Uzmanlar akciğer kanserini anlattı  

Türk Radyasyon Onkolojisi (TROD) Derneği, "Multidisipliner Akciğer Kanseri Kursu" etkinliğine ev sahipliği yaptı. Trakya Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mert Saynakâ??

GÜNDEM 1.11.2019 11:01:00 0
Uzmanlar akciğer kanserini anlattı  

İstanbul'da bir otelde düzenlenen kursa, ülkemizden ve farklı ülkelerden toplam 60 uzman ve akademisyen katıldı. “Multidisipliner Akciğer Kanseri” konulu kursa, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı’nın öğretim üyeleri hazırladıkları sunumlarla katıldı. 

 

UZMANLARI BİR ARAYA GETİRDİ 

 

Tüm dünyada giderek artan akciğer kanserinde uzmanları bir araya getiren eğitimlere, Trakya Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mert Saynak ile Ankara Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Akyürek başkanlık yaptı.  Akciğer kanseri ve diğer toraks tümörleri sorununa multidisipliner bir yaklaşım getirmek amacıyla gerçekleştirilen eğitimlerde, Prof. Dr. Mert Saynak ve Prof. Dr. Zafer Koçak; akciğer kanseri ve radyasyon onkolojisi alanında güncel konu ve yaklaşımlara ilişkin katılımcılara önemli bilgiler anlattı. İstanbul ve Türkiye’nin yanı sıra yurt dışından da önemli katılımcıları konuk eden eğitimlerde, akciğer kanserli ve diğer toraks tümörlü hastalara ilişkin konularda birbirinden farklı pek çok konu tartışmaya açıldı.

 

EN SON TIBBİ YENİLİKLER VE UYGULAMALAR KONUŞULDU

 

Radyasyon onkolojisi, fiziği, biyolojisi konularını içeren, özellikle kanser tedavisi ve tanısındaki gelişmeleri yansıtan bilimsel toplantılar düzenleyerek multidisipliner yaklaşımlarla yıl içerisinde birden fazla önemli toplantı ve bilimsel etkinliğe imza atan Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği’nin gerçekleştirdiği Multidisipliner Akciğer Kanseri Kursu’na, Radyoterapi alanında uzman bilim insanlarının yanı sıra Göğüs Cerrahisi, Medikal Onkoloji, Göğüs Hastalıkları ve Kardiyoonkoloji branşlarından da alanında önemli isimler katıldı. Eğitimler, Prof. Dr. Mert Saynak’ın açılış konuşmaları ve kurs hedefleri kapsamında değerlendirme sunuşu ile başlarken, eğitimlerin ilk tartışma konusu olan “Küçük Hücreli Akciğer Kanseri Tedavisinde Yenilikler” başlığına, Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Koçak moderatörlük yaptı. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Aydıner tarafından “Medikal Onkoloji Bakış Açısı” ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Nur Demiral tarafından “Radyasyon Onkolojisi Bakış Açısı” başlıklarıyla düzenlenen oturumlarda, tedavide günümüz pratiğindeki en son tıbbi yenilik ve uygulamalar, sunumlarla zenginleştirilerek katılımcıların bilgisine sunuldu.

 

AKILCI İLAÇ KULLANIMI ANLATILDI

 

Eğitimlerin öğleden önce düzenlenen ikinci bilimsel tartışma toplantısı, Prof. Dr. Mert Saynak moderatörlüğünde gerçekleşirken, “Target and normal structure delineation and respiratory motion management in lung cancer radiotherapy” başlığıyla başlatılan tartışmanın konuşmacısı Policlinico Universitario Gemelli Hastanesi’nden Mariangele Massaccesi oldu. Prof. Dr. Mert Saynak, düzenlenen eğitimler kapsamında “Akılcı İlaç” konusunda da bir oturum gerçekleştirerek akılcı ilaç kullanımı, önemi, çalışmalar, bilgi, tutum, davranışlar ve dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin değerli paylaşımlarda bulundu. 

 

ÇABA VE SONUÇLAR ORTAYA KONULDU

 

Programın öğleden sonraki ilk oturumu, Ankara Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Akyürek moderatörlüğünde “Evre III Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanserinde Tedavi” konu başlığıyla sürerken; Prof. Dr. Mert Saynak tartışmaya, “Kemoradyoterapi ve İmmünoterapi” alanında yaptığı sunum ve bilimsel çalışmalarla katkı yaptı. Kapanış ve değerlendirme oturumunda, “Multidisipliner Akciğer Kanseri Kursu” Başkanları Prof. Dr. Mert Saynak ve Prof. Dr. Serap Akyürek birer konuşma gerçekleştirerek, akciğer kanserinin doğru bir şekilde tanısı ve tedavisi konusunda ortaya çıkan çaba ve sonuçları ortaya koydu. Program, konuşmacılara ve katılımcılara teşekkür belgelerinin verilmesi ile sona erdi. 

 

Haber / Ozan URTEKİN