Senfonik Destan, Kapaklı'da sanatseverlerle buluştu

Kapaklı'ya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Kapaklı Atatürk Kültür Merkezi, Anadolu'nun kurtuluş mücadelesinin başladığı 1919'un 100. yılı anısına hazırlanan "19'dan Çok Ö

GÜNDEM 20.02.2020 13:48:00 0
Senfonik Destan, Kapaklı

Özgün müziklerini şef Musa Göçmen'in bestelediği, anlatı metnini Devlet Tiyatrosu sanatçısı ve müzisyen Boğaçhan Sözmen'in kaleme aldığı "19'dan Çok Önce, 23'ten Sonsuza" adlı senfonik destana Kapaklılı vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

 

TEŞEKKÜR ETTİ

 

Saat 20:00’da düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını yapan Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, “Kapaklı hızlı büyüyor ve büyürken ihtiyaçları da çoğalıyor. Böyle güzel ve nezih ortamları bize sağlamış olan geçmiş dönemin belediye başkanına, yönetimine, belediye personeline teşekkür ediyorum. Bu projenin finansal ayağını, yatırımını gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak’a haseten ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

 

 

 

“GENÇLERİMİZİ KÜLTÜREL ANLAMDA ZENGİNLEŞTİRMEMİZ GEREKİYOR”

 

Başkan Çetin “Biz millet olarak çok farklı kültürlerle zenginleşmiş ve bu zenginlikle beraber gelişmiş, insanlık tarihine önemli damgalar vurmuş bir ecdadın mirasçılarıyız. Mimari yapılardan musikiye, görsel sanatlardan edebiyata kadar dünyada önemli eserlere imza atmış bir ecdada sahibiz. Bizler de onların torunları olarak bu kültürümüze öncelikle sahip çıkmamız gerekiyor. Ve aynı zamanda gelişen ve değişen dünyaya da hazır ve nazır olmamız bakımından, onlarla entegre olmamız bakımından gençlerimize, çocuklarımıza böyle mekanları kazandırarak onları kültürel anlamda zenginleştirmemiz gerekiyor” dedi.

 

“DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ”

 

Tarihte kültürel anlamda kendini geliştirmiş olan milletlerin o döneme her zaman damga vurduğunu kaydeden Çetin “Bizler de ilçemizde bu ve benzeri tesislere daha fazla ihtiyacımızın olduğu bilinciyle yerel yönetimler olarak her zaman her türlü kültürel faaliyete destek olacağımıza, her anlayışı da kabul edip bunu anlamda değerlerimize sahip çıkacağımıza sizlere söz veriyoruz. Yerel anlamda çalışacağımızı ifade ediyoruz. İlçemize böyle güzide bir tesis kazandırdığı için Büyükşehirimize teşekkür ediyorum” dedi.

 

 

“KAPAKLI ZOR BİR İLÇE”

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da Kapaklı’nın süratle büyüyen bir ilçe olduğunu belirterek “Kapaklı’nın en büyük sorunu zaten bu. Çok kısa süre içerisinde, 10-15 yıl gibi bir sürede 2 bin nüfustan 120 bin nüfusa çıkışı, beraberinde sorunlarını ve taleplerini getirmesi elbette ki Kapaklı’nın sorunlarının ciddi bir şekilde ele alınmasını, ötelenmemesini gerektiriyor. O nedenle Kapaklı zor bir şehir, zor bir ilçe. Bu zor ilçede yerel yönetim başkanlığı yapanların da gerçekten zor çalışmaları vardır ama benim bir şansım var. 2 dönemdir çalışıyorum. Geçen dönem Kapaklı sevdalısı İrfan Mandalı ile çalıştım. Bu dönem başka bir Kapaklı sevdalısı Mustafa Çetin ile çalışıyorum. Onun için sevdası hizmet olanların hizmeti de büyük olur. O yüzden bu 2 arkadaşımın da, geçmiş dönem belediye başkanlarımızın da Kapaklı’nın buraya gelmesindeki büyük hizmetlerinden dolayı hepsiyle gurur duyuyoruz, hepsini tebrik ediyoruz” diye konuştu.  Vatandaşların ilgi ve katılımının bu tesisin ne kadar isabetli bir karar olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu söyleyen Albayrak, “Bundan sonrası hep beraber birçok kültürel etkinlikle Kapaklı’nın kültür zenginliğini ortaya koyacağız. Çünkü Kapaklı bir Türkiye mozaiği. Kapaklı’nın yüzde 13’ü Kapaklı doğumlu. Geri kalan yüzde 87’si Türkiye mozaiği. Göç ederek buraya gelenlerin tamamı bir Kapaklılılık ruhu içerisinde ama ana meseleleri, ana duyguları ülkenin bölünmez bütünlüğü olan bir ilçemizdir Kapaklı” dedi.

 

 

“SONUNA KADAR HİZMET BİZDEN”

 

Bu kültür sarayının kendisinin eseri olmadığını söyleyen Albayrak, “Bu kültür sarayı Kadir Albayrak’ın da içinde bulunduğu 62 büyükşehir belediye meclis üyesini seçen Kapaklı halkınındır, başarı Kapaklı halkınındır. Onun için bir kez daha sizi kutluyorum. Biraz sonra seyredeceğiniz oyunu, senfonik destanı özellikle Kapaklılıların seyretmesi için bir çaba gösterdim. Kapaklı bu oyunu seyretmeyi hak etti. Sonuna kadar hizmet bizden. Bundan şüpheniz olmasın. Kapaklı’yı çok seviyoruz. Çünkü belediye başkanlarınızla beraber çalıştığım kadarıyla bana Kapaklı’yı çok sevdirdiler. Beni de onlar ateşlediler. Her şey Kapaklı için olsun, her şey Tekirdağ için olsun. Her şey gönlünüzce olsun” dedi.

 

1923’TEN SONSUZA KADAR UZANACAĞI ANLATILDI

 

Cumhuriyet fikrinin, Gazi Mustafa Kemal'in zihninde 1919'dan çok önce oluştuğu ve 1923'ten sonsuza kadar uzanacağı, destansı dille ve dönemin şahitlerinin anılarından yola çıkılarak anlatıldığı eserde Gazi Mustafa Kemal'in askeri öğrencilik yıllarından başlayarak, Cumhuriyetin hayalini kurması, kadrosunu kafasında tasarlaması, tüm güçlüklere rağmen de bu idealini hayata geçirmesi anlatıldı. Şef Musa Göçmen'in yönettiği senfonik orkestra, dramatik anlatıya özgün bestelerin yanı sıra Bülbülüm Altın Kafeste, İzmir'in Kavakları, Bu Gece Gelem Size Yar, Kimseye Etmem Şikayet gibi dönem şarkılarıyla da eşlik etti.

 

İLGİYLE İZLENDİ

 

2 perdelik senfonik destan vatandaşlar tarafından ilgiyle izlenirken, konser sonunda Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin tarafından Şef Musa Göçmen ile Devlet Sanatçısı ve Müzisyen Boğaçhan Sözmen'e çiçek takdim edildi. Mustafa Çetin ayrıca Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak'a Mustafa Kemal Atatürk fotoğrafı hediye etti. Kapaklı Belediye eski Başkanı İrfan Mandalı da Kadir Albayrak'a Kapaklı'ya hizmetlerinden dolayı plaket takdim etti. Etkinliğe Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, CHP Kapaklı İlçe Başkanı Erdinç Yılmaz, MHP İlçe Başkanı Çağlar Bütün, İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin, Büyük Birlik Partisi Kapaklı İlçe Başkanı Fatih Diler, Kapaklı Belediye Eski Başkanları İrfan Mandalı, Şemsettin Dubaz, Enver Özel, meclis üyeleri, STK temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU