Trakya Uluslararası Sağlık Turizmi Zirvesi Edirne'de yapıldı

Edirne İl Sağlık Müdürlüğü ve Trakya Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen Trakya Uluslararası Sağlık Turizmi Zirvesi Edirne'de yapıldı. Zirveye; Yunanistan, Kosova ve Romanya'dan gibi ül

GÜNDEM 13.12.2019 12:25:00 0
Trakya Uluslararası Sağlık Turizmi Zirvesi Edirne

Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlık Turizmi Daire Başkanı Nuhi Çelikkaya,  Büyükelçi Volkan Türk Vural, Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Trakya Üniversitesi Rektörü Erhan Tabakoğlu,  Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Cengiz Becerir, Dr. Çiğdem Cerit, Çanakkale İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı, USHAŞ(Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş.) yetkilileri, özel ve kamu sağlık kuruluşları temsilcileri, Kosova, Yunanistan ve Romanya’dan davetliler katıldığı zirve protokol konuşmaları ile başladı. 

 

"19 HASTANE YETKİ BELGESİNE SAHİP"

 

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, ”Ülkemiz 2018 yılından bu yana 552 bin yabancı hastayı ağırlamıştır. 2013-2019 yılları arasında ise sağlık turisti sayısı 2 milyon 400 bin civarındadır. Sağlık için gelen bir turist, eğlence için gelen turiste göre ortalama olarak 6 kat daha fazla döviz bırakmaktadır. Bu yüzden çok nitelikli bir hizmet ihracatı kalemidir.  Şu anda 11’i Tekirdağ’da, 3’ü Kırklareli’nde, 5’i de Edirne’de olmak üzere toplam 19 hastane sağlık turizmi yetki belgesi sahibidir.  Bu rakamın 2019 sene sonundan daha da artması beklenmektedir. Bölgenin hem Balkanlara komşu olması hem de İstanbul’un yanı başında bulunması sebebiyle büyük avantajları bulunmaktadır. Almanya, Avusturya, İrlanda ve İngiltere gibi ülkelerden sürekli hasta getiren hastanelerimiz vardır. Balkan ülkeleri ise bölgedeki sağlık turizmi hareketliliğinin en önemli kaynağıdır. Biz de Kalkınma Ajansı olarak böylesine büyük bir gelir kaynağına, ilişki geliştirme ve etki oluşturma etkinliğine uzak kalamazdık." dedi.

 

"31 PROJEYE 1 MİLYON 300 BİN TL KATKI VERDİK"

 

Sağlık turizminin geliştirilmesi için çalıştıklarını söyleyen Şahin, "Bu çabalarımızdan en önemlisi üç ilin bir araya getirilmesi ve ortak hareket edebilmesi için yapılan çalışmalardır. Şimdiye dek 3 kez Antalya’ya Hestourex fuarına Ajans imkanları ile ajans standında katılım sağlanmış ve Trakya’daki hastaneler arasında diyalog artırılmıştır.  İlk olarak 2017 yılında Çorlu’da geniş katılımlı bir çalıştay düzenledik. Bu çalıştaydan sonra istişare toplantıları yapmaya devam ettik. Yeni belge alma talebinde bulunan hastanelere danışmanlık desteği verdik. Birçok kez hastanelere sağlık turizmi alanında eğitim verilmesini sağladık. Örneğin ileri sunum teknikleri, sağlık turizmi pazarlaması, dijital pazarlama, mesleki İngilizce vb. Şimdiye kadar eğitim verilen hastane çalışan sayısı 500’ün üzerindedir. Bölgesel pazarlama çalışmaları için Balkanlara ikili görüşmeler için gidilmiştir. Örneğin Yunanistan ve Bulgaristan’a talep eden hastaneler ile görüşmelere gidilmiştir. Yunanistan’ın Selanik ve diğer kentlerinden hastane temsilcileri ve uzmanları getirdik ve onlara bölgemizdeki altyapıyı tanıttık. Bu ilk ilişkiden sonra buralardan hasta gelmeye başladı. Mali Destek Programları kanalıyla hastanelerimizin araç gereç eksiklerini giderdik. Bu kapsamda 31 projeye 1 milyon 300 bin TL katkı verdik." ifadelerini kullandı.

 

BAŞARI HİKAYELERİNİN ANLATILMASI İLE SON BULDU

 

Edirne Valisi Ekrem Canalp de yaptığı konuşmada, "Trakya Kalkınma Ajansı’nın ve İl Sağlık Müdürlüğümüzün çabaları ile bu anlamlı organizasyonu gerçekleştiriyoruz. Ekonomide temel bir ilke var, ölçek ekonomilerinden mümkün mertebe üst seviyede faydalanmak gerekir. Bunu yaparken tek başına çalışmak ile istediğiniz sonucu alamazsınız. Trakya’nın üç ilinin birlikte çalışması sağlık turizmi konusundaki başarı olasılığını artırıyor. Sahip olduğumuz tecrübeyi diğer iller ile paylaştığımız sürece ve daha deneyimli olan illerin tecrübelerinden yararlandığımız sürece birlikte başaracağız. Katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkürlerimi sunarken zirvenin Edirne’ye, Trakya’ya, Türkiye’ye ve komşu ülkelere hayırlı olmasını dilerim.” şeklinde konuştu. Protokol konuşmalarının tamamlanmasından sonra bilgilendirme sunumları yapıldı. Zirvenin ikinci yarısı panel ve başarı hikayelerinin anlatılması ile sona erdi. 

 

Haber / Ozan URTEKİN