Vatandaşlar zehirlenmelere karşı uyarıldı

Marmaraereğlisi Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ozan Deniz, soba ve doğalgaz zehirlenmeleri konusunda dikkatli olmaları için vatandaşları uyardı.

GÜNDEM 7.01.2020 10:42:00 0
Vatandaşlar zehirlenmelere karşı uyarıldı

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ozan Deniz yaptığı açıklamada ‘’İlçemizde yaşayan halkımızın sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürmesi ve çevre sağlığı açısından olumsuz bir durum oluşmaması için hava kirliliğini minimuma indirmemiz gerekmektedir. Bu sebeple ısınma amaçlı yaktığımız yakıtlarla ilgili ve ısınma yöntemleriyle ilgili bazı tavsiyelerimiz olacaktır. Bu tavsiyelere uyulduğu takdirde çok daha temiz bir çevre ve havaya sahip olabiliriz." dedi. 

 

"YAKITIN ÜSTTEN YANMASI SAĞLANMALI"

 

Ozan Deniz, soba kullanımında dikkat edilmesi gereken bir takım hususlar olduğunu belirtti. Deniz, "Sobalarda kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu ve izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmaması önem taşımaktadır. Soba aşırı doldurulmamalıdır, aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflayacaktır." dedi. İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbon monoksit zehirlenmesi riskinin arttığını kaydeden Deniz, "Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk edecektir. Kömürü tutuşturmak için üzerine az miktarda kağıt ya da karton ve bunların üzerine de kolay yanan çıra ve odun konulmalıdır." dedi. 

 

"YATMADAN ÖNCE YAKIT KONULMAMALI"

 

Sönmekte olan sobaya tutuşması güç yakıtların asla konulmaması gerektiğinin altını çizen Deniz, "Yakıt iyi olsa bile yavaş yavaş ilave edilmelidir. Soba yakıtla beslenirken, yeni atılan yakıtın üzerine kor halindeki yakıttan bir miktar konulması, sobadaki yakıtın sürekli olarak üstten yanmasını sağlayacaktır. Yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt koyulmamalıdır. Özellikle lodoslu havalarda ölüm olayları artmaktadır. Bacalar standartlara uygun değilse lodoslu havalarda soba yakılmamalıdır. Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine haiz olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmelidir." ifadelerini kullandı. 

 

SOBA BORULARI AYDA BİR DEFA TEMİZLENMELİ

 

Bacaların yılda en az 2 defa, soba borularının ise ayda 1 defa temizlenmesi gerektiğini vurgulayan Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ozan Deniz, "Tıkalı bacalar açtırılmalı ve çatlak bacalar tamir edilmelidir. Bacaların çatıdan en az 1 metre yükseklikte olmasına dikkat edilmelidir. Zorunlu olmadıkça soba kurulumu esnasında fazla dirsek kullanılmamalıdır. Yanan soba, oda içerisinde bulunan oksijeni bitireceği için, her gün düzenli aralıklarla ve gece yatmadan önce oda havalandırılmalıdır." dedi. 

 

"SERVİS ARACILIĞIYLA BAKIMI YAPTIRILMALI"

 

Doğalgaz kullanımında dikkat edilecek hususları da aktaran Deniz, "Doğalgaz tesisatlarına kesinlikle müdahale edilmemeli, yetkisiz kişi ve kuruluşlara tamir ve bakım gibi işlemler yaptırılmamalıdır. Gaz açma işlemi gerçekleştirildikten sonra tesisatlara yeni bir cihaz bağlanması halinde, kesinlikle bu durumdan gaz dağıtım firmasını haberdar edilmelidir. Pencere veya duvarlara monte edilen, ortama taze hava girmesini ve herhangi bir gaz kaçağı durumunda da gazın dışarıya tahliye edilmesini sağlayan menfezler asla iptal edilmemeli ve üzeri kapatılmamalıdır. Kombi, şofben gibi cihazlar her yıl kışa girmeden yetkili servisler aracılığıyla bakımı yaptırılmalıdır." şeklinde konuştu.

 

"BAĞLANTI REFLEKSLERİ MUTLAKA YENİLENMELİ"

 

Baca gazının kimyasal yapısında veya diğer dış etkenlerden dolayı bacaların deformasyona uğraması ihtimaline karşı yetkilendirilen baca temizleme firmaları tarafından kontrol ettirilmesi gerektiğini vurgulayan Ozan D eniz, "Gaz kaçağı riskini ortadan kaldırmak için ocak ve kombilerdeki eskimiş, paslanmış veya ömrü tamamlanmış bağlantı refleksleri mutlaka yenilenmelidir. Lodoslu havalarda baca çekişi olumsuz yönde etkileneceğinden gaz sızıntısına karşı dikkatli olunmalı, bacalı cihazın bulunduğu odadaki menfezlerin açık olması sağlanmalıdır. Baca çekmeme durumunda cihazların çalışmasını engelleyen emniyet sistemi her bacalı cihazda mutlaka olmalı, olan cihazlarda bu sistem devre dışı bırakılmamalıdır." ifadelerini kullandı. 

 

Haber / Buse SERİN