On binlerce öğrenci fuarda bir araya geldi 

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi desteğiyle "Yetenek Her Yerde" sloganıyla 10 ayrı ilde düzenlenecek bölgesel kariyer fuarlarının ilki olan Trakya Kariyer Fuarı'nın açılış

GÜNDEM 26.02.2020 10:53:00 0
On binlerce öğrenci fuarda bir araya geldi 

 

Bölgenin en büyük ve en geniş katılımlı organizasyonu olma özelliğine sahip Trakya Kariyer Fuarı’nın açılışı, 24 Şubat Pazartesi günü Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde yapıldı. Fuara katılım yoğun oldu. 

 

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, açılış programının ilk konuşmasını yaptı. Tabakoğlu, "Fırsat kaçtıktan sonra telafisi ve geri dönüşü ne yazık ki çok zor oluyor. İşte öğrencilerimiz ve mezunlarımız açısından büyük bir fırsat olarak gördüğümüz bu fuar, öğrencilerimizin kariyerlerinde yeni ufuklar açacağı gibi mezun olduktan sonraki hayatlarına da yön verecektir. ‘Yetenek Her Yerde’ sloganıyla organize edilen ve firma katılımı anlamında, 295 firma ile Türkiye rekorunun kırıldığı fuar, öğrenim hayatlarına devam eden öğrencilerimizin yanı sıra mezun olan öğrencilerimizi kamu ve özel sektör kuruluşlarıyla bir araya getireceği gibi üniversiteli gençler için niteliklerine uygun iş ve staj fırsatlarına erişim sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

 

"REHBERLİK EDECEK"

 

Edirne Valisi Ekrem Canalp de, Trakya Kariyer Fuarı’nda meslek seçimi yapmak isteyen öğlenciler ile öğrencilere seçenek sunan kamu ve özel sektör temsilcilerinin bir araya geldiğini belirterek, "Hayatınızda alacağınız en kritik kararlardan biri hangi mesleği yapacağınız konusunda alacağınız karar. İnsan hayatı 60 ila 80 bin saat arasında çalışmakla geçiyor. Dolayısıyla şu anda hayatınızı derinden etkileyecek bir kararın eşiğinde bulunuyorsunuz. Hali hazırda Türkiye’de kendi mesleğinden memnun olmayanların sayısı hiç de azımsanmayacak bir boyutta. Bugün katıldığınız bu fuar sizlere bu konularda rehberlik edecek. Siz değerli öğrencilerin meslek seçimini belirlemeden önce yapması gereken ilk husus, geleceği okumak. Geleceği okurken değişimi de görmek gerekir. Önümüzdeki 20 yıl ve sonrası için de aynı gözlem, geçerliliğini muhafaza edebilecektir. İnsanoğlunun yaşadığı bu hızlı değişim, meslek seçimi yaparken de bizleri çok dikkatli olmaya zorluyor." ifadelerini kullandı. 

 

"POPÜLARİTESİNİ KAYBEDECEK"

 

"30 yıl önce rağbette olan bazı meslekler bugün eski popülaritelerini koruyamıyor." diyen Vali Canalp, "Muhtemelen 20 yıl sonra da bugün var olan birçok meslek olmayacak ya da popülaritesini kaybedecek. Mutlaka bugünü değil, geleceği de göz önünde bulundurarak seçimlerimizi yapmak zorundayız. Meslek seçimi yaparken ikinci bir husus, belli bir esnekliğe sahip olmak. Hepimizin güçlü hayalleri olmalı ve bu hayaller bizleri motive etmeli. Şunu da unutmamalıyız: Kamuda olsun özel sektörde olsun meslek seçimi yaparken mutlaka belli alternatifleri ve esneklikleri göz önünde bulundurmalıyız. Üçüncü bir konu ise meslek seçimi yaparken aynı zamanda girişimci olabilmek. Girişimcilik, kendi işini kurabilme kabiliyeti ve onun peşinden gidebilmektir.” şeklinde konuştu. 

 

"O GÜN ÜNİVERSİTE AÇMAK ELZEMDİ"

 

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay da, “Buraya geldiğimde gördüm ki Edirne sadece tarihi mirasına yaslanıp onun üzerine yatmamış. Bugün buna şahit oldum." dedi. Atay, "Üniversite sayısının az olması nedeniyle devlet bir karar verdi ve üniversite sayısını 207’ye çıkardı. Doğal olarak nitelikle ilgili bir tartışma da cereyan etti. Hepimiz üniversitede eğitim almış insanlarız. Medeni olmanın temel kriterlerinden bir tanesi, karşı karşıya kaldığımız sorunları analiz edip çözüm üretmek ve gereğini yapmaktır. O gün üniversite açmak elzemdi. İyi ki açıldı ve iyi ki bu kadar gencimiz üniversiteye gidiyor. Bizim zamanımızda en çok üniversite Amerika’daydı. Bugün nüfusu 1-2 milyon olan Avrupa ülkelerinde bile 40 üniversite varken bizim Türkiye olarak bu nüfusla 70 üniversite ile devam etmemiz, bunca gence haksızlık olurdu." dedi.  Açılış konuşmalarının ardından Trakya Kariyer Fuarı’na ev sahipliği yapan Trakya Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, organizasyonun gerçekleşmesinde maddi ve manevi katkılarda bulunan sponsorlara ve paydaş üniversite temsilcilerine plaket takdim etti. 

 

Haber / Emre BOZ