Şentop: Camiler bizim bu topraklardaki mühürlerimizdir

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Süleymanpaşa'da restorasyonu tamamlanan tarihi Rüstem Paşa Camii'nin açılışını yaptı. Açılışta konuşma yapan Şentop, "Min

GÜNDEM 1.11.2019 18:20:00 0
Şentop: Camiler bizim bu topraklardaki mühürlerimizdir

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, memleketi Tekirdağ'da 1553 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın damadı Sadrazamı Rüstem Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan ve yaklaşık 2 yıldır devam eden restorasyon çalışmaları tamamlanan Rüstem Paşa Camii'nin açılışını yaptı. 

 

"CAMİLER İŞARET TAŞI, TAPUDUR"

 

Açılışta konuşan Şentop, caminin, inşa edildiği dönemin bütün ihtişamına sahip olduğunu kaydederek, "Biliyorsunuz camiler, Allah'a ibadette bulunduğumuz manevi karargahlarımız. İmanımızı, inancımızı ikrar ettiğimiz mübarek mekanlar, aynı zamanda bir araya gelmemize vesile olan sosyal mekanlardır ve kapıları herkese açıktır. Bir Müslüman'da olmasını arzu ettiğimiz anlayış ile inşa edilmiştir. İçleri müzeyyen, dışları vakur ve sade yani camilerimizin asaleti dışında, güzelliği içinde. Camilerimiz aynı zamanda mimarimizin en harikulade örneklerinin verildiği eserlerimiz. Huşu içinde inşa ettiğimiz bu mübarek eserlere sahip çıkmak, onları yaşatmak bizim en önemli görevimizdir. Eğer bu topraklara, göğsümüzü gere gere, gururla 'vatanımız' diyorsak bunun en önemli şahitleri, camilerimizdir. Minarelerinden günde 5 vakit ezanlar yükselen camiler, bizim bu topraklarda damgalarımız, mühürlerimizdir. Milletimiz bir yeri sahiplenirse oraya önce cami yaparak başlıyor; çünkü camiler işaret taşı, tapudur." ifadelerini kullandı.

 

"CAMİYE GELENİN KİMLİĞİ YOK"

 

Camiye gelenin kimliğinin olmadığını, zengin, fakir, amir, memur, bey, paşa hepsinin aynı safta durduğunu söyleyen Şentop, "Kılınan her namazda bir nevi mahşer günü provası yapılır. Günde 5 vakit nefis muhakemesi yapma imkanı sunan camilerimiz, bu sebeple çok kıymetlidir." dedi. Mimar Sinan'ın, Türk mimarlık tarihinin zirve ismi olduğunu belirten Meclis Başkanı Şentop, "Bugüne kadar Mimar Sinan'ı geçen bir mimar olmadı. Rüstem Paşa Camii de Mimar Sinan'ın eserlerinden biridir. Bir de İstanbul'da Rüstem Paşa Camii var. Bundan bir süre sonra o da ibadete açılmış, yapılmış. Tarihimizin en ihtişamlı yıllarında yapıldı bu cami. 466 yıllık eser. Cami merkezli medeniyetimizin müşahhas örneklerinden biri. Avrupa'yı dize getirip, dünyada tek süper güç olduğumuzu tescil ettirdiğimiz Mohaç Meydan Muharebesi'nden 27 yıl sonra yani 1553 yılında inşa edildi. Yaptıran Kanuni Sultan Süleyman'ın damadı ve kudretli sadrazamı Rüstem Paşa. Mimarı ise yaptığı birçok eserin sırrı hala çözülemeyen, günümüzde bile dehasına ulaşılamayan Mimar Sinan. Rüstem Paşa Camii, 466 yıl öncesinin ihtişamını yansıtacak bir şekilde inşa edilmiştir." şeklinde konuştu.  

 

CEMAATLE CUMA NAMAZINI KILDI

 

Rüstem Paşa Camii'nin sadece bir cami olarak yapılmadığını, medrese, kütüphane, hamam, kervansaray ve ibadethanelerden oluşan bir külliye olarak inşa edildiğini ifade eden TBMM Başkanı Şentop, "Aradan geçen yıllarda, ecdadımızın mirasına sahip çıkma kudretimizi kaybedince külliyenin tamamı günümüze ulaşamadı. Biz günümüze kadar ayakta kalmayı başaran cami, medrese ve bedesteni mimari dokusuna uygun şekilde restore ettirdik. Minaresinden şerefesine, kubbesinden pencerelerine, mihrabından minberine, duvarlarından taban döşemelerine, tavanından ahşap kabartmalarına kadar yıpranan bütün detayları, aslına sadık kalarak, restore ettirip, daha nice yıllara bütün haşmetiyle ayakta kalmasını sağlamaya çalıştık. Bu yaptığımız açılışla ecdat mirasına sahip çıktığımızı gösterdik. Ecdadımızın ruhunu muazzez kıldık." dedi. TBMM Başkanı Şentop, daha sonra cemaatle birlikte cuma namazını kıldı.

 

Haber / Şaban KARDEŞ