'Maksat glutensiz yaşamda gelişim'

Çerkezköy Belediyesi, Özel Optimed Hastanesi, Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği işbirliğinde Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonu'nda 'Maksat Glutensiz Yaşa

GÜNDEM 1.12.2019 12:00:00 0

Cumartesi günü saat 14:00’da düzenlenen seminer saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Seminerin açılış konuşmasını yapan Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Bahar Ayşegül Gülcü, 25 yıldır bilmeyerek, son 10 yıldır da tanı almış bir çölyaklı olduğunu belirterek “Çölyak tanısı alınana dek bir hastalık, tanısı alındıktan sonra zor bir yaşam biçimidir. 10 yıl önce tanı aldığımız andan itibaren yola çıkarak kendimiz gibi çölyaklı yol arkadaşlarımıza ulaştık. Çölyak ailesinin hikayelerini dinleyerek, çekilen sıkıntıların birbirinin benzeri olduğunu gördük” dedi. Hastalığın Trakya’da artması ve yayılması nedeniyle 2017 yılında Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği’ni kurduklarını söyleyen Gülcü, “Dernekler sivil toplum kuruluşlarının ilk basamadığıdır. Gönüllülük ve kocaman bir yürek ister. Kurmak kolaydır ama yaşatmak büyük enerji ve özveri ister. Ben bilinci değil biz bilinci gerektirir. Birlik beraberliği, dayanışmayı, yardımlaşmayı amaçlar. Üyelerle toplum arasında ilişki kurar, projeler üretirler. Üzülerek bildirmek istiyorum ki Türkiye’de toplum arasında derneklerin ve yöneticilerin itibarı hak ettiği yerde değildir” dedi. 

“NESİLLERE BORCUMUZDUR”

Gülcü “Ekolojik tarım, biyolojik beslenme, sağlıklı yaşam, glutensiz hayat, nesillere borcumuzdur. 10 yıl öncesinde Süleymanpaşa, Tekirdağ ve Trakya’da glutensiz ürünlere ulaşamıyorken bugün baktığımızda derneğimiz ve 40 ildeki çölyak derneklerinin çölyak federasyonu ile birlikte birlik beraberlik içinde yapılan projelerde marketler, restoranlar, üniversiteler, okul kantinleri, cezaevleri, kamu kurum ve kuruluşlarında kamu spotu oluşturarak seminerler gerçekleştirerek glutensiz ürünlere ulaşılması sağlanmıştır” dedi. Türkiye’de bir ilke imza atan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde Tekirdağ ve 11 ilçesinde köylere kadar her ay erzak paketlerinin ulaştırıldığını kaydeden Gülcü “Bundan sonra da hayatlara ulaşmak adına projelere devam edilecektir” dedi.

“İMKANLARIMIZ KISITLI”

2 yıl önce çölyaklı olduğunu öğrenen 36 yaşındaki Musa Erbaş da seminerde konuşma yaparak yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Erbaş “Çarşıya çıktığımızda ya da herhangi bir yere gittiğimizde çok kısıtlı imkanlarımız var. Bunların biraz genişletilmesini istiyoruz. Glutensiz ürünlere ulaşmada zaman zaman sıkıntılar yaşıyoruz. Kantinlerde, marketlerde, hastanelerde çölyaklı hastalar için glutensiz ürünlerin bulunmasını istiyoruz” dedi. 

“TEDAVİSİ ÖMÜR BOYU GLUTENSİZ BESLENMEK”

Seminerde konuşan Özel Optimed Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hakan Sunal, çölyak hastalığının bir ince bağırsak hastalığı olduğunu belirtti. Çölyak hastalığının belirtilerini “uzun süren ishal, tekrarlayan karın ağrısı, uzun süren kabızlık, tekrarlayan kusma, kilo alamama, kilo kaybı, kansızlık, kemik erimesi, kısırlık, prematüre/düşük kilolu doğumlar’  olarak sıralayan Sunal, “Çölyak hastalığının tek tedavi yöntemi ‘ömür boyu glutensiz beslenmek’tir. Çölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu, buğday, arpa, yulaf, çavdar, yulaf tahılları ve bunlardan üretilen besinlerde bulunan glutenden uzak sıkı bir diyettir” dedi.  

“BULAŞICI BİR HASTALIK DEĞİL”

Çölyakın bulaşıcı bir hastalık olmadığını belirten Sunal, "Çölyak sadece glutensiz diyetle düzelen bir durum. Çölyak hastalarının beslenmesi özeldir, glutensiz yiyecek ve içecekler tüketmeleri gerekiyor. Çölyak hastası bir tanıdığınız varsa gluten içeren besinler ikram etmeyin. Çok az miktarda gluten bile ona zarar verebilir, bu konuda ısrarcı olmayın” dedi. 

ÇÖLYAK HASTALARI NASIL BESLENMELİ?

Optimed Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Sinem Kaya Savcı da çölyak hastalarının beslenmesi ile ilgili kapsamlı bilgiler verdi. Özel Aka Koleji Lise öğrencisi Damla Gürel keman dinletisi ile, Türk Halk Müziği öğretmeni ve halk ozanı Mustafa Ozan da sazı eşliğinde söylediği eserler ile seminere renk kattı. 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU