Aygun: Engelli vatandaşlarımız protez alamıyor

Engelli vatandaşların yaşadıkları sıkıntıları Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gündeme getiren Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, engelli vatandaşlar arasında

GÜNDEM 8.03.2020 14:35:00 0
Aygun: Engelli vatandaşlarımız protez alamıyor

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, engelli vatandaşların yaşadığı sıkıntıları gündeme taşıdı. 

 

YASAL KOTANIN ARTIRILMASI GEREKİYOR

 

Engelli vatandaşlar arasındaki işsizliğin yüzde 80’lere çıktığını, şu anda özel sektörde 124 bin engelli vatandaşın çalıştığını dile getiren Aygun, bu sayının yeterli olmadığını söyledi. Kamuda da engelli vatandaşlar için yeterli atamanın yapılmadığını kaydeden Aygun, 10 bin engelli vatandaş kamuya atama beklerken, kamuya bin 304 engelli vatandaşın atamasının yapıldığını, hem özel sektörde hem de kamuda daha çok engelli ataması yapılması için yasal kotanın artırılması gerektiğini söyledi. 4857 sayılı İş Kanunu'nun 30'uncu maddesine göre, 50 veya daha fazla işçi istihdam eden özel sektör için yüzde 3, kamu iş yerlerinde yüzde 4 engelli kotası uyguladığını anımsatan Aygun, bu kotaların yüzde 100 artışla özel sektör için yüzde 3'ten yüzde 6'ya, kamuda ise yüzde 4'ten yüzde 8'e çıkarılmasını talep etti. Aygun “Engelli vatandaşlarımızı sosyal hayata entegre etmek, istihdam etmek ve kimseye muhtaç olmadan yaşamaları için gereken koşulları sağlamak zorundayız” dedi. 

 

“YENİ ENGELLER YARATMAYALIM”

 

Engelli vatandaşların yaşadığı protez sıkıntısına da dikkat çeken Aygun “Dolardaki artışa bağlı olarak engelli vatandaşların kullandığı medikal malzeme fiyatları tavan yaptı. 2019 SUT medikal fiyatları ile piyasa fiyatları arasında 4-5 kat fark var. Örneğin kalça protez modülatörü için 2019 SUT fiyatı 3 bin 522 lira. Ama aynı protezpiyasada 14 bin liraya satılıyor. Dolayısıyla engelli vatandaşımız paranın üçte ikisini cebinden tamamlamak zorunda. Bu yüzden protez alamıyor. SUT fiyatlarının piyasa fiyatlarına uyarlanarak güncellenmesi gerekiyor. Bu konuda bir an önce adım atalım, engelli vatandaşlarımıza yeni engeller yaratmayalım” dedi.  

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU