TİCARET BAKANI RUHSAR PEKCAN: "DEMİR ÇELİK ÜRETİCİLERİNİN HAKLARINI SAVUNMAYI SÜRDÜRECEĞİZ

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Biz bir taraftan demir çelik üreticilerinin uluslararası platformlarda bütün haklarını savunmaya devam edeceğiz ve uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan haklarımızı da her sevi

TÜRKİYE BUNU KONUŞUYOR 23.12.2019 13:21:00 0
TİCARET BAKANI RUHSAR PEKCAN: "DEMİR ÇELİK ÜRETİCİLERİNİN HAKLARINI SAVUNMAYI SÜRDÜRECEĞİZ

"Kentteki bir otelde düzenlenen Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası 100. Yıl Zirvesi'ne katılan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Zonguldak'ın dış ticaret açısından aktif bir il olduğunu belirtti. 

Hem iç ticaret hem de dış ticaret alanlarında çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Pekcan, tüm mesai arkadaşlarıyla bu uğurda gece gündüz çalıştıklarını bildirdi. 

Pekcan, bakanlık olarak verdikleri desteklere ve hayata geçirdikleri projelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Pekcan, dünyada küresel ticaretin zayıfladığı bir dönemden geçildiğini anlattı.

Bakan Pekcan, "Özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nin, demir çelik ve alüminyum üzerine başlattığı yaptırımlar bütün dünyayı sardı. Avrupa Birliği'nin de bunlara önlem almasıyla bütün dünyaya önlem aldı aslında o da sadece Türkiye'ye almadı ama bizim son 3 senede AB'ye yaptığımız demir çelik ihracatı yaklaşık 3-4 katına çıktığı için bu uygulamalardan en çok Türk demir çelik üreticisi etkilendi." diye konuştu.

Brüksel'de AB'nin yeni komiseriyle bir araya geldiğini aktaran Pekcan, şöyle devam etti:

"Çok yararlı görüşmeler oldu. Bunlardan biri gümrük birliğinin güncellenmesi malumunuz. Birçok konumuz var, işte kotalarla ilgili, yetkilendirilmiş yükümlülüklerin tanınmasıyla ilgili, Brexit konusuyla ilgili hepsinden mutabık kaldık beraber çalışmak üzere ama en önemli konularımızdan birisi de demir çelikte yapılan yaptırımlar, uygulamalardı. Biz kendilerine, komisyona zaten teknik açıdan arkadaşlarımız müteaddit defalar dokümanları iletmişlerdi ama biz bir kez daha yeni başkana bunu ilettik. Kendileri de bu konuyu irdeleyeceklerini, çalışacaklarını ve gözden geçirme süreci var bu yaptırımların, 1 yıl sonra olması gerek. Önce onu 6 aya çekmeyi, biz çok ısrar edince belki ilk çeyrekte de belki bir daha gözden geçiririz dedi."