Yerel tohum atağı Cumhuriyet Çiftliği ile ivme kazandı

Edirne Belediyesi tarafından geçtiğimiz Mart ayında başlattığı yerel tohum kampanyası Karaağaç Mahallesi'nde bulunan Sinekli mevkiinde Edirne Belediyesi'ne ait 6 dönümlük alanın tamamen yerli tohumlarÄ?

GÜNDEM 18.11.2019 15:58:00 0
Yerel tohum atağı Cumhuriyet Çiftliği ile ivme kazandı

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın talimatıyla Edirne Belediyesi'ne ait alanda, 17 çeşit yerli buğday ve arpa tohumu ekildi. Başkan Gürkan, alana “Cumhuriyet Çiftliği” adını verdiklerini kaydederek, “Niçin Cumhuriyet çiftliği? Çünkü biz her şeyimizi Cumhuriyet’e borçluyuz. Biz her şeyimizi Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmak için, Türk Milletini bu coğrafyada özgür ve bağımsız yaşatmak için canlarını, kanlarını gözünü kırpmadan feda eden Mustafa Kemal Atatürk ve Kurtuluş Savaşı şehitlerimize borçluyuz." ifadelerini kullandı.

"BU MEMLEKET BİZİM"

Gürkan, “Cumhuriyet Çiftliği” adını verdikleri alanda yapılan ekimle, bir kez daha yerli tohumun önemini, değerini ve stratejik önemini vurgulamayı amaçladıklarını söyledi. Belediyeye ait alanda 17 çeşit buğday ve arpa tohumunun toprakla buluştuğunu kaydeden Gürkan, “Bu memleket bizim. Taşıyla, toprağıyla, deresiyle, akarsuyuyla, böceğiyle, çiçeğiyle insanıyla bu memleket bizim. Dolayısıyla bu memleketin her bir değerini korumak, yaşatmak ve en önemlisi  bizden sonra gelecek kuşaklara, çocuklarımıza, evlatlarımıza torunlarımıza, aldığımızdan daha da güzel bir şekilde teslim etmek. Onların temiz bir çevrede, temiz bir ekosistemde sağlıklı gıdalarla, Cumhuriyet’imizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi çağdaş, aydın, sağlıklı birer birey olarak yetişmelerini sağlamak bizim en önemli görevimiz." dedi. 

"YERLİ TOHUM BANKA'MIZDA MUHAFAZA EDİYORUZ"

Başkan Gürkan, "Mart ayında yaptığımız yerli tohum takas şenliğini başta sevgili Karaağaçlılar olmak üzere bütün Edirneliler hatırlayacaktır. Orada annelerimizin, teyzelerimizin, büyüklerimizin  bazen bir gazete kağıdının içerisinde, bazen bir tülbentin içinde evlerimizin köşelerine, kirişlerine sağlamış oldukları tohumları bulduk. Bu tohumları Mart ayında şehrimizin en bereketleri topraklarına sahip Karaağaç’ta 120 çeşit yerli tohumu ücretsiz takas şenliğinde üreticilerimiz ile buluşturduk. O gün dağıttığımız, takas yaptığımız yerli tohumlardan bu yıl Eylül ayında ilk yerli tohumlarını geri aldık ve şimdi bunları Yerli Tohum Banka’mızda muhafaza ediyoruz." ifadelerini kullandı. 

"HERKES FARKINA VARSIN" 

Önümüzdeki Ekim sezonunda yine ücretsiz Yerli Tohum Takas Şenliği’ni yapacaklarını kaydeden Gürkan, "Geleneksel ürünümüz ama aynı zamanda da stratejik ürünümüz olan yerli buğday tohumlarını toprakla buluşturacağız. Kuşkusuz burada yaptığımız ekim bütün Edirne’yi yada bütün Türkiye’yi doyuracak, yetecek bir ekim değil, bu bizim işimiz de değil. Ama biz istiyoruz ki, yerli tohumun önemini, değerini, stratejik anlamının herkes farkına varsın." şeklinde konuştu.

"ANLAYIŞI VE ÇABASI BUDUR"

2006 yılında bir kanun çıktığını ve çıkan bununla endüstriyel anlamda hibrit tohum kullanma zorunluluğunun getirildiğini belirten Gürkan, “Bu kanunun şu tarafına itiraz etmek mümkün değil. Hızla artan nüfusun karnını doyurmak için, o nüfusu beslemek için elbette verimin, üretimin artması gerek. Bu anlaşılabilir bir durum. Çünkü dünya nüfusu da Türkiye nüfusu da her geçen yıl artıyor. Burada bir taraftan bu kadar büyük bir nüfusun karnını doyurmak için hibrit tohumla geniş alanlarda ekimleri yapmak ama bizim yaptığımız gibi daha küçük alanlarda çocuklarımızın daha sağlıklı gıdalarla beslenmesini, çevreye ve geleceğe karşı sorumluluklarımızı da yerine getirmek adına, yerli ata tohumlarımızla sebzeden, meyveye, buğdaydan diğer ürünlere kadar her çeşit yerli tohumu koruyup geleceğe daha sağlam bir şekilde taşımamız gerekiyor. Edirne Belediyesi’nin anlayışı ve çabası budur.” dedi.

Haber / Buse SERİN