Trakya Üniversitesi'nden Yağlı Tohumlar Kongresi

Trakya Üniversitesi tarafından düzenlenen "1. Dünya Yağlı Tohumlar Kongresi"; Türkiye Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD), Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD), Yağ Bilimi ve

GÜNDEM 19.11.2019 17:04:00 0
Trakya Üniversitesi

 Dünyanın 20 farklı ülkesinden 100 civarında katılımcıyla gerçekleşen kongreye, Tarım Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Fuat Fikret Aktaş, MÜMSAD Başkanı Metin Yurdagül, YABİTED Başkanı Prof. Dr. Aziz Tekin, Yağlı Tohumlar Kırma Sanayicileri Derneği Başkanı Murat Erk, TSÜAB Başkanı Dr. Ahmet Yılmaz, TÜRKTOB Yönetim Kurulu Üyesi Yıldıray Gencer, Trakya Birlik Genel Müdür yardımcıları Mesut Atar ve Uğur Göçmez katıldı.

 

İLERLEYEN YILLARDA DA DEVAM EDECEK

 

Kongre Organizasyon Komitesi Başkanı, Dünya Ayçiçeği Derneği Eski Başkanı, FAO Ayçiçeği Koordinatörü ve Trakya Üniversitesi Bitki Islah Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya kongre ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bu uluslararası kongre dünyada yağlı tohum üreticileri, ticaret, endüstri, teknoloji ve pazarlama sektörlerinin bir araya geleceği öncü bir uluslararası toplantı oldu. Bu önemli kongre, Üniversitemiz organizasyonu ve ilgili kuruluşların desteğiyle ilerleyen yıllarda da devam edecek.” dedi.

 

FİKİR ALIŞVERİŞİNDE BULUNDULAR

 

Kongre, dünyada yağlı tohum üretimi üzerine genel bir oturum ile başladıktan sonra yağlı tohumlarda ve bitkisel yağlarda dünya, bölgesel ve ülkesel piyasalar, ekonomi ve ticaretini düzenleyen politikalar ve düzenlemeler hakkında genel oturumlar ile devam etti. Kongrede daha az kâğıt ve plastik kullanılarak, çevreyi koruyacak önlemleri içeren yeşil bir kongre formatında e-posterler sunuldu ve kongre kitabı da e-özet kitap olarak yayınlandı. Katılımcılar kongrede yağlı tohum ve bitkisel yağ üreticileri ile ticaretinde çalışanlar, akademisyenler ve sanayiciler gerek oturumlarda ve toplantı aralarında gerekse sponsorların açtığı stantlarda bir araya gelerek, dünyada yağlı tohumların son durumu, geliştirilen son teknolojiler ve uygulanan politikalar gibi konuların öğrenilmesi, yeni bağlantıların kurulması, ticari ve teknik işbirliklerinin geliştirilmesi ve yeni ağlar oluşturma imkânları konusunda fikir alışverişinde bulundular.

 

Haber / Yakup KARATEPE