57. Alay Yürüyüş Komitesi, Tekirdağ'dan uğurlandı

Çanakkale Savaşı'nın destanlaşan kahramanları olan 57. Alay'ın anısına Tekirdağ Valiliği önünden başlayıp, Çanakkale Şehitliği'nde sona erecek tarihi yürüyüşe katı

GÜNDEM 14.03.2020 09:57:00 0
57. Alay Yürüyüş Komitesi, Tekirdağ

 

57. Alay Yürüyüş Komitesi üyeleri, Çanakkale Şehitliği’ne yapılacak 57. Alay Vefa Yürüyüşü için, Tekirdağ Tarihi Valilik Binası önünde düzenlenen törenle uğurlandı. Törene, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Garnizon Komutanı Tankçı Kurmay Albay Cumhur Mustafa Kıcanaoğlu, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Kaymakamı Harun Kaya, İl Emniyet Müdürü Mehmet Erduğan, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Osman Kılıç, İl Milli Eğitim Müdürü Ersan Ulusan,  kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. 

 

"ÇANAKKALE SAVAŞI TEKİRDAĞ'DAN BAŞLAR"

 

Saygı duruşu İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan törende 26. 27. 57. Alayları Yaşatma Araştırma Gönüllüleri Derneği Başkanı Hikmet Selim Yılmaz, günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı. Ardından konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, "Şanlı bir kahramanlık destanı olan Çanakkale Savaşı, Tekirdağ'dan başlar. Çanakkale, Türk halkının, millet olma bilincine eriştiği, kınalı kuzuların geri dönmeyi düşünmeden canlarını vatan uğrunda feda ettikleri, Ebedi Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün bir kahraman olarak tarih sahnesine çıktığı ve tarihin akışının değiştiği yerdir." dedi. 

 

"HAYIRLI YOLCULUKLAR DİLİYORUM"

 

Başkan Albayrak, "Tekirdağ'dan Gelibolu'ya giderek vatan savunmasına omuz veren 57. Alayın büyük komutanı ve kahraman askerleri, savaşın çok kritik bir safhasında düşman askerlerinin ilerleyişini canları pahasına durdurmuşlardır. Tarihin akışının değiştiği bu büyük savaşta, 57. Alayın tüm fertleri şehit olmuştur. Başta Ulu Önderimiz Mustafa kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, Tekirdağ'dan Çanakkale'ye yürüyecek olan tüm dostlarımıza hayırlı yolculuklar diliyorum. Dualarımızı şehitlerimize ulaştırmalarını rica ediyorum." ifadelerini kullandı.

 

"DÜNYA TARİHİNİ YENİDEN ŞEKİLLENDİRMİŞTİR"

 

Daha sonra konuşan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, "Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın bu toprak, bir devrin battığı yerdir. Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın bir vatan kalbinin attığı yerdir.” dizeleriyle konuşmasına başladı. Çanakkale zaferinin, milletimizin tarih boyunca kazandığı en önemli zaferlerden ve en büyük kahramanlıklardan biri olduğunu kaydeden Vali Yıldırım, "Fedakarlığın doruk noktasına ulaştığı bir var olma ve yok olma mücadelesi olan Çanakkale Zaferi, tarihten silinmek istenen bir milletin, bütün yokluk ve imkansızlıklara rağmen, vatanını canı pahasına nasıl savunduğunu bütün dünyaya göstermesi bakımından tarihi bir öneme sahiptir. Aziz milletimizin yüksek irade ve sarsılmaz inancıyla kazandığı Çanakkale zaferi, hem milli tarihimizi, hem de dünya tarihini adeta yeniden şekillendirmiştir." dedi.

 

"ÖNEMLİ BİR ADIMDIR"

 

Vali Yıldırım, "Çanakkale zaferi, tarihte eşi benzeri olmayan bir kahramanlık destanı ve Cumhuriyetimizin kuruluşuna giden önemli bir adımdır. Bu bakımdan Çanakkale, aziz milletimiz için olduğu kadar, bağımsızlık mücadelesi veren bütün milletler ve insanlık alemi için de bir kurtuluş rehberi olmuştur. Bu savaşa Tekirdağ’ımızdan da bir alay katılmıştır.   Bu alay 57. Alaydır ve Komutanı Hüseyin Avni Bey’dir. 22 Şubat 1915 tarihinde törenle sancağı verilen 57. Alay, 23 Şubat 1915 tarihinde Çanakkale’ye doğru yola çıkarak  26 Mart 1915'te Çanakkale Bigalı Köyü'ne varmıştır. 57. Alay’ın Conkbayırı’na hareket eden üç taburu ve bir dağ bataryasını oluşturan yaklaşık 3000 subay ve askeri, Conkbayırında kendisinden yaklaşık 6 kat daha büyük bir düşman gücüne karşı taarruza geçmiştir." dedi. 

 

"NAMUSUNU, BAYRAĞINI, VATANINI ÇİĞNETMEDİLER"

 

"En yüksek rütbelisinden, erlerine , mutfağında çalışan aşçı yamağına kadar büyük bir kısmı bu taarruzda şehit olmuştur ancak çıkarmayı durdurmuş ve düşman unsurlarının hedeflerine ulaşmasına canları pahasına engel olmuştur." diyen Yıldırım, "Göstermiş olduğu büyük kahramanlıkla dünya tarihine geçen 57. Alay; milletimizin inancını, savaş gücünü, kuvvet ve kudretini bütün dünyaya bir kez daha ispat etmiştir. Bu milletin asil evlatları bir asır önce nasıl vatan, millet, bayrak uğruna şehit oldularsa, kendilerine saldıran çeşitli milletlerden Akif’in “kimi Hindu, kimi yamyam kimi bilmem ne bela” diye ifade ettiği düşmana karşı göğüslerini siper ettilerse, namusunu, bayrağını, vatanını çiğnetmedilerse; Bugün de aynı şekilde bu aziz milletin her bir evladı gelecek olan her türlü tehdide karşı aynı şuurla mücadele edecektir." diye konuştu. 

 

"AZİZ ATATÜRK'ÜN RUHU ŞAD OLSUN"

 

"57.  Alay’ın anısını yaşatmak için başlatacağınız bu yürüyüş o günkü ruhun kaybolmadığının en güzel göstergesidir." diyen Yıldırım, "Bu ruh; bugün, özgür ve  bağımsız Türkiye‘yi daima yaşatmak ve yüceltmek için taşıdığımız ruhtur. Bu vesileyle vatanımız, istiklalimiz, istikbalimiz için canlarını vermiş tüm şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmetle, minnetle anıyorum. Çanakkale Savaşları’nın büyük komutanı Aziz Atatürk’ün ruhu şad oldun.” dedi. Konuşmanın ardından, komite üyeleri ve yürüyüş heyeti, Çanakkale’ye uğurlandı.

 

Haber / Yener AKBABA