Çalışan gazeteciler, protokolü yemekte ağırladı

Batı Marmara Gazeteciler Derneği çatısı altında Çerkezköy ve Kapaklı'daki basın mensupları, bu yıl geleneği bozarak 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla siyasi parti temsilcileri

GÜNDEM 12.01.2020 15:52:00 0
Çalışan gazeteciler, protokolü yemekte ağırladı

Önceki gece saat 19.00'da Beyaz Konak'ta düzenlenen yemeğe Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Sertan Topkaya, Tekirdağ Basın İlan Kurumu Şube Müdürü Sabri Karakaya, siyasi parti temsilcileri, oda başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, gazeteciler ve radyo yayıncıları katıldı. 

 

"GAZETECİLER KONUŞULSUN İSTEDİK"

 

Programın açılış konuşmasını yapan Batı Marmara Gazeteciler Derneği Başkanı Şaban Kardeş "Biz Çerkezköy'de Kapaklı'da bir avuç gazetecinin yıllarca mücadele ederek fikir işçilerinin basın emekçilerinin öncelikle ayakta durabilmek, sonra gazetelerini çıkartabilmek adına başlattığımız gazetecilik faaliyetinde bugün gelinen noktada birçoğumuz yılları geride bıraktık. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde genelde hep bizi çağırırlar, gelenimiz gidenimiz çok olur sağ olsunlar. Ama biz gidip 3 saat boyunca onların projelerini, yaptıklarını dinlemekten hem günümüzü yaşayamayız, hem de o günkü gazetemizi hazırlayamayız. Biz de dedik ki bundan sonra gazeteciler ev sahipliği yapsın, yemeği gazeteciler ısmarlarsın siz de gazetecilik nedir, sorunları nelerdir bunları dinleyin, bunlar konuşulsun. Hatta gazetecilerin anekdotları, fıkraları, haber koştururken olaylarını anlatalım, bunları konuşalım istedik. Zaten 364 gün siyasileri, odaları hep konuşuyoruz, hep eleştiriyoruz, hep yazıyoruz." şeklinde konuştu. 

 

"BİR İLKİ BAŞARDIK"

 

Çerkezköy'ün gerçekten çok şanslı olduğunu dile getiren Kardeş, "Bir ilki başardık. Bugün bir aradayız. Bu gelecek adına önemli bir adım, önemli bir atılım. Siyasilere önemli bir mesaj. Ülkemiz için gerektiğinde bir araya gelebilmeliyiz. Gerektiğinde her türlü kırgınlığı her türlü rekabeti öteleyebilmeliyiz” dedi. Gazetecilerin şehrin tarihine tanıklık ettiğini söyleyen Kardeş, “Yanlışa dur dedi, zulme karşı dur dedi, zalime karşı dur dedi. Yarın da öyle olacak. Biz buna inanıyoruz. İyi ki gazetecilik yapıyorum. İyi ki okuyabilmek için çalıştığım Çerkezköy Gazetesi'nde gazete katlayarak elime mürekkep bulaşmış. İyi ki bu işi yapıyorum. Gurur duyuyorum. İlçemizin gazetecisi Sabri Avcılar başta olmak üzere ebediyete intikal etmiş tüm gazetecileri, şehit gazetecilerimizi, karlar altında can veren gazetecileri rahmetle anıyorum” dedi. Bugün gazetecilik adına önemli bir adım attıklarını söyleyen Kardeş, “10 Ocak'ta konuşması gereken birisi varsa oda gazeteciler olmalı” dedi.

 

"60 KAYITLI GAZETEMİZE HİZMET VERİYORUZ"

 

Basın İlan Kurumu Tekirdağ Şube Müdürü Sabri Karakaya da yemekte yaptığı konuşmada, Temmuz ayında Tekirdağ Basın İlan Kurumu Şube Müdürlüğü'ne atandığını belirterek, "32 yıldır gazetecilik mesleğini ifa ediyorum. 59 yıldır Basın İlan Kurumu hizmet ediyor. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü de 59 yıldır kutlanıyor. Biz Tekirdağ'da Basın İlan Kurumu olarak 60 kayıtlı gazetemize hizmet ediyoruz. Bu gazetelerimizin 17'si resmi ilan alan gazetelerimiz ve bu gazetelerimize yılda 4 milyon TL'ye yakın bir resmi ilan dağıtımı gerçekleştiriyoruz” dedi. 

 

"GAZETECİLER BİZİ BİR ARAYA GETİRDİ"

 

Yemekte konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay da bugün önemli bir ilki yaşadıklarının belirterek “Bu sene gazeteciler bizi bir araya getirdi. Dolayısıyla bu şekilde bir araya gelmek belki de gerçekten 10 Ocak Gazeteciler Günü'nün gazetecilerin dertlerinin, sıkıntılarının neler olduğunu, yaşadığımız bölgede yaşadığımız zaman diliminde gazeteciliğin ne kadar zor şartlar altında yapıldığını, ilkeli bir şekilde kamu yararına, şahısların çıkarlarına değil bölge menfaatine gazetecilik yapan emekçi arkadaşlarımızın dertlerinin neler olduğunu belki de bugün birbirimizle konuşarak paylaşarak, aşmak için konuşma akşamı. Bugünlerde mikrofonu eline alan siyasetçiler, bizler kendi dertlerimiz ile boğuşurken bunları konuşmayı atladığımız anlar olmuştur. Gazetecilerin yaptığı mesleğin zorluklarını bu zorlukların önündeki engelleri nasıl aşacağımızı dillendirmek için bu gece bir fırsat olacaktır. Zor şartlar altında gazetecilik mesleğini gerçekleştiren kıymetli arkadaşlarımız bazı gelir sıkıntıları yaşıyorlar. Umut ediyoruz önümüzdeki süreçte basının önündeki bu engellerin hatta ve hatta yerel basına biraz daha bir kat daha kıymet verildiği dönemler yaşarız. Birileri için değil kamu için gazetecilik yapanların gazeteciler gününü kutluyorum” dedi. 

 

“GAZETECİLİK ZOR BİR MESLEK”

 

Meslekte 54 yılı geride bırakan gazeteci Seyit Süren de gazeteciliğin zor bir meslek olduğunu belirterek  “Gazeteciliğe 1966'da başladım.  O zamanlar daha zor şartlar altında çalışma imkanımız vardı ama şimdi dijital medya çıkınca işler kolaylaştı. Fakat buna rağmen yine zorluklarla karşılaşıyoruz. Özgür basın olmasını istiyoruz ki halkın sorunlarını daha iyi bir şekilde dile getirebilelim. Gazeteciler yazılmayanları yazabilendir. Yasalar çerçevesinde işimizi yapmaya çalışıyoruz. Değerli meslektaşlarımın gününü kutluyorum” dedi. Çerkezköy'ün ilk gazetesi olan Çerkezköy Gazetesi’nin sahibi Ali Tamer Avcılar da, yerel basına kesinlikle destek verilmesi gerektiğini belirterek tüm meslektaşlarının gününü kutladı. Çerkezköy Bakış Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mehmet Akif Aldoğan, “Bizler 7 gün 24 saat görevimizin başındayız. Bunu en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Teknoloji gelişiyor. Ulusal anlamda da bazı gazeteler kapanıyor ve basın çalışanları işsiz kalıyor. Yerel basın olarak destek olmalarını bekliyoruz. Tüm meslektaşlarımın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum” derken, Çerkezköy Bakış Gazetesi Haber Müdürü Fırat Keskinkılıç da, “Çerkezköy ve Kapaklı küçük bir yer ancak gazetecilik olarak oldukça gelişmiş bir yer” diyerek 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı. 

 

“GAZETECİLER ÖZGÜR OLMALI”

 

Havadis Gazetesi sahibi Kadir Kıldize, 8 yıllık bir gazeteci olduğunu belirterek, "Türkiye'de gazetecilik yapmak maddi olarak zor ama bir de bu işin adli yönü var. Sürekli ifade veriyoruz, sürekli mahkemelerdeyiz. Ben siyasilere buradan bir talepte bulunayım; gazeteciler özgür olmalı. Tabi herkesi memnun edemiyoruz ama lütfen siz de bizi anlayışla karşılayın. Yaptığımız her haber için bizi mahkemeye yollamayın." dedi.  Çerkezköy Haber Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Faik Onur Kaya da, "Bütün üstatlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyorum” diyerek bu gecede kendilerini yalnız bırakmayan katılımcılara teşekkür etti. Radyo Şeker’in sahibi Ünal Fırat da 15 yaşında radyoculuğa başladığını ifade ederek “Radyoculuk farklı bir şey, diğer meslekler gibi değil. Zorlukları çok ancak hepimiz bu zorlukları aşarak belli bir yere geldik. Bizim beklentilerimiz var ama burası da ağlama duvarı değil. Şöyle söyleyeyim Çerkezköy'de özellikle medya ciddi anlamda gelişmiş vaziyette. Ben kendi meslektaşlarımdan biliyorum. Daha ilkel şekilde yayın yapan o kadar çok radyo var ki inanılmaz durumdalar. Gazete olarak da bakıyorum ki yazılı ve görsel medya Çerkezköy'de ciddi anlamda gelişmiş vaziyette” dedi. Çerkezköy Express Gazetesi Sahibi Edip Nurettin Akın da, gazeteciliğin zorluğuna dikkat çekerek “Ben Çerkezköy'de ticaret yapıyorum. Benim ki biraz tesadüf mü oldu tepeden inme mi oldu desem bilemedim, bu gazetecilik işine girdim. Paranın en zor ve en helal kazanıldığı iş gazetecilik işi” dedi. 

 

“MEDYAYA, GAZETELERE SAHİP ÇIKIN”

 

Kapaklı Gazetesi sahibi Adem Çil ise, “Sözlerime başlamadan önce büyüklerimizin bir sözünü hatırlatmak isterim; birlikte rahmet, ayrılıkta azap vardır. Bu geceye katılarak birliğimize güç katan herkese teşekkür ediyorum. Bugün güzel bir tablo var. Bu tablonun ilçemize, ilimize ve tüm ülkemize örnek olmasını diliyorum. Bir araya geldiğimizde tüm sorunların üstesinde gelebileceğimizi düşünüyorum. Tüm gazeteci arkadaşlarımın özel gününü kutluyorum” dedi. Tekirdağ Yeni Haber Gazetesi sahibi Ersin Bilmeç de, "Çalışan gazetecilerin sorunlarına artık büyüklerimiz sorun bulmayı herhalde düşünüyorlardır. Gazeteciler hakikaten Türkiye'de zor şartlar altında çalışıyor. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kutlu olsun. Tüm gazetecilere bundan sonraki yaşamlarında sağlık ve mutluluklar diliyorum” dedi. Demirören Haber Ajansı (DHA) Muhabiri Mehmet Yirun da "Ben DHA'da 17 yılımı bitirdim, 18. yılıma doğru gidiyorum. Meslekte yerelleri sayarsak 22-23 yıl oldu. Ama inanın sadece 10 Ocak değil, benim 18 yaşında bir oğlum 6 yaşında bir kızım var. Ben oğlumu 10 yaşına kadar hiç büyütmedim, üzerinde hiç emeğim çok çünkü hep çalıştım. Haber olduğunda saat kavramı hiç olmadan sürekli gittim. Bu haberleri yaparak okunmasını sağladım, gurur da duyuyorum. Tüm meslektaşlarımla gurur duyuyorum. Türkiye'de kapanan gazeteler var. Türkiye'de maalesef ki halen tutuklu gazeteci meslektaşlarımız ve büyüklerimiz var. İnşallah tez zamanda hürriyetlerine kavuşmaları en büyük temennim ve arzum. Radyo, gazete, dergi bunların hepsi yayıncılıktır. Ve yayıncılara sahip çıkılması gerekiyor. En doğru en tarafsız haberleri yapmak ve okutmak bizim boynumuzun borcudur. Ama lütfen sizler de medyaya, gazeteye, gazetecilere sahip çıkın” dedi. 

 

GAZETECİLER GÜNÜNÜ KUTLADILAR

 

Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Nedim Yılancı, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Engin Camcı, CHP Kapaklı İlçe Başkanı Kenan Seçkin, MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Mustafa Seçkin, İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin, Büyük Birlik Partisi Kapaklı İlçe Başkanı Fatih Diler, Saadet Partisi Çerkezköy İlçe Başkan Vekili Erol Kaya, Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ, Çerkezköy Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa As, Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Muzaffer Yaztepe, Kapaklı Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Hasan Dükanlı da konuşma yaparak Çerkezköy’de ilk kez böyle bir etkinliğin düzenlendiğini, bu etkinlikte bir arada olmaktan mutluluk duyduklarını belirterek gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı.  

 

"BUNUN ARTIK TERSİNE DÖNMESİNİ İSTİYORUM"

 

Gecede konuşan Kapaklı Belediye Başkanı Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin de “Kapaklı sorunlarıyla Tekirdağ'da en çok problemin yaşandığı yer, suç oranının en yüksek olduğu ilçe. Uyuşturucunun en fazla yakalandığı ilçe, kadına şiddetin en fazla uygulandığı ilçe. Birçok suçun merkezi. Kapaklı bugün itibariyle 125 bine nüfusu dayamış bir ilçe. Hem Trakya'nın hem de Anadolu'nun kırsalından göç alıyoruz. Dolayısıyla hepimiz köylü çocuğuyuz, hepimiz o sıkıntıları yaşamış ailelerin çocuklarıyız. Ekonomik anlamda ve eğitim anlamında biz 11 ilçe arasında düşük notlu bir ilçeyiz. Ben Ankara'ya gittiğim zaman 'suç oranı en yüksek ilçeden geliyorum, kusura bakmayın hata yapabilirim' diyorum. Öyle bir sığınıyorum bunun arkasına. Biz uzun yıllar Çerkezköy'e bağlıydık. Bizim hali hazırda belediyede çalışan kaymakamlıkta çalışan memurlarımız, bankalarda çalışan memurlarımız Çerkezköy'de ikamet ediyor. Ben bunun artık tersine dönmesini istiyorum. Biz Çerkezköy ile etle tırnağız hiçbir zaman ayrılmayacağız. Komşu ilçeleriz. Birbirimize her zaman destek olacağız. Ama biz Çerkezköy'ün gölgesinde olmaktan her anlamda rahatsızlık duyuyoruz. Bunun ekonomik, sosyal ve kültürel boyutu var. Sorunlarımız çok fazla ve bu sorunları inşallah basınla beraber bütün dinamiklerimizle beraber çözeceğiz. Yerel basınımız Kapaklı'da oldukça fazla ama bunların bir çoğunun uzantısı Çerkezköy bağlantılı. Çerkezköy'den Kapaklı'ya gelip yerel gazeteler kuruldu memnunuz ama Kapaklı'ya has Kapaklı'yı daha fazla dillendiren, sorunları ortaya koyan bir gazete olabilir. Genel anlamda basınımızın sorunlarını biliyoruz. Türkiye zor bir sürecin içinden geçiyor. Sadece basın mensuplarının değil bütün kuruluşların sıkıntılı bir süreci var şuanda ama elimizden ne geliyorsa, hangi konularda nasıl destek olmamız gerekiyorsa desteğe hazırız. Ben iletişimi çok seven birisiyim. Her türlü olumlu olumsuz konuşmaları, eleştirileri, tartışmaları bölgemizi ve ülkemizi ileriye götürecek ne varsa ne talep varsa ve güzel bir şeyse onu desteklemeye hazırım. Ülkemi, bölgemi ve Kapaklı'yı seviyorum. Sizleri de seviyorum. Bölgenin ilerlemesi, kalkınması ve gelişmesi için daha fazla birlik ve beraberliğe ihtiyaç olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı. 

 

"BENİM HALA UMUDUM VAR"

 

Kapaklı ile Çerkezköy’ün bir elmanın iki yarısı olduğunu söyleyen Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay da “Birbiri ile uzun geçmişi olan, hızlı nüfus artışını beraber yan yana yaşayan iki sanayi kenti. Kapaklı'da çalışan ancak Çerkezköy'de yaşayan bir nüfus var. Ben de diyorum ki İstanbul'dan sabah 5'te gelip akşam 5'te Çerkezköy'ü terk eden bir nüfus var. Yani büyük oranda beyaz yaka nüfus var. Bu iki ilçenin de bu beyaz yaka nüfusu Çerkezköy'de yaşatmaya ihtiyacı var. Bunu Çerkezköy'de yaşatmak için yerel gazetelerin sıkıntılarını, yerel yönetimlerin sıkıntılarını biraz fazla dillendirmeye, yerel dinamikleri biraz daha fazla harekete geçirmeye ihtiyacımız var. Aslında sıkıntılarımız bir. Yerel gazetelerin önünün açılması, Türkiye'deki basın özgürlüğünün biraz daha ileriye gitmesi, kapanmakta olan, ekonomik sıkıntılar yaşayan yerel gazetelerin önünü açmak, bunları geleceğe daha özgür yazmaları adına elimizden ne geliyorsa yapmayı konuşmak, yerel yönetimlerin biraz daha güçlenmesi için neler yapabilirizi konuşmak lazım. O yüzden bir şeye daha ihtiyaç var; aynı bu akşam ki yemek sofrasında olduğu gibi bu bölgenin 12 belediye başkanının bu bölgenin 7 milletvekili ile beraber aynı sofrada bir akşam yemeği yemeye ihtiyacı var. Seçim dönemlerinde mikrofon ele geldiğinde o mikrofonun heyecanıyla o seçim döneminin gereğini yerine getirmek için cümleler kuruyoruz. Ancak önümüzde seçim olmadığı dönemde yemek sofrasında buluştuğumuz zaman Tekirdağ adına kayıtsız şartsız neleri yapabilirizi konuşmak gibi bir zorunluluğumuz var. Bu bugüne kadar gerçekleşmedi. Bu akşam ki yemekte bugüne kadar gerçekleşmemişti. Benim hala umudum var." şeklinde konuştu. 

 

PLAKET TAKDİM EDİLDİ

 

Gecede 41. Kuruluş yılını kutlayan Çerkezköy Gazetesi’nin sahibi Ali Tamer Avcılar’a, Zeytin Dalı Harekatı’nda Afrin’de gazeteci olarak görev yapan Mehmet Yirun’a ve meslekte 54’üncü yılını geride bırakan Seyit Süren’e plaket takdim edildi. Başarılı gazeteci Seyit Süren, günün anısına özel hazırlanmış ve üzerinde karikatürünün yer aldığı pastayı da meslektaşları ile birlikte kesti. 

 

Haber / Buse SERİN