Tekirdağ'da arazi toplulaştırma çalışmaları devam ediyor

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın Edirne'de 2019 yılında 8 adet projede toplam 151 yerleşim biriminde 2.879.440 dekar alanda yürütülen toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri kapsamında 54.541

GÜNDEM 13.12.2019 14:25:00 0
Tekirdağ

Arazi toplulaştırması ile birlikte sulama, tarla içi geliştirme işlemleri vb. diğer altyapı hizmetlerinin de birlikte düşünülmesi gerektiği düşüncesiyle 2018 yılında yapılan yasal düzenleme sonucu ülkemiz genelinde arazi toplulaştırma çalışması yapma yetkisi verilen Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Trakya’da tapulaştırma çalışmalarını sürdürüyor. 

 

MALİYETLERİ YÜZDE 90 AZALTIYOR

 

Sulama projeleri arazi toplulaştırmasına bağlı olarak uygulandığı takdirde parsel sınırlarına bağlı kalmadan en ekonomik şekilde, sulama, yol ve tahliye planlaması yapıldığından, yatırım maliyetlerinde tasarruf sağlandığını kaydeden yetkililer “Diğer taraftan arazi toplulaştırma projeleri ile kamulaştırma maliyetleri yüzde 90 oranında azalmaktadır” dedi. 

 

PARSEL SAYISI AZALIR, PARSEL BÜYÜKLÜĞÜ ARTAR

 

Arazi toplulaştırması ile parsellerin büyüdüğünü, tarım teknikleri ve sulama metotlarının uygulanmasının kolaylaştığını söyleyen yetkililer “Parsel sayısı azalır. Parsel büyüklüğü artar. Düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturulur. Her parsel yola ve kanala kavuşur. İşletme merkezi ile parseller arasındaki mesafeler azalır, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıplar azalır, yakıt tasarrufu sağlanır. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşır. Sulama oranı ve randımanı artar. Sağlanan katma değerden dolayı arazi değeri en az iki kat artmaktadır” dedi. 

 

KIRKLARELİ VE TEKİRDAĞ’DA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

 

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın da 2019 yılında Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Edirne’de 2019 yılında 8 adet projede toplam 151 yerleşim biriminde 2.879.440 dekar alanda yürütülen toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri kapsamında 54.541 dekar alanda arazi toplulaştırma çalışmalarının tamamlandığını, tapu tescil işlemleri gerçekleştirildiğini ve çalışmaların devam ettiğini söyleyen Aydın, “Kırklareli’nde 1 adet proje kapsamında toplam 15 yerleşim biriminde 400.000 dekar alanda, Tekirdağ’da ise 1 adet projeyle 35 yerleşim biriminde 712.000 dekar alanda toplulaştırma çalışmaları hızla devam etmektedir” dedi. Ayrıca çalışmalar kapsamında; sınırları düzeltme, arazi tesviyesi, ağaç kök sökümü ve tarla içi yol yapımı gibi tarla içi geliştirme hizmetleri işlerinin de yapıldığını kaydeden Aydın, “Bu kapsamda Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerimizde çalışmalara devam ediliyor” dedi. Aydın, bu projelerin yapılmasında destek olan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ve emeği geçenlere teşekkür etti. 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU