O karar büyükşehir meclisinden döndü

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi'nde görüşülen alternatif katı atık bertaraf ve düzenli depolama alanı için alternatif alan olarak belirlenen Kızılpınar Mahallesi 899 ada 1 ve 2 nolu alternatif me

GÜNDEM 8.01.2020 19:21:00 0
O karar büyükşehir meclisinden döndü

Orta ve uzun vadede ihtiyaç duyulması halinde katı atık üretim tesisi için alternatif alan bulunması için büyükşehir belediye başkanı ve 11 ilçe belediye başkanından oluşacak bir komisyon kurulması ve gerekli alternatif alan belirleme çalışmalarının bu komisyon tarafından yapılması meclis tarafından oybirliği ile kabul edildi. En kısa zamanda belediye başkanlarını davet edeceklerini belirten Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Konuşarak hep beraber karar vereceğiz” dedi. 

 

KOMİSYON RAPORU GÖRÜŞÜLDÜ

 

Toplantıda, Valilik makamı tarafından oluşturulan Alternatif Yer Seçimi Alt Komisyonu’nda katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesisi için ikinci alternatif alan olarak belirlenen Kızılpınar Mahallesi 899 ada 1 ve 2 nolu parsel nolu alternatif mera alanları için ‘kamu yatırımı’ kararına ilişkin komisyon raporu da görüşüldü.

 

“GRUP OLARAK REDDEDİYORUZ”

 

Gündem maddesiyle ilgili söz alan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay “Bu konu geçen ay meclis gündemine ek gündem ile geldi. Daha sonra komisyona havale edildi. Tekirdağ Valiliğimiz tarafından bu konuyla ilgili Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin çöp döküm alanının genişletilmesi talebi gerçekleşsin diye, bir hukuki dayanak olmadan, bir ikinci yer gösterme zorunluluğu büyükşehir tarafından gösterilmiş. Hemen akabinde Tekirdağ Valiliği bir alt komisyon kurmuş ve Tekirdağ genelinde ikinci bir döküm alanının Çerkezköy Kızılpınar Mahallesi 899 ada 1 ve 2 nolu parsellerdeki mera alanı olarak dönüştürülmesi teklifiyle büyükşehir belediye meclisine gönderdi. Kurulan komisyonda Tekirdağ Valiliğimizin birimler, Tekirdağ Büyükşehir Belediyemizin temsilcileri var. Ancak Tekirdağ sınırlarında yer belirleme komisyonunda sadece ve sadece Süleymanpaşa Belediyesi’nden yetkili var. bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisinin 11 ilçe belediye başkanını bir masa etrafında toplayarak Tekirdağ’ın çöpü ne şekilde nerede duracak, bu hangi şekliyle değerlendirilecek noktasında bir hayati kararı oldu bittiyle değil, kapalı kapılar ardında değil, bu şekliyle bütün ilçenin yetkililerin olduğu bir masada konuşacağımız noktasına geldi. Şuanda durumu, konumuyla alakalı hangi gerekçelerle burasının işaretlendiği ile alakalı yorumlara çok fazla girmeyeceğim. Ancak şuanda hali hazırda var olan bölge şehir merkezine 15 kilometre uzaklıkta. Bu konuda eksikler varsa tabi ki oturup tartışalım, alternatif alanlar varsa tabi ki oturalım konuşalım. Ancak oturup konuşmadan bunu şehrin merkezine 3 kilometre mesafede, imar sahasına 3-4 kilometre alanda, genişleme sahası çok dar olan bir bölgede yer işaretleyip meclise sevk etmeyi ben doğru bulmuyorum. Tekirdağ Büyükşehir Belediyemizin başkanlığında 11 ilçe belediye başkanıyla beraber bu şehrin çöpünün nerede biriktirileceği ve bunun hangi şekilde değerlendirileceğini konuşmaya ihtiyacımız var. Kurmuş olduğunuz komisyonu destekliyoruz, bu kararı da grup olarak reddediyoruz” dedi.

 

“11 İLÇENİN ÇÖPÜ SÜLEYMANPAŞA’DA TOPLANIYOR”

 

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel de bu konunun aylardır gündemde olduğunu belirterek “Süleymanpaşa’nın içerisinde 15-20 kilometre mesafede 11 tane ilçenin çöpü toplanıyor. Günlük yaklaşık 1 milyon ton çöp toplanıyor. Biz bununla ilgili olarak Çerkezköy’de, Çorlu’da, Kapaklı’da bu çöpler toplansın diye bir beyanatımız olmadı. Şehrin bütün çöpünün sadece Süleymanpaşa’da toplanmasının hem maddi anlamda çok doğru olmadığını, taşıma maliyetlerinden dolayı sıkıntı olduğunu, bölgedeki halkın bu konuda rahatsız olduğunu, imza kampanyaları yapıldığını yıllardır konuşuyoruz. Şöyle bir beklentimiz ve talebimiz oldu. Dedik ki Çorlu, Çerkezköy, Kapaklı, Saray hattı için ortak bir bölge belirlensin, belirlenen bu bölgede nakliye maliyetlerini de azaltılsın. Şehirde 2-3 noktada toplama merkezi yapılsın istedik. Bizim Çerkezköy’de, Kızılpınar’da, Velimeşe’de, Kapaklı’da, şurada burada olsun diye hiçbir beyanatımız olmadı. Sadece ve sadece bunun ortak bir şekilde çözülmesi gerektiğini beyan ettik. Hala da aynı noktadayız. Çerkezköy niye bunu kahrını çeksin, Kapaklı niye çeksin. Ama buna uygun bir şey bulmak büyükşehirin sorumluluğundaysa, biz Süleymanpaşa’da yaşayan 200 bin hemşehrimizin bununla karşı karşıya kalmasının doğru olmadığını defalarca kez anlattık. Bugün de aynı şeyi söylüyoruz.  11 belediye başkanı bu konuda lojistik anlamda birkaç nokta belirlenir. Belirlenen bu noktalar üzerinde de anlaşılır” dedi.

