Tekerlekli sandalye ile farkındalık oluşturdular

Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesi üyeleri ve aileleri, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Çerkezköy Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen birlik ve beraberlik kahvaltısında

GÜNDEM 3.12.2019 13:15:00 0
Tekerlekli sandalye ile farkındalık oluşturdular

Saat 10:00’da Tokoçin Restaurant’ta düzenlenen kahvaltıya Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, İlçe Emniyet Müdürü Sertan Topkaya, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, İlçe Nüfus Müdürü Gülhan Yavuz, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Gülnur Kocaçınar, dernek üyeleri ve aileleri katıldı. 

 

FARKINDALIK OLUŞTURDULAR

 

Programa katılan Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, İlçe Emniyet Müdürü Sertan Topkaya ve İlçe Nüfus Müdürü Gülhan Yavuz, restorana tekerlekli sandalye ile girerek ve bir süre tekerlekli sandalye kullanarak farkındalık oluşturdu. 

 

“HAKLARINDAN MAHRUM OLMASINA NEDEN OLDU”

 

Kahvaltıda konuşan Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Gülnur Kocaçınar 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün kutlama yapılacak bir gün olmadığını, farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını belirtti. Kocaçınar, kahvaltı organizasyonundan dolayı Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’a da teşekkür etti. Konuşmasının ardından Türkiye Sakatlar Derneği tarafından hazırlanan basın açıklamasını okuyan Kocaçınar, engellilerin haklarından yararlanmaları için gerekli olan sağlık kurulu raporlarına ilişkin yapılan mevzuat değişikliklerinin her seferinde daha fazla engellinin eğitim, istihdam başta olmak üzere haklarından mahrum olmasına neden olduğunu belirtti. 

 

 

 

 

YAŞANAN SIKINTILARI ÖRNEKLERLE AÇIKLADI

 

Engelli vatandaşların yaşadıkları maddi zorlukları örneklerle açıklayan Kocaçınar “Kullanım süresi 5 yıl olan bir tekerlekli sandalyenin piyasa fiyatı 3 bin TL. SGK bunun 500 TL’sini karşılıyor. Kullanım süresi 10 yıl olan bir akülü tekerlekli sandalyenin piyasa fiyatı 10 bin TL, SGK bunun yalnızca 2 bin 500 TL’sini karşılıyor. Çocuk felci geçirenler başta olmak üzere engellilerin kullandığı ve piyasa değeri en düşük 5 bin TL olan yürüme cihazı için en çok bin 200 TL veriliyor. Doktor raporuna göre farklı yapılardaki işitme cihazlarının en düşük fiyatı bin TL’den başlıyor. SGK bu cihazlar için en fazla 500 TL ödüyor. Epilepsi, kas hastalarının kullandığı birçok ilaçtan fark bedeli alınıyor, birçoğu da SGK tarafından hiç karşılanmıyor. Eğer bu sandalye veya cihazları alan engelli çalışıyorsa ödeyeceği farkın yanı sıra ayrıca yüzde 20, emekli ise yüzde 10 SGK kesintisi yapılıyor. Bütün bu sıraladıklarımız yaşanmakta olan sorunlarımızın sadece küçük bir örneğidir” dedi. 

 

“FIRSATÇILAR YÜZÜNDEN YİNE BİZLER MAĞDUR OLUYORUZ”

 

Son dönemlerde çoğu yerde sağlık kurulu raporları üzerinde oyunlar oynandığını, kimilerinin yüksek paralar karşılığında engelli olmayanlara raporlar temin edildiğini ve bu yolla emekli bile olanların bulunduğunu duydukça kahrolduklarını söyleyen Kocaçınar, “Bu rüşvetçiler, fırsatçılar yüzünden mağdur olan yine biz engelliler oluyoruz. Toplumun, hükümetin, yerel yönetimlerin bizleri eşit vatandaşlar olarak görmelerini ve herkes kadar haklarımızdan eşit biçimde yararlanmaktan başka talebimiz yoktur” ifadelerini kullandı. 

 

“SIKINTILARIMIZI KONUŞARAK PAYLAŞMAK BİZİM İÇİN KIYMETLİ”

 

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay da “Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Bugün engelli vatandaşlarımız, ağabeylerimizin, kardeşlerimizin, büyüklerimizin yaşam şartlarını, durumlarını bir kere daha görmek, bir kere daha bu durumun farkında olmak amacıyla bir aradayız. Böylesine güzel bir günde, güzel bir kahvaltı sofrasında buluştuğumuz için mutluyum. Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanım Gülnur Hanım’a bizleri buluşturduğu için teşekkür ediyorum. Bir arada olmak, dertlerimizi, sıkıntılarımızı zaman zaman da olsa aynı sofrada konuşarak paylaşmak bizim için kıymetli” dedi. Kahvaltıda konuşan Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban da “Bugün Birleşmiş Milletler’e göre, onların ilan ettiği Dünya Engelliler Günü. Bu güzel organizasyon için dernek başkanımıza ve finanse eden belediye başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi. 

 

 

 

 

“KAPIMIZ HER ZAMAN AÇIK”

 

Abban “Bugün biz de içeriye tekerlekli sandalye ile girdik. Sizleri bir nebze de olsun anlayabilelim, farkındalık yaratalım diye yaptık bunu. Devletimiz son yıllarda engelliler için pek çok yasa ve mevzuat çıkararak durumlarını iyileştirmeye çalışıyor. Bizler de elimizden geldiğince engellilere karşı anlayışlı olmaya gayret ediyoruz ve çalışıyoruz. Kapımız her zaman açık. Sadece kaymakamlık değil, diğer tüm birimlerimizin de engellilere her zaman kapısı açık. Her zaman yardımcı olmaya hazırız. Bunu bilmenizi istiyorum” diye konuştu. 

 

“ANLAYIŞLI YAKLAŞILMASI GEREKTİĞİNE İNANIYORUM”

 

Sağlıklı her insanın da bir engelli adayı olduğunu belirten Kaymakam Abban “Sağlıklı her insanın gelecekte engelli olabilme potansiyeli taşıdığını da bilmenizi istiyorum. Engellilere acımak değil, anlayışlı yaklaşılması gerektiğine inanıyorum. Ve çalışmalarımızı bu doğrultuda yaptığımıza inanmanızı istiyorum” dedi. 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU