Çölyak hastalığına dikkat çektiler

Özel Optimed Hastanesi, Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği ve Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürlüğü işbirliğinde Seval Ahmet Çetin Fen Lisesi Konferans Salonu'nda "Duy, dinle, deste

GÜNDEM 31.10.2019 16:06:00 0
Çölyak hastalığına dikkat çektiler

Saat 13:00’da düzenlenen seminer Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı. Seminere, Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Bahar Ayşegül Gülcü, Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürlüğü'nden Diyetisyen Serhat İlbars, Özel Optimed Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hakan Sunal, Okul Müdürü Fahrettin Karaman, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Çölyak hastalığı hakkında bilinç oluşturmak amacıyla düzenlenen seminerde, konuşmacılar hazırladıkları slaytlar eşliğinde çölyak hastalığı, neden ortaya çıktığı, belirtilerinin neler olduğu ve nasıl tedavi edildiği konularında bilgiler verdiler. 

 

"SİNDİRİM SİSTEMİ RAHATSIZLIĞIDIR"

 

Seminerde konuşan Özel Optimed Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hakan Sunal çölyak hastalığının bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir alerjik sindirim sistemi rahatsızlığı olduğunu belirtti. Sunal, çölyak hastalığının tek tedavisinin ömür boyu buğday, arpa, çavdar ve yulaf tahıllarında bulunan glütenden uzak, sıkı bir diyet olduğunu söyledi. Çölyak'ın bulaşıcı bir hastalık olmadığını belirten Sunal, "Çölyak sadece glutensiz diyetle düzelen bir durum. Çölyak hastalarının beslenmesi özeldir, glutensiz yiyecek ve içecekler tüketmeleri gerekiyor. Çölyak hastası bir tanıdığınız varsa gluten içeren besinler ikram etmeyin. Çok az miktarda gluten bile ona zarar verebilir, bu konuda ısrarcı olmayın." ifadelerini kullandı.

 

"HER YAŞ GRUBUNDA ORTAYA ÇIKABİLİR"

 

Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürlüğü'nden Diyetisyen Serhat İlbars da, çölyak hastalığının bir ince bağırsak hastalığı olduğunu ifade ederek “Buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahıllarda bulunan gluten maddesinin neden olduğu bir hastalıktır. İnce bağırsaklar dışında farklı organ ve sistemleri de etkileyebilir. Çocukluktan erişkinliğe kadar her yaş grubunda ortaya çıkabilir. Hastalık, çölyak hastalarının birinci derece akrabalarında normalden daha sık görülebilir." dedi. Çölyak hastalığının belirtilerinden de bahseden İlbars, "Çölyak hastalığının belirtileri; uzun süren ishal, tekrarlayan karın ağrısı, uzun süren kabızlık, kilo alamama, boy kısalığı, ergenlik gecikmesi, kansızlık, kemik erimesi ve kısırlıktır. Bu bulguların biri veya bir kaçı birlikte olabilir veya belirti olmaksızın, sessiz bir şekilde de ilerleyebilir." ifadelerini kullandı. 

 

"ÇÖLYAK İLE YAŞAMAK ZOR VE PAHALI"

 

Seminerin sonunda konuşan Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Bahar Ayşegül Gülcü de, çölyakın, bugün toplumun çoğunun bilmediği fakat başına gelince onunla yaşamayı öğrendiği ve yaşam biçimi haline getirdiği bir hastalık olduğunu dile getirerek “Çölyak ile yaşamak zor ve pahalıdır. Bu konuda dernek olarak bizlere düşen toplumumuzda ve dünyada hızla yaygınlaşan çölyak hastalığı ile ilgili sizleri ve halkı, toplumu bilinçlendirmek, erken tanı alınmasını sağlamak. Biz gençlerimizin sorun yaşamadan, içlerine kapanmadan, bu hastalığı tanıyıp bir yaşam biçimi olarak kabul etmelerine yardımcı olmaya çalışıyoruz." dedi.  Gülcü'nün konuşmasının ardından Seval Ahmet Çetin Fen Lisesi öğrencileri Gökçen Seçil Duran ve Deniz Hatice Ilgın,  'Adı Gluten' ve 'Gelin Dostlar Çölyak'a' isimli şiirleri seslendirdiler. Müzik öğretmeni Semih Coşkunses nezaretinde öğrencilerin müzik dinletisinin ardından program sona erdi. 

 

Haber / Buse SERİN