olmuştur. Başka bir ifade ile doğum yapan 100 koyundan 150 baş kuzu elde etmişiz. Karacabey Merinosu, et ve yapağı verimi için ıslah edilen koyunlardır. Projede belirlediğimiz koç katım dönemi 15 Mart ile 15 Mayıs tarihleri arasında olacaktır." 

 

"YÜZDE 21,4'LÜK BİR SAPMAMIZ VAR"

 

"Doğumlarımız da 15 Ağustos'ta başlayıp 60 gün içerisinde bitecektir." diyen Kök, "Dolayısıyla, proje teknik elemanımızın yaptığı ölçümler olan doğum ağırlıkları, en erken 45 günlük ve 4 aylık canlı ağırlıkları alınarak damızlık seçimleri yapılmaktadır. Proje teknik elemanının yaptığı ölçümler ile seçilen damızlık kuzular Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan kontroller ile belirleniyor. Projemizin 4. yılında sürülerde yüzde 78,9'luk bir yenilenme oldu. Hedeflenenden yüzde 21,4’lük bir sapmamız var.” dedi. Toplantı sonunda Edirne İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şenol Günday tarafından, Trakya Üniversitesi Keşan Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü öğrencilerinin servis salonunda, toplantıya katılan projedeki yetiştiricilere yemek verildi. Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü öğrencileri de yemek sırasında servis yaptı.

 

Haber / Yakup KARATEPE