Kurumsallaşma Çalıştayı düzenlendi

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası'nda dün 13:30-16:30 saatleri arasında Kurumsallaşma Çalıştayı düzenlendi. 

GÜNDEM 10.10.2019 15:35:00 0
Kurumsallaşma Çalıştayı düzenlendi

ÇTSO Konferans Salonu’nda düzenlenen çalıştayda Eğitmen Kemal Ok, kurumsallaşmanın tanımını yaparak sunumuna başladı. Ok, “Türk Dil Kurumu’na göre kurumsallaşma kurumsal duruma gelmek, örgütlü duruma gelmek, süreklilik kazanmaktır. Kurumsallaşma bir kurumun, bir kuruluşun veya bir işletmenin kişilere bağımlı olmadan faaliyetlerini sürdürebilmesi ve geliştirebilmesini sağlayan bir yapıya kavuşturulabilmesi, kişilerden bağımsız olarak kurallara, standartlara, prosedürlere sahip olması, değişen çevre koşullarını takip eden sistemleri kurması ve gelişmelere uygun olarak organizasyonel yapısını oluşturması, kendine özgü iş yapma usul ve yöntemlerini kültürü haline getirmesi ve bu sayede diğer şirketlerden farklı ve ayırt edici bir kimliğe bürünmesi sürecidir” dedi. 

 

1’İNCİ KUŞAKTA SON BULUYOR

 

Kurumsal yönetim olunca neler kazanılacağını da anlatan Ok “Ülkemizde işletmelerin yüzde 99’u KOBİ ölçeğindedir. KOBİ’lerin tamamına yakını aile işletmesidir ve aile işletmelerinin ömürleri yüzde 80 oranında 1’inci kuşakta son buluyor” dedi. 

 

AİLE ŞİRKETLERİNİN YAŞAM EVRELERİ

 

Aile şirketinin neden kurulduğunu da ‘ailenin geçimini sağlamak, kendi işinin patronu olmak, sosyal ve kültürel çevrede kendini kabul ettirebilmek, ailenin geleceğini güvence altına almak, miras bırakmak, ailenin isminin gelecekte de yaşamasını sağlamak’ olarak sıralayan Kemal Ok aile şirketlerinin özelliklerini de sıraladı. Aile şirketlerinde, aile sisteminin duygusal kararlarda, iş sisteminin ise mantıksal kararlarda ortaya çıktığını söyleyen Ok, aile şirketlerinin yaşam evreleri hakkında da bilgi verdi. 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU