Trakya Üniversitesi heyeti Bulgaristan'da temaslarda bulundu

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversitesi'nin Türkiye ve Balkanlar'daki kültürel ve bilimsel ortama yaptığı katkıları anlatmak, üniversiteyi uluslararası platformlarda ta

GÜNDEM 10.01.2020 16:47:00 0
Trakya Üniversitesi heyeti Bulgaristan

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na, Trakya Üniversitesi Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz ile Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakan Danışmanı ve Trakya Üniversitesi Dış İlişkiler Danışmanı Kamil Kolabaş ile Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan eşlik etti.


RAZGRAD VALİSİ'Nİ ZİYARET ETTİLER

 

Bulgaristan temaslarında, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve beraberindeki heyet, Şumen Valisi, Şumen Üniversitesi Rektörü, Şumen Bölge Müftüsü ve Razgrad Valisi ile bir araya geldi. Şumen ve Razgrad kentlerindeki üst düzey yöneticiler ile görüşen Türk heyeti, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ile hayata geçirilecek projeler ve mevcut iş birliği konularında temaslarda bulundu.

 

2+2 ÇİFT DİPLOMA PROGRAMI MASAYA YATIRILDI

 

Şumen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Georgi Kolev’i makamında ziyaret eden mevkidaşı Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve beraberindeki heyet, Şumen Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Çavdar Sotirov, Senato Başkanı Doç. Dr. Yuriy Prodanov, Türk Filolojisi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Meryem Salim, Dr. Öğr. Üyesi Menent Shukrieva ve emekli tarih öğretmeni Tahsin Yuseinov'ı da ziyaret etti. Toplantıda, iki üniversite arasındaki ortak eğitim ve proje imkanları görüşüldü. 1998 yılından itibaren Trakya Üniversitesi ile yakın temas halinde olan Şumen Üniversitesi ile yapılan görüşmelerde, kurumlar arasındaki ilişkilerin daha da güçlendirilmesine yönelik atılabilecek ortak adımlar ele alındı. Öğrenci ve öğretim görevlisi değişim programlarının yanı sıra eğitim ve kültür alanındaki diğer iş birliği olanaklarının da değerlendirildiği temaslarda, Trakya Üniversitesi Bulgarca Bölümü’nde “2+2 Çift Diploma Programı” ile öğrencilerin iki yıl Bulgaristan Şumen Üniversitesinde, iki yıl da Trakya Üniversitesi’nde eğitim almasını sağlamaya yönelik protokol masaya yatırıldı. 


BÖLGE MÜFTÜSÜNÜ ZİYARET ETTİLER

 

Eğitim ve akademik konulardaki temaslarını tamamlayan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve beraberindeki heyet ardından Şumen Bölge Müftüsü Mesut Mehmedov’la bir araya geldi. Görüşmenin ardından heyet, halk arasında “Tombul Cami” olarak bilinen “Şerif Halil Paşa Camii” ile Balkan coğrafyasından çok sayıda âlim ve din adamının yetişmesine vesile olan Şumnu İmam Hatip Lisesi Nüvvab’ı ziyaret etti. Heyet, bu ziyaret sırasında Nüvvab’da okuyan 12. sınıf öğrencilerinin dersine girerek öğrencilerle sohbet etti.Hitrino’da (Şeytancık) bulunan Koca Yusuf Heykeli ve Hitrino’ya bağlı Çerna (Karalar) köyünde bulunan Koca Yusuf Evi Müzesi, heyetin Şumen ziyaretindeki son durakları oldu.

 

"İŞBİRLİĞİ ADIMLARI DEVAM EDECEK"

 

Razgrad temasları öncesi Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve beraberindeki heyet, Şumen Valisi Stefan Jelev tarafından akşam yemeğinde misafir edildi. Şumen Eski Valisi Veutsislav Venkov’un da katıldığı programda, komşu ve dost iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesine katkı sağlayacak ve farklı organizasyonlarda kurumları bir araya getirecek konular konuşuldu. Görüşmede ayrıca, Edirne’deki sağlık sisteminin Balkanlarda yaşayan soydaşlara sağladığı kolaylıklar da değerlendirildi. Bulgaristan’daki Türk soydaşların, gerek Trakya Üniversitesi Hastanesinden gerekse İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesinden, Türkiye’deki vatandaşlarla aynı haklara sahip bir şekilde faydalanabileceği vurgulandı. Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, bölgeye olan ilgilerinin ve iş birliği adımlarının devam edeceğini belirterek, samimi ağırlamadan dolayı tüm yetkililere teşekkür etti.

 

ROMANYA'YA HAREKET ETTİLER

 

Şumnu temaslarını tamamlayan heyet Razgrad’a hareket etti. Razgrad da Vali Günay Hüsmen ile görüşen heyet, Trakya Üniversitesinin dış ilişkilerde yürüttüğü politika, Bulgaristan’da yaptığı çalışmalar ve diğer konularda bilgiler verdi. Vali Günay Hüsmen de çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki dostluk ilişkilerine katkıda bulunmak için çaba göstereceklerini kaydetti. Razgrad’daki Pargalı İbrahim Paşa Camisi’ni de ziyaret eden heyet Bulgaristan temaslarını tamamlayarak Romanya’ya hareket etti.

 

Haber / Menşure KARDEŞ