 

“BU ÇÖPLERLE TEK BAŞINA MÜCADELE ETMESİ MÜMKÜN DEĞİL”

 

1 milyon 50 bin Tekirdağlının çöpünü yıllardır Süleymanpaşa’nın çektiğini kaydeden Yüksel “Hala da lotlar büyütülmeye çalışılıyor. Bu doğru bir mantık değil. Süleymanpaşamızın bu çöplerle tek başına mücadele etmesi mümkün değil” dedi. Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul da “İçeriğinden önce sadece bir ilçe belediyesinden temsilci alınması bile bu konunun reddedilmesi için bence yeterli. İçeriğine usulden dolayı tartışmaya bile gerek olmadığını düşünüyorum” dedi. Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin de “Geçen dönem de sizinle birlikte büyükşehir meclisinde görev yaptım. O dönem 6’ya yakın büyükşehri ziyaret ettik. Çok güzel uygulamalar gördük. Biz oraya gittiğimizde ilimizde 42 noktada vahşi depolama sahaları vardı. Şimdi baktım Kapaklı ilçesinde bu vahşi depolama Kasım 2017 yılında nihayete ermiş. 2 yıl kadar önce ilimizin her yerinde vahşi depolama vardı. Büyükşehir yapanlardan Allah razı olsun ki şimdi bu sorunlar bertaraf oldu. ‘Tek bir noktada mı olsun, iki noktada mı olsun, oraya mı olsun, oraya olursa ben kızarım, buraya olursa ben kızarım’ diyen arkadaşlara sesleniyorum.  Bu tartışacağımız konu değil bence. Ben diyorum ki biz katı atık bertaraf tesisini ne zaman kazandıracağız Tekirdağ’a? Her şeye karşı çıkmayalım. Biz burada siyasi polemikleri bir tarafa bırakıp gerçek reel olguları tartışalım” dedi.

 

“O ÇÖPLERİN HEPSİ BENİ İLGİLENDİRİYOR”

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da “Belediye başkanlarının kendi ilçelerinde çöp sahası olmamasını istemesi doğal. Ancak ben her gün Tekirdağ’da toplanan bin 200 ton çöpü nereye koyacağımı bulmak zorundayım. O çöplerin hepsi beni ilgilendiriyor. Her gün bu çöp çıkıyor. 2004-2009 döneminde başlatılan bir süreç var. Eğer siyaset derseniz o süreçte AK Partili belediye başkanı var. O zaman hükümetten alınan yetkilerle orman sahasında 80 bin dönüm bir yeri buraya koymuşlar. Kapasitesi 300 bin metreküp. 2009’da CHP’li belediye başkanı ve ekibi geliyor o da orayı kullanıyor. 30 Mart 2014’te Kadir Albayrak gelip göreve başlıyor, önünde bir yazı. ‘Derhal Tekirdağ’da 42 tane vahşi depolamayı bire düşüreceksiniz’ diye. Böyle devraldık. Ardından günün şartlarına göre 2’nci lotu yaptık. Valilikten yazı geldi 2017’de tek yere toplayacaksın diye. Gösterilen yer de Demirli. Bu işini siyasal boyutu yok. En sonunda 1’e düşürdük. Bir tedbir almamız gerekiyor. Burada bunu devam ettirmemiz için entegre tesis kurmamız lazım. Entegre tesisi geçen dönem meclisten çıkarana kadar anamdan emdiğim süt burnumdan geldi. Bu tesis kurulacak ki orasının kokusunu alacak. Gazdan elektrik üreteceğiz. Biz elektrik kullanacağız ya da parasını alacağız. 2019 Şubat’ta yaptığımız ihalede ayrıştırma var, çöpler 3’te 1’e düşecek. Ben bunu Ankara’da takip ettim. Danıştay’a imzalamaya geldi. Tam o aşamada burasının toprak kurulundan olurunu istedik ki kamu oluru kararını alacağız. O günkü Tarım İl Müdürü geri çevirdi. Vali bey bizim bir şey yapmamız lazım dedi. Alternatif saha bulmamız lazım. 29 yıllık ihalemizin içerisinde Kızılpınar’da ya da başka bir yerde tesis kurulacağı yok. Tesis yine orası. Buraya izin alamadık. Bunu çözmek zorundayız. Eğer bu tesisi kurarsak gaz alınacak, üstü örtülecek, tavsiye edilecek. Çöp 3’te 1’e inecek. Oraya o tesisi kurduğumuzda orası bize en az 15 sene gidecek. Biz de bu süre zarfında alt hazırlıklarımızı yaparak yeni çöp alanı bulabiliriz. Ama şuanda bir alan bulup oraya çöp döküm sahası yapmamız en az 5 sene sürer” dedi.

 

REDDEDİLDİ

 

katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesisi için ikinci alternatif alan olarak belirlenen Kızılpınar Mahallesi 899 ada 1 ve 2 nolu parsel nolu alternatif mera alanları için ‘kamu yatırımı’ kararı alınması talebi büyükşehir meclisi tarafından oyçokluğuyla reddedildi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU