Öztrak: Trakya'yı ikiye bölecekler 

CHP Genel Başkan Yardımcısı, CHP Tekirdağ Milletvekili ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Edirne İl Kongresi'ne katıldı. Kongrede konuşan Öztrak, "Kanal İstanbul projesi ile Trakya'yı ikiye bölecekl

GÜNDEM 10.02.2020 16:26:00 0
Öztrak: Trakya

 

"Edirne ve Trakya tarımın önemli bir merkezi." diyen Faik Öztrak, "İktidarın tarımla ilgili politikaları ve ekonomik kriz çiftçilerimizi perişan etti. Türkiye'de üretilen yağlık ayçiçeğinin her 100 tonundan 13 tonu Edirne'mizde, 43 tonu ise Trakya'mızda üretiliyor. Geçen yıl yağlık ayçiçeği ithalatına 408 milyon dolar ödemiş ülkemiz. Önceki seneye göre ayçiçeği ithalatındaki artış yüzde 166, üçe katlanmış." dedi.  

 

"MİLLETİN DERTLERİNE KULAKLARI SAĞIR" 

 

Öztrak, "Son 16 yılda yağlık ayçiçeğine tohumuna, küspesine yani ayçiçeği ithalatına ödenen para 16,5 milyar dolar. Kime gitmiş? Dışarıdaki çiftçiye gitmiş. Bunlar olağanüstü rakamlar. Bu rakamlar Moldova, Rusya, Bulgaristan, Romanya'nın çiftçisini sevindiriyor ama Türk çiftçisinin yüzünü öne eğdiriyor. Bütün bunlar yaşanırken bakan çıkıyor, almadığı ayçiçeğine fiyat kesiyor. Sonrada kooperatiflere alımı durduruyor, ayçiçeği fiyatları düşmeye başlıyor. Madem fiyat ilan ediyorsun, onun alım parasını da vereceksin kooperatiflere, 'al bunu' diye. Trakya'nın çiftçisinin primini düzgün versinler, mazot, gübre desteğini doğru düzgün versinler, göreceksiniz bu ithalatı nereye indiriyoruz. 2006'da bir tarım kanunu çıkardılar, çitçiye dediler ki 318 milyar 2019'a kadar destek vereceğiz. Ne verdiler? 143 milyar. Yani yarısı bile değil. Bunlar çiftçiye de millete de sırtını dönmüş, milletin dertlerine kulakları sağır, gözleri kör." dedi. 

 

"YOKSULLARIN EVLERİ BAŞLARINA YIKILIYOR" 

 

Kanal İstanbul projesi ile Trakya'yı ikiye böleceklerini söyleyen Öztrak, "Trakya'yı Anadolu'dan koparmak istiyorlar. Kanal İstanbul diyerek güzelim Trakya'yı ikiye bölüp parçalayacaklar. Trakya'nın bereketli topraklarına yapılan bu ihaneti kabul edecek miyiz? Çılgın proje dedikleri bu işe milyarlarca dolar yatırmaya hazırlanıyorlar, öbür tarafta kentsel dönüşüme para veremedikleri için depremde insanlarımız ölüyor. Yoksulların evleri başlarına yıkılıyor." şeklinde konuştu. 

 

Haber / Emre BOZ