Keskin: Koşullu sevgi yarar yerine zarar verir

Çerkezköy Kent Konseyi'nde 'Başarıda Ailenin Rolü' semineri verildi. Seminerde konuşan Yaşam Koçu Recep Keskin, "Başarıda koşullu sevgi, çocuğa yarar yerine zarar verir. Çocuk başarı düzeyi ne olur

GÜNDEM 30.01.2020 17:25:00 0
Keskin: Koşullu sevgi yarar yerine zarar verir

Seminer, önceki gün 14.30-18.00 saatleri arasında Çerkezköy Kent Konseyi Konferans Salonu'nda düzenlendi.

 

“BAŞARILI İNSAN HEDEFİNE ULAŞAN KİŞİDİR”

 

Seminere konuşmacı olarak katılan Çerkezköy Kent Konseyi Avrupa Birliği Çalışma Grubu Başkanı ve Yaşam Koçu Recep Keskin, başarının belirlenen bir hedefe ulaşılması durumu olduğunu belirterek, "Başarı insan hedefine ulaşan kişidir. Okulda, işte, hayatta, sosyal yaşamda başarılı olmak gibi hedeflere ulaşılmasıdır. Başarının iki büyük etkeni ise; ailedeki başarı diğeri de sınıftaki başarıdır” dedi.

 

"YARAR YERİNE ZARAR VERİR"

 

Çocuğun başarılı olması için bazı durumlarda anne ve babaların yapmaması gerekenleri de ifade eden Keskin, “Anne babalar bazen çocukları için yaptıkları fedakarlıkları dile getirerek istemeden de olsa onları baskı altına alıyorlar. Başarıya odaklı bu tür ilişkilerde, anne baba çocuğa ‘Ne kadar başarı, o kadar sevgi’ mesajı veriyor. Oysa bu durum çocuğun özgüvenini ve kendine saygısını en çok zedeleyen nedenlerden biri. Başarıda koşullu sevgi, çocuğa yarar yerine zarar verir. Çocuk başarı düzeyi ne olursa olsun, anne babası tarafından sevildiğini hissetmelidir. Başarı düzeyinin yükseltilmesi gereken durumlarda, aileler okul ve öğretmenler ile görüşmeli, bu konuda neler yapılabileceğini okul-aile işbirliği içerisinde değerlendirerek çözmelidir. Anne ve babalar her zaman çocuğun başarısında rehber olmalıdır.” dedi.

 

"KAYGI DÜZEYİNİ BİR ANDA YÜKSELTEBİLİR"

 

Aile Danışmanı Muammer Çırak da, motivasyonun tanımını yaparak başladığı konuşmasında, "Motivasyon, insanın istek ve ihtiyaçlarının farkına varması ve bunları gerçekleştirmek için harekete geçme eğilimine girerek gerçekleştirmesidir. Motivasyonu olumlu ya da olumsuz olarak etkileyen unsurlardan bir tanesi de ailedir. Aile, farkında olarak yada olmayarak gencin motivasyon düzeyini etkilemektedir” dedi.

 

"ZOR VE ÇAPRAŞIK BİR KONU"

 

Sosyolog Nuran Rahma da, “Ailede, çocuklar ve ruh sağlığı konusu çok önemli ve önemli olduğu kadar zor ve çapraşık bir konu. Günümüzde ailelerin ve çocukların nelerle karşılaştığı, ne sorunlar yaşadığı ile ilgili genelleme yapmak sakıncalı olabilir, her aile özeldir. Ancak bir ölçüde genelleme yapmadan da konuyu anlamaya çalışmak olanaksız görünüyor. Önce ülkemiz ailelerini kabaca da olsa inceleyebilmek için kuramsal bir çerçeveden baktığımızda, bu kapsamda geleneksel ve değişmekte olan aile-çocuk ilişkisine bakmalıyız” dedi.

 

Haber / Yener AKBABA