EDS'lerin aktifleşmesi için ilk adım atıldı 

Edirne'de 2016 yılında kent merkezinde hizmete alınıp 4 ay çalıştıktan sonra kaldırılan Elektronik Denetleme Sistemi'nin (EDS) yeniden aktif hale gelmesi için ilk adım atıldı. İlgili madde, Belediye Meclis Topl

GÜNDEM 9.02.2020 16:52:00 0
EDS

Edirne Belediye Meclisi Şubat Ayı Olağan Toplantısı'nda, kent merkezinde 4 yıl önce 4 aylığına uygulamaya alınan EDS Kule Radar Sistemi'nin tekrar başlatılması için karar alındı. Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın başkanlık ettiği toplantıda 5'i gündem dışı toplam 27 madde görüşüldü.

 

AK PARTİ VE MHP 'HAYIR' DEDİ

 

EDS sisteminin Edirne'de yeniden aktif hale getirilmesi için İl Emniyet Müdürlüğü ile yapılacak ön protokol ve nihai protokol konusunda Belediye Başkanı Recep Gürkan'a yetki verilmesinin görüşüldüğü maddede AK Parti ve MHP'liler ret oyu kullandı. AK Parti grup sözcüsü mimar Mehmet Çapoğlu, kimsenin ölümcül ya da yaralamalı kaza olmasını istemeyeceğini belirterek, "Türkiye'nin bazı illeri bu konuda pilot il olarak seçilmişti ve denenmiş bu uygulamada ve Edirne de bu illerin arasındaydı. Fakat daha sonra bakanımız; 'devlet vatandaşa tuzak kurmaz' diyerek radar sistemini kaldırdı. EDS sadece radarla alakalı bir sistem değil. Birçok şeyi kapsıyor ve bu bir çok şey de uygulanıyor zaten. Ancak Edirne'nin girişi, Kıyık ve Yıldırım'dan gelişte insanlar buna mutlaka yakalanıyor. Yani 1 kilometre fazla gitseniz de bir insana çarpabilirsiniz, 1 kilometre düşük de gitseniz bir insana çarpabilirsiniz." şeklinde konuştu. Başkan Gürkan, söz konusu sistemin para kazanma amacıyla değil, para cezalarının caydırıcılığını kullanarak trafik kurallarının düzenli uygulanmasını sağlamayı amaçladığını ifade etti.

 

"KURALA UYANLARI RAHATSIZ ETMEZ"

 

Sistem kurulmadan önce Edirne'de ölümlü ve yaralamalı kazaların sayılarındaki yüksekliğe dikkat çeken Gürkan, "Bu sistem kurulmadan önce Edirne'de Sigorta İl Müdürlüğü ile Sanayi Sitesi arasında her yıl en az 2 ölümlü trafik kazası meydana geliyordu. Bu sistemle ölümlü kaza oranı sıfıra düştü. Yaralamalı kazalar yüzde 50 oranında azaldı. Buradaki amaç gelir değildir. Bir yakınımızı trafik kazasında kaybetsek ya da ömür boyu sakat kalsak bunun bedeli nedir? Var mıdır böyle bir bedel? Yoktur. Kuralın uygulanması kurala uyanları rahatsız etmez. Biri rahatsız oluyorsa kurala uymuyordur. EDS radar kulenin olduğu yerlerde sürücüler, sistem çalışmamasına rağmen halen yavaşlayarak geçiyor. Demek ki doğru bir iş yapıyoruz. Benim kurala uymama gibi niyetim olmadığı için bundan rahatsız olmuyorum." dedi. Gürkan, meclisten karar çıkmasının ardından konuyla ilgili komisyonun çalışma yapacağını, ardından İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'ne çalışmanın onaya gideceğini, onaylanması halinde çalışmaya başlayacağını dile getirdi.

 

Haber / Buse SERİN