166 üye hakkında icra takibi başlatılacak

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası, 2019 yılının son meclis toplantısını dün yaptı. 15 üyenin aidat borçlarının silinmesi kararını alındığı toplantıda ödenmemiş borçlarında 5 y?

GÜNDEM 24.12.2019 17:33:00 0
166 üye hakkında icra takibi başlatılacak

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası, 2019 yılının son meclis toplantısını dün saat 16:30’da yaptı. Meclis başkanı Hacı Mehmet Erdoğan başkanlığında yapılan toplantıya Furkan Yavuzarslan, Rahmi Yılmaz, Reşat Ünlü, Sebahattin Önal, Yusuf Uyanık ve Sinan Sifil katılmadı. 

 

GELİR GİDER HESAPLARI KABUL EDİLDİ

 

Yoklama, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından 2’nci gündem maddesinde Kasım 2019 gelir gider bütçe izleme raporları ve mizan görüşüldü. Gelir giderlerle ilgili bilgi veren Oda Genel Sekreteri Hakan Gel, Kasım ayı gelirinin 971 bin 518,29 TL, Ocak-Kasım dönemi giderinin de 5 milyon 322 bin 607,34 TL olduğunu açıkladı. Kasım ayı giderinin 288 bin 846,05 TL olduğunu belirten Hakan Gel, 11 aylık giderin de 4 milyon 83 bin 468 TL olduğunu açıkladı. Yapılan bilgilendirmenin ardından ilgili gündem maddesi oybirliği ile kabul edildi. 

 

TAHMİNİ BÜTÇE 5 MİLYON 40 BİN TL

 

Meclis toplantısının bir sonraki gündem maddesinde ise 2020 yılı tahmini bütçesi görüşüldü. 2020 yılı tahmini bütçesinin 5 milyon 40 bin 426,50 TL olarak öngörüldüğünü kaydeden Genel Sekreter Hakan Gel “2020 yılında yönetim kayıt, aidat ve hizmet tarifesinde değişiklik yapılmaması kararını aldı. En düşük aidat tutarı brüt asgari ücretin yüzde 10’undan az olamıyor. O nedenle 2020 yılı asgari ücretin açıklanmasının ardından sadece kayıt ve aidat ücretlerinin 4’üncü, 3’üncü derecelerde belirlenmesi için bir toplantı yapılabilir. Bu da asgari ücrete bağlı olacak” dedi. Tahmini bütçenin yüzde 33’ünün personel giderlerine, yüzde 18’inin eğitim ve fuar giderlerine, yüzde 12’sinin TOBB birlik aidatı ve kurumlara ödenecek diğer aidatlara ayrıldığını söyledi. 2020 yılı tahmini bütçesinin oybirliği ile kabul edilmesinin ardından ‘ilgili kanun ve yönetmeliklere göre aidat borçlar affedilecek üyeler’ görüşüldü. 

 

AİDAT BORÇLARININ AFFI KABUL EDİLDİ

 

İlgili gündem maddesi ile ilgili meclisi bilgilendiren Avukat Ahmet Rahman Metin, “Her sene Aralık ayında tüm üyelerimizi kontrol ediyoruz. Vergi terki yapılmış üyelerimizle ilgili çalışma başlatıyoruz. O yıl içinde vefat etmiş üyelerimizle ilgili de çalışmaları yapıyoruz. Bu kapsamda tespit ettiğimiz 15 firma vardır. Bu firmaların icra takiplerini de kontrol ettiğimizde 14’ünün af kapsamında değerlendirilebileceğini, ancak bir tanesinin üzerine kayıtlı gayrimenkul olması sebebiyle af listesine alınmaması noktasında hareket ettik. Bir üyemiz de vefat sebebiyle af işlemi uygulanacak” dedi. 15 firmanın toplam 15 bin 337,43 liralık borcunun ilgili kanun ve yönetmelik hükümleri ve Bakanlık görüşü doğrultusunda affedilmesine oybirliği ile karar verildi. 

 

166 ÜYE BELİRLENDİ

 

Meclis toplantısının bir sonraki gündem maddesinde de ilgili kanun ve yönetmeliklere göre aidat borcu nedeniyle yasal takip başlatılacak üyeler görüşüldü. Ödenmemiş borçlarında 5 yıllık zaman aşımı süresi 31 Aralık tarihinde dolacak olan 166 üye olduğunu belirten Avukat Ahmet Rahman Metin, “Oda alacaklarımızın zaman aşımına uğramaması ve yönetim kurulunun sorumlu olmaması adına listelediğimiz ve icra takibine koymak zorunda olduğumuz, koymamamız durumunda yönetim kurulunun hukuken ve cezaen sorumluluk altında tutabilecek alacak kalemleridir” dedi.  

 

“KİMSEYİ İCRAYA VERMEK İSTEMİYORUZ”

 

ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, “Bizim 10 lira borcu nedeniyle icraya vereceğimiz arkadaşımız da var, 100 liralık borcu nedeniyle icraya vereceğimiz arkadaşımız da var. 1 lira da olsa icra takibi açmak zorundayız. Biz hiç kimseyi icraya verme taraftarı değiliz. Sadece ve sadece mecbur olduğumuz için icraya vermek zorundayız” dedi. 2014-2015 dönemine ait toplam 160 bin 85,58 TL aidat borcu olan 166 üye hakkında icra takibi öncesi cumartesi gününe kadar bekleneceği, borçların ödenmemesi durumunda icra takibi başlatılacağı belirtildi. İlgili gündem maddesinin oybirliği ile karara bağlanmasının ardından odanın eksper listesinde görev almayı talep eden Makine Mühendisi Ahmet Akyol ve Yüksek Mimar Sinan Meral’in talebi de oybirliği ile kabul edildi. Dilek ve temennilerin ardından toplantı sona erdi. 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU