Kazanılmış haklarımıza sahip çıkmalıyız

Kapaklı Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Anma Programı'nda konuşan CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, "Bugün sahip olduğumuz, bize

GÜNDEM 8.03.2020 18:34:00 0
Kazanılmış haklarımıza sahip çıkmalıyız

CHP Kapaklı İlçe Başkanlığı, İlçe Kadın Kolları ve İlçe Gençlik Kolları tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Anma Programı” düzenlendi. 

 

“HER ZAMANKİNDEN DAHA FAZLA İHTİYAÇ DUYULUYOR”

 

Dün saat 16:00’da Kapaklı Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan CHP Kapaklı İlçe Başkanı Erdinç Yılmaz, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün kadınların eşitlik, bağımsızlık, özgürlük, politik ve ekonomik haksızlıkların giderilmesi, cinsel ayrımcılığın sona erdirilmesi, kadınlara uygulanan her türlü şiddetin önlenmesi, saygın yaşam ve insan onuruna yaraşır çalışma koşullarının sağlanması yolunda verdikleri mücadelenin simgesi olduğunu ifade ederek “Hiçbir ülkenin kadınların emeği ve katkısı olmadan sağlıklı bir şekilde gelişmesinin, kalkınmasının, demokratikleşmesinin mümkün olmadığını düşünüyorum. Günümüzde de kadınların sosyal, ekonomik ve politik katkılarına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğuna inanıyorum” dedi.  

 

 

 

“TÜRK KADINLARININ YÜZDE 39’U FİZİKSEL ŞİDDETEUĞRUYOR”

 

Kadın sorunlarıyla ilgili yapılan araştırmalara göre geleneksel rolleri nedeniyle ne evine ne de işine ait olamayan Türk kadınlarının yüzde 39’unun fiziksel şiddete uğradığını, başka bir ifadeyle her 10 kadından 4’ünün eşi veya birlikte olduğu kişi tarafından fiziksel şiddete maruz kaldığını, kadınların yüzde 44’ünün de duygusal şiddet gördüğünü söyleyen Yılmaz, “Kadınlarımıza değer vermek geleceğe yapılan en büyük yatırımdır” dedi. 

 

“KADINLARIN BAŞ KALDIRIŞLARININ ADIDIR”

 

CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Deniz Bilge de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün kadınların cinsiyet ayrımcılığına karşı baş kaldırışının adı olduğunu belirterek “Toplumumuzda ne yazık ki baskılanan, özgürlüğü kısıtlanan, hakları görmezden gelinen, duyguları incitilen, belki hayal kurmasına izin verilmeyen, şiddete, tacize ve hatta cinayetlere kurban giden kadınlarımız olduğu gerçek. Daha kötüsü ise bu hastalıklı ruhların kadınlara yaptıkları şiddet eylemlerini, bazı saçma gerekçelere dayandırarak suçlarını hafifletiyor olmaları inanılmaz bir durum. Devletimizin caydırıcı yaptırımları hukuki düzende yürürlüğe koyması, kadını koruması ve aile içi eğitim çok önemli” dedi. 

 

“KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ SAĞLANSIN”

 

Programda konuşan CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu da kadınların mücadelesinin hep sürdüğünü belirterek “Amacımız bu mücadeleyi artık sonlandıralım, kadın erkek eşitliği sağlansın, ayrımcılıklar ortadan kalksın, herkes insan gibi yaşasın çünkü herkes insan. Tarihe baktığımızda eski Türklerde kadınların erkeklere daha eşit haklara sahip olduğunu görüyoruz. Hatun denilen kişi, Kağan olmadığında onun yerine ülkeyi idare ediyor, kararlar alıyor. İkinci sınıf muamele görmüyor” dedi. 

 

“ARKA PLANINDA BÜYÜK MÜCADELELER VAR”

 

Kayışoğlu “Bugün sahip olduğumuz, bize çok normal sıradan gelen hakların tarihsel olarak arka planında çok büyük mücadeleler, verilmiş canlar var. Hepsini saygıyla anıyoruz” dedi. 17 Şubat 1926 tarihinde kabul edilen Medeni Kanun’la kadınlara bir takım haklar tanındığını söyleyen Kayışoğlu, “Orada bile eksiklikler var. Kadınlar ve erkekler eşit miras hakkına sahip olsun, nafaka hakları olsun diye. Bu da bir devrim. Ama 2001 yılında Medeni Kanun yine değişti. Eski Medeni Kanun ‘Evin reisi kocadır. Evin seçimini koca belirler’ diyordu. Karı ve koca kavramı vardı. 2001’de bunlar değişti. Eşlere eşit haklar tanındı. Devrim niteliğinde değişiklikler yapıldı. Sonra anayasada bazı değişiklikler yapıldı. Şimdiki iktidar da İstanbul Sözleşmesi’ni imzaladı. O sözleşme kadınları şiddete karşı koruyan bir sözleşme. Ama uygulamıyorlar” dedi. 

 

“KAZANILMIŞ HAKLARIMIZA SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKİYOR”

 

İstanbul Sözleşmesi’nin içeriği ile ilgili de bilgi veren Kayışoğlu “Sözleşme ‘Kadınlar şiddete uğradığında şikayet etmelerine gerek olmadan devlet gerekeni yapar’ diyor. Birçok olay yaşadık, birçok kadın öldürüldü. Sözleşme uygulansa kadının şikayetçi olup olmadığına bakılıp bakılmadan gereği yapılır. Kadın ya baskıyla ya da korkuyla şikayetinde vazgeçtiğinde karşı tarafa ceza uygulanmıyor. Sözleşme ‘Kadınlarla ilgili şiddet uygulandığında indirim yapılmasın’ diyor. Birçok sorumluluklar yüklüyor. Kadınlar olarak kazandığımız haklara hep birlikte erkeklerin de desteğiyle sahip çıkmamız lazım. Bunlar kolay kazanılmış haklar değil. Kolayca kaybetmememiz gerekiyor” dedi. 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU