Restorasyonu tamamlanan 'Türk-Macar Kültür Evi' açıldı 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Miras Atölyesi 1. Etap Projesi kapsamında restorasyon çalışmaları tamamlanan Türk-Macar Kültür Evi'nin açılışı yapıldı. 

GÜNDEM 31.10.2019 11:08:00 0
Restorasyonu tamamlanan

Süleymanpaşa Ertuğrul Mahallesi’nde düzenlenen tören Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı. Törene, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Yurtdışı Macarlar ve Topluluklar Müsteşarı Arpat Janos Potapi, Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis, Macar Fahri Konsolosu Erdoğan Erken, Türk-Macar Dostluk Derneği Başkanı Güneş Gürseler, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fatih Ünsal, TESKİ Genel Müdürü Dr. İbrahim İçöz, Büyükşehir Belediyesi daire başkanları, STK'lar 've çok sayıda vatandaş katıldı. Açılış töreni seminer ile başladı. Istvan Szabo ve Dr Eva Kincses-Nagy’ın Macarlar için Tekirdağ'ın önemini anlatan konuşmalarının ardından "Türklere Güvendiler" isimli belgesel izlendi. 

 

"TEKİRDAĞ ŞANSLI BİR İL"

 

Belgesel gösteriminin ardından Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, konuşma yaptı. Albayrak, "İçinde yaşadığımız toprakları değerli kılan sadece havası, doğası, kültürü ve sanatı değil, içinde barındırdığı farklı renklerdeki kültürleridir. Bu güzelliklerden fazlası ile nasibini almış şanslı illerimizden biri de Tekirdağ'ımızdır. Daha ilkokul yıllarında her çocuğun kafasında yer eden Tekirdağ bilgileri arasında her zaman Prens Rakoczi olmuştur. 1717'de III. Ahmet'in daveti ile Osmanlı topraklarına gelen ve Tekirdağ'a yerleşen II. Ferenc Rakoczi günümüzde bile artık bizden biri haline gelmiştir.  Prens Rakoczi aslında yalnız değildir.  Beraberinde birlikte savaştıkları kader arkadaşları da vardır. Tam da içinde bulunduğumuz bu sokak aslında ismini burada yaşayan Macar dostlarımızdan almıştır." ifadelerini kullandı.  

 

"SADECE BİR RESTORASYON PROJESİ DEĞİL"

 

Albayrak, "Birçok projeyi hayata geçiriyoruz. Ancak bugün açılışını yapacağımız bu yapı sadece bir restorasyon projesi değildir. Ona özel değerini veren yıllar önce Kont Csaky'nin içinde yaşamış olmasıdır. Gerek bu hatırayı yaşatmak gerekse de temelleri yüzyıllar öncesinde atılan saygıdeğer dostluğa güç kazandırmak amacıyla yapıya Türk-Macar Kültür Evi fonksiyonu verilmiştir. Macaristan Parlamentosu tarafından ilan edilen "Rakoczi Yılı"nın ve bugün açılışını yapacağımız Türk-Macar Kültür Evinin 2019'a çok ayrı bir değer katacağına inanıyor, emeği geçen tüm kişi ve kuruluşlara ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Tekirdağ ve Rakoczi'yi Macaristan Parlamentosunda da anlatmak istiyorum." dedi. 

 

"GÜZEL İLİŞKİLERİ OLAN İKİ ULUS"

 

Başkan Albayrak'ın konuşmasının ardından Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım bir konuşma yaptı. Vali Yıldırım, "Türkler ve Macarlar, tarih boyunca birbirleriyle güzel ilişkileri olan iki ulustur. 16. yüzyılın ortasından 17. yüzyılın sonuna kadar Macarlar ile atalarımız olan Osmanlılar birlikte yaşamışlardır. Osmanlı’nın Macaristan’dan ayrılmasından sonra da, Türkler ile Macarlar arasında her zaman dostluğa dayalı iyi ilişkiler var olmuştur. Habsburglara karşı verdikleri bağımsızlık mücadelesinin sonunda mağlup olan Imre Thököly, Frenc Rakoczi, Lajos Kossuth gibi Macarlar, Osmanlı İmparatorluğu’na sığınmışlardır. Osmanlı yönetimi Avusturya ve Rusya’nın baskısına rağmen Kossuth önderliğindeki Macarları iade etmemiş, Sultan Abdulmecit, Tacımı veririm, tahtımı veririm, devletime sığınanları asla geri vermem demiştir." dedi.

 

"KARŞILIKLI SEMPATİ VE GÖNÜL BAĞI VAR"

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanının ardından “Türkiye Cumhuriyeti” ismiyle ilk resmi anlaşmanın 18 Aralık 1923 tarihinde Macaristan ile imzalandığını söyleyen Yıldırım, "Atatürk, Macarlar için ‘Manevi ve fikri meziyetlerini ziyadesiyle taktir ettiğim Macar milletinin samimi bir hayranıyım’  demek suretiyle Macarları övmüştür. Türkiye ile Macaristan arasındaki ilişkiler alelade değildir. İki millet arasında karşılıklı sempati ve gönül bağı vardır. Türkiye için de Macaristan, Batı’ya açılan bir pencere, Balkanların kilidi konumundadır. 2014-2015 yılları boyunca, Macaristan’da resmi kültür diplomasisi kurumları olarak Yunus Emre Enstitüsü ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın yani TİKA’nın faaliyetleri sürmüştür. Bu sayede Macarlara günümüzde Türk kültürünü tanıtacak ve Türklerle Macarları kaynaştıracak çeşitli etkinlikler tertiplenmiştir." şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından Vali Yıldırım ve protokol üyeleri tarafından Türk-Macar Evi açılışı yapılarak bina gezildi. Program yenilenen Rakoczi Müzesi’nin gezilmesiyle son buldu.

 

DAVETLİLERE HEDİYE VERİLDİ

 

Türk-Macar Kültür Evi'nin açılışı kapsamındaki etkinlikler, Ramada Otel'de yapılan resepsiyon ile devam etti. Resepsiyonda, Bekecs Halk Dansları Topluluğu ve Tekirdağ Aka Koleji Okul Orkestrası sahne aldı. Türk-Macar Kültür Derneği tarafından Macaristan'dan gelen davetlilere hediye de verildi.

 

Haber / Buse SERİN