Güncellenen e-belge uygulamaları anlatıldı

Trakya Mali Müşavirler ve Bağımsız Denetçiler Derneği (TRAMDED) tarafından '509 Sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği e-Belge uygulamaları' konulu eğitim düzenlendi. 

GÜNDEM 6.11.2019 14:07:00 0
Güncellenen e-belge uygulamaları anlatıldı

Çerkezköy Belediyesi Konferans Salonu'nda e-Vergi Müfettişi Yeminli Mali Müşavir Abdülkadir Mercan tarafından verilen eğitime mali müşavir ve muhasebeciler katıldı. 

"BUGÜN TAM ONU YAŞIYORUZ"

Eğitimin açılış konuşmasını, Trakya Mali Müşavirler ve Bağımsız Denetçiler Derneği Başkanı Rüstem Tuna yaptı. Tuna, "Eğitim, dayanışma ve bilgiyi paylaşma zemini üzerine kurulmuş bulunan TRAMDED derneğimiz kuruluşunun 3'üncü yılındadır. Bugün burada ağlasak mı gülsek mi diyeceğimiz, üzerimize yüklenen e-Belge uygulamalarını konuşacağız. Geçen sene 5-6 Ekim tarihlerinde yapılan 20. Muhasebe Kongresi'ne Fatih Saraç ile katıldık. Kongrenin ana teması; 'Dijitalleşme Sürecinde Değişen İş Hayatı ve Muhasebe Mesleğinin Yeniden Yapılması' ve 'Yerel - Küresel meseleler, Küresel - Yerel Çözümler' Yine aynı kongrede Maliye Bakanlığı temsilcisi konuşmasında, Gelir İdare Başkanlığı tarafından geliştirilen ve sadece Gelir İdaresi tarafından kullanılan gibux işletim sistemi ile çok yol aldıklarını, beş yıl içinde kağıt olarak yazar kasa fişi dahi kalmayacağını söyleyerek bugünlere ışık tutuyordu. İşte bugün tam onu yaşıyoruz." dedi. 

"BUNU KAZANCA DÖNÜŞTÜRME ZAMANI"

509 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin, meslek mensuplarının bazen sıkıntısı, bazen kılavuzu belki de kazancı olacağını kaydeden Tuna, “Dün bir televizyon kanalında izlediğim 'Vergi Uygulamalarında Dijital Dönüşüm' konulu programda konuşan konuşmacının; Biz Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin (SMMM) en zor işlerin üstesinden geldiğini, bununda başarılacağını övgüyle söylemesi hoşuma gitti doğrusu. Artık Türk kamuoyu da bizi fark etmiş durumda. Şimdi zaman bunu kazanca dönüştürme zamanı” dedi. 

TEBLİĞ KAPSAMINDAKİ BELGELER 

Dernek Başkanı Rüstem Tuna'nın konuşmasının ardından, E-Vergi Müfettişi Yeminli Mali Müşavir Abdülkadir Mercan, hazırladığı slayt ile meslektaşlarını değişen e-Belge Uygulamaları konusunda bilgilendirdi. 509 Sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamındaki belgeler hakkında bilgi veren Mercan, bu belgeleri ‘e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Serbest meslek makbuzu, e-Müstahsil makbuzu, e-Bilet, e-Gider pusulası, e-Sigorta komisyon gider belgesi, e-Sigorta poliçesi, e-Döviz alım-satım belgesi, e-Dekont’ olarak sıraladı. 

E-FATURA UYGULAMASINDAN BAHSETTİ

e-Fatura uygulaması hakkında konuşan Mercan “2018 veya 2019 Hesap dönemleri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı)  5 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler (2018 hesap dönemi brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren), ÖTV Kanunu’na ekli I sayılı listedeki malların (Petrol ve Türevleri) imali, ithali, teslimi vb faaliyetleri nedeniyle EPDK dan (bayilik lisansı dahil) lisans alan mükellefler ve ÖTV Kanununa ekli III sayılı listede yer alan malları (Alkollü ve alkolsüz içecekler) imal, inşa ve/veya ithal eden mükellefler 1 Temmuz 2020 tarihinde uygulanmaya başlayacak.” ifadelerini kullandı. Mercan, “e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların vergiler dahil toplam tutarının 30 Bin TL’yi (Vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil 5 Bin TL’yi) aşması halinde bu faturaların Başkanlıkça sunulan e-Belge Düzenleme Portalı üzerinden e-Arşiv Fatura olarak düzenlenmesi zorunludur.” dedi. Daha sonra, e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi ve e-Sigorta Poliçesi'ni anlatan E-Vergi Müfettişi Mercan, “e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi ile e-Sigorta Poliçesi uygulaması isteğe bağlı uygulamalar olup, dileyen sigorta, emeklilik ve reasürans şirketleri ile sigorta ve emeklilik aracıları başvuru yaparak söz konusu uygulamadan yararlanabilirler. E-Fatura uygulamasına dahil olmayan mükellefler e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi ile e-Sigorta Poliçesi uygulamasına dahil olamayacaklardır.” bilgisini verdi. 

SORU-CEVAP BÖLÜMÜNÜN ARDINDAN SONA ERDİ

Mercan “e-Fatura ve e-İrsaliye gibi iletimini başkanlığın yaptığı e-Belgeler dışındaki belgeleri düzenlemek üzere başkanlıktan izin alan mükellefler ve özel entegratörler, bu e-Belge uygulamaları kapsamında elektronik ortamda oluşturdukları belgelere ilişkin olarak, söz konusu e-Belgenin elektronik ortamda başkanlığa iletilmesi zorunluluğunun getirildiği durum haricinde, Başkanlığın ebelge.gib.gov.tr adresinde yayımlanan veri formatı ve standardına uygun e-Belge (e-Arşiv Fatura, e-Bilet, e-Serbest Meslek Makbuzu, vb.) Raporunu elektronik sertifika ile zaman damgalı olarak imzalayarak e-Belge Teknik Kılavuzlarında açıklanan yöntem veya yöntemlerle başkanlık sistemine aktarmak zorundadır.”diye konuştu. Eğitimi soru cevap bölümünün ardından sona erdi. 

Haber / Buse SERİN