Akçak: Krizin sorumlusu ekonomi bakanıdır

Eski başbakanlardan Ahmet Davutoğlu'nun kurduğu Gelecek Partisi'nin Kurucular Kurulunda yer alan Ahmet Akçay, Türkiye'nin yaşadığı ekonomik krizin birinci derecede sorumlusunun Hazine ve Maliye Bakanı olduğunu sö

GÜNDEM 14.01.2020 13:44:00 0
Akçak: Krizin sorumlusu ekonomi bakanıdır

Gelecek Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Tekirdağlı Siyasetçi Ahmet Akçay, 2019 sonunda kişi başına milli gelirin, 2007'nin gerisine düştüğünü ifade ederek “Hükümet pembe bir tablo çizmeye çalışıyor olsa da, resmi rakamlar bunu desteklemiyor. Hafriyat-AVM-rezidans üçgeninin rant düzeni kişi başına milli geliri 2007'nin altına getirdi. Büyümeyi taşa toprağa gömen rant anlayışının Türkiye'yi getirdiği nokta budur” dedi. 

 

“DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜK OLMADAN EKONOMİ GELİŞEMEZ”

 

Ekonomi için en başta hukukun üstünlüğünün ve mülkiyet hakkının güvence altına alınmasının şart olduğunu dile getiren Akçay, demokrasi ve özgürlük olmadan ekonominin de gelişemeyeceğini vurguladı. Yargının bağımsız ve tarafsız olması gerektiğini söyleyen Akçay, “Korku ortamından güven ortamına gelmemiz gerekiyor” diye konuştu. 

 

GENÇ NÜFUSTA İŞSİZLİK YÜZDE 26

 

İşsizlik rakamlarına da dikkat çeken Akçay, “Tarım dışı işsizlik yüzde 16, genç nüfusta işsizlik yüzde 26. Kentlerimizdeki her 6 kişiden biri, her 4 gencimizden de biri iş bulamıyor. Ülkemizin geleceği açısından daha büyük bir tehdit ise bizim ‘ev gençleri' adını verdiğimiz ne eğitim alan ne çalışan ne staj gören 15-29 yaş arası gençlerimizin durumu. Bu gençlerimiz ne yazık ki yaşamlarının en değerli döneminde eğitimden de istihdamdan da yoksun” dedi. Ev gençlerinin sayısının 5 milyon 693 bin olduğunu, yani her 3 gençten birinin bu durumda olduğunu söyleyen Akçay, çalışanların da çarpık gelir dağılımı kurbanı olduğunu dile getirdi. Nüfusun en zengin yüzde 10'unun geliri Euro Bölgesi ortalaması seviyesindeyken, en alt gelirdeki 16 milyon insanın Bangladeş koşullarında bir yaşam sürdürmeye çalıştığını ifade eden Akçay, “Yıllık enflasyon gelişmiş ekonomilerde yüzde 1.7 ve Türkiye'ye benzer ülkelerde yüzde 4.7. Hükümetin enflasyonu yüzde 20'lerden 10'lara düşürmesi ile övünmesi acıklı bir durum. Yıllık enflasyonun Türkiye'den yüksek olduğu ülkeler Suriye, Venezuela, Zimbabwe, Arjantin, Sudan, Liberya, Haiti ve Angola” diye konuştu. 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU