Müdür, bu haberi de yargıya taşıdı

Gazetemizin 30 Eylül 2019 tarihli haberiyle başlayan İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş'teki haber hazımsızlığı 2019'un son gününde de devam ederken, biz de Gümüş'ün g?

GÜNDEM 31.12.2019 17:07:00 0
Müdür, bu haberi de yargıya taşıdı

SULH CEZA MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE,

                    ÇERKEZKÖY

DOSYA NO: 2019/1938 D.İş

İTİRAZ EDEN: ŞABAN KARDEŞ  Marmara Haber Gazetecilik imtiyaz sahibi

İTİRAZ KONUSU: Çerkezköy Sulh Ceza Hakimliğinin 11/12/2019 tarih ve 2019/1938 D. İş. sayılı kararı ile erişimin engellenmesine ilişkin kararı tarafımıza tebliğ edilmiş olup, söz konusu karara süresi içinde itiraz ediyoruz. 

Şöyle ki; erişim engellenmesine karar verilen http://www.marmarahaber.com.tr/haber/64815/yalanci-kim.html URL adresindeki haber içeriği incelendiğinde, haberin hiç bir kurum veya kişiyi hedef almadığı, kurum veya kişilerin kişilik haklarına dokunulmadığı gibi haberi yazan gazete sahibi ve gazetecinin kendi resmi ile haber verilerek söz konusu karara ilişkin alınan haberden bahsedilmiş, açılış kurdelesini TBMM Başkanı Sayın Mustafa Şentop'un kestiği okulda, yazı tahtası zamanında yetiştirilmediği için 6. Sınıfların duvarına asılan naylonun konu edildiği haberi yalanlayarak suçunu örtme girişimine yeltenen ilçe milli eğitim müdürü Hüseyin Gümüş'ün fotoğrafı verilerek o güne, yaşananlara ve olaya ilişkin kendi fotoğrafımı da müdürün yanına koyarak haberi yapan ve habere konu olan ilçe milli eğitim müdürüne yalan söylemediğimiz ifade edilerek sorular sorulmuştur. Basın kanunundaki ve yerleşik yazılı ve yazısız kurallar esas alınarak haber ele alınmış, tamamen ön yargıdan uzak art arda alınan erişimi engelleme kararlarına ilişkin kamu oyunun bilmesi gerek konuların ele alındığı bir haberdir. 

Yayınlatmak istedikleri tekzip, itirazımız olmasına rağmen karar beklenmeden gazetemizin 16 Aralık 2019 tarihli 2159 sayılı nüshasında yayınlanmıştır. 

Gazete ve gazeteci haber yaparken kişileri ve kurumları hedef almaksızın, gündeme dair konuları işlemek suretiyle kamu oyunu aydınlatma gereği ile haberi kaleme alarak kamu görevi yapmakta olup, kurumların ve idarecilerin eksiklikleri, hataları, hatalı işlemleri ile yine iyi ve güzel olan uygulamaları ile kararlarını kamu oyu nezdinde tartışmaya açarak, olay ve uygulamalardan halkı haberdar etmek, yine iş ve işlemleri tartışmaya ve eleştiriye açarak kaliteye ulaşılmasını sağlamayı hedeflemektir. Bahse konu haber güncel ve kamuoyunu ilgilendiren bir haber olduğundan yayınlanmıştır, zira bahse konu okulun açılışı bizzat TBMM başkanı, Türkiye Cumhuriyetinin ikinci adamı sayın Mustafa Şentop tarafından yapılmış, fotoğraflardan da anlaşılacağı üzere duvarda asılı olan ve akıllı tahta olduğu iddia edilen tahtaların üzeri karton ve naylonlarla kapatılmış, böylesine önemli bir devlet adamı tarafından açılışı yapılan okulda her şeyin en ince ayrıntısına kadar hesap edildiği ve son derece özen gösterildiği programda, duvarda asılı akıllı tahta gibi önemli bir ensturmanın poşetinin sökülmesinin unutulması mümkün olmayacağı gibi olmayan tahtanın bulunmadığını saklamaktan başka bir amacının olmadığı açıkça ortadadır, yine bu haber açıklayamadığımız haber kaynağı tarafından çekilen ve gazetemize gönderilen resimler ile teyit edildikten, doğruluğuna kanaat getirdikten sonra yayınlanmıştır. 

Mahkemeniz kararı ve karara konu talep incelendiğinde, haberin bir bütün olarak değerlendirilmesinden ziyade, haber içerisindeki bir kısım kelime ve cümlelerin haber bütünlüğünden ayıklanarak ve cımbızlanarak alındığı ve bu kelime ve cümlelere farklı anlamlar yüklenmek suretiyle kişi ve kurumların kişilik haklarına saldırı olarak değerlendirilerek talepte bulunulduğu ve mahkemenizce bu yönde karar verilerek hukuka aykırı bir şekilde engelleme kararı verildiği açıktır, zira bir çok yargıtay kararı ve içtihatlarında haberlerin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiği hususu açıkça belirtilmektedir.

Yine mahkemenizce değerlendirme yapılırken konuya ilişkin gerekli araştırma yapılmadan, sadece bir talep üzerine ve talep de bahsedilen hususlar doğrultusunda karar verilmiş, haberin gerçekliğine ilişkin hiçbir araştırma yapma gereği duyulmamıştır.

Açılış sonrası 5-6 saat geçtikten sonra yetkisi olmadığı halde devlet memuru olduğunu unutarak kendi facebook hesabından canlı yayın yapan milli eğitim müdürünün açıklamaları önem bulmuş, ancak açılış sonrasında 5-6 saatlik süre içerisinde bu tahtaların apar topar takılıp takılmadığı, servis kayıtları incelenmeden, tanıklar ve kamera kayıtları incelenmeden, yani haberin gerçekliğinin araştırma gereği duymadan engelleme kararı verilmesi hukuka ve içtihatlara aykırı olmakla birlikte 30 yıldır gazetecilik mesleğini icra eden kurumumuzu itibarsızlaştırmayı hedeflemektedir.

Bizler 30 yılı aşkın süredir Çerkezköy Haber, Marmara Haber, Radyo Haber ve T Haber isimli medya kuruluşu olarak Çerkezköy'de faaliyet göstermekte, kamu görevi yapmaktayız, haberimizi yaparken kurum, kişi, şahıs, makam ve mevki gözetmeksizin tarafsız olarak kamuoyunu aydınlatma bilgilendirme çalışmakta, olayları objektif olarak halkın bilgisine sunmaktayız, kurumlarla ilgili yaptığımız haberlerle ilgili kurum ve yöneticilerin isminin kullanılması hayatın ve haberin olağan akışı içinde olup, takdir edilir ki yapılan haberde 'bir kurum veya bir kurum yöneticisi' şeklinde ifade kullanma imkanı bulunmamaktadır.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile ilgili bir haberde de kurum ve kurumun yöneticisi olan Milli Eğitim Müdürünün isminin kullanılması haberin doğal bütünlüğüne uygun olmakla birlikte, İlçe milli eğitim müdürünün bu olayın kapatılması hususundaki gayretini anlayamamaktayız. 

Yukarıda belirtildiği üzere mahkemenizce verilen erişimin engellenmesi kararı anayasaya, yasalara, yargıtay kararları ve içtihatlara aykırı olması nedeniyle itirazen kaldırılmasını, mahkemeniz aksi kanaatte ise incelenmek üzere itiraz merciine gönderilmesini arz ve talep ederim. 31/12/2019

 

Marmara Haber Gazetecilik / ŞABAN KARDEŞ