EYT'liler dernek çatısı altında bir araya geldi

Türkiye genelinde sayıları 1 buçuk milyonu bulan emeklilikte yaşa takılanlar Trakya'da da dernek çatısı altında bir araya geldi. Trakya Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği dün Çerkezköy'de dÃ

GÜNDEM 6.10.2019 18:47:00 0
EYT

Dün saat 14:30’da Erna Center’da düzenlenen açılış öncesi dernek üyeleri bina önünde ve yolda halaylar çekerek oyunlar oynadı. Sonrasında düzenlenen açılış programı ise saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Açılışta konuşan dernek başkanı Nihan Zafer Cebeci, derneğin kurulmasında Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın kendilerine destek olduğunu ifade ederek kendisine teşekkür etti. Bu hak arama mücadelesinin daha tamamlanmadığını kaydeden Cebeci “Biz çalışmaya, çabalamaya devam edeceğiz. Her daim bizim yanımızda olun. Biz de haklının, hak mücadelesi verenin yanında gönüllülükle olabiliriz, onlar bizim güçlerimiz” dedi.

 

“ŞİMDİ BİR KENARA ÇEKİLİP DİNLENMEK İSTİYORUZ”

 

Cebeci “Bizler zamanında yapılan anlaşmaya uyduk, senelerimizi doldurduk, primlerimizi de doldurduk. Şimdi artık kenara çekilip dinlenmek istiyoruz. Biz kenara çekilelim ki gençler de iş bulabilsinler. Ama öyle bir yaştayız ki işveren 'sen yaşlısın' diyor, bizi emekli edin dediklerimiz 'sen gençsin' diyor. Biz böyle arada kalmak istemiyoruz. Biz artık dinlenmek, birikimlerimizi gençlerimize aktaralım onlar çalışsınlar biraz da onlar iş hayatını yaşasınlar istiyoruz. Bu mücadele 2015 yılında başlamış bizler biraz sonradan katıldık. Çok az insanla başlamış ama şuan gerçekten çok ciddi bir potansiyeli var. Ve artık tiz çığlıktan 'bakalım bunların derdi neymiş bir inceleyin diye profesyonellere devredilen, bir araştırın bana rapor getirin denilen bir noktaya gelmiş, bu da bir çabadır. Biz biraz ivme kazanmış durumdayız ama bu ivmemiz sonuca ulaşana kadar, emekli olana kadar, aylık bağlanma oranlarımız bizi insani bir şekilde yaşatana kadar ve diğer alanlardaki hak mağdurlarının da hakları verilene kadar biz bu çabaya devam edeceğiz. Sen yoksan bir azız sen varsan bir fazlayız, bizler hep beraber güçlüyüz hep beraber haklıyız hakkımızı da almak için adil bir şekilde, onurlu ve bize yakışan bir şekilde mücadelemizi yapacağız. Biz barışçıl bir grubuz, bir haklı bir grubuz” dedi. EYT Trakya'nın oluşumunda katkıları olan Erhan Öncü ise “İstanbul'da derneğimiz oluştuktan sonra Trakya'da böyle bir oluşum yapalım dedik. İlk önce Edirne'de başladık bu oluşuma daha sonra niye Edirne'de kalıyoruz sadece, bütün Trakya'ya dağılalım dedik. Çorlu, Çerkezköy, Muratlı, Keşan, Lüleburgaz, Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ'da bir oluşuma başladık. Muratlı, Saray, Kapaklı var. Tüm Trakya'da allahın izniyle bu işe başımızı koyduk ve bu yasa çıkana kadar da devam edeceğiz” dedi.

“EYT HALKI BİR MÜCADELEDİR”

 

Açılışta Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay da konuşma yaptı. EYT’nin haklı bir mücadele olduğunu ve bu örgütlü haklı mücadelenin birçok sivil toplum örgütüne örnek olacağını kaydeden Akay “Hedefine doğru adım adım gitmeye çalışırken yanlış yapmadan eksik bir şeyi tamamlayarak bir hedefe doğru yürüyen bir mücadele. Cesurca bir hak talep etmenin ne demek olduğunu EYT başından bugüne kadar hassasiyetle ve titizlikle gösteriyor. Buradaki alanda ve bu mücadele içerisinde olan insanlar Türkiye'deki siyasi bakışları bir tarafa koyarak, siyasi düşünceleri bir tarafa koyarak sadece ve sadece geçmişte var olan haklarını, bugün kendi gelecekleri için çocuklarının geleceği için bir geri alma mücadelesi veriyorlar. Bu mücadeleye destek olan, bu mücadelenin içerisinde olan herkese bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum, şükranlarımı sunuyorum. İnanıyorum bu gidiş ve bu bakış hedefe doğru hassasiyetle giden titizlikle giden bu bakış esası bulacak, bu ses duyulacak ve bu yasa çıkacak diyorum” ifadelerini kullandı.

“SONUÇ ALANA KADAR DEVAM EDECEK”

 

Açılışta konuşan EYT Derneği Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak da “Bu mücadeleye başlarken 5 kişiydik, 15 kişi, 20 kişi, 300 kişi olduk. Sayıları 1.5 milyonu bulan emeklilikte yaşa takılanları artık bilmeyen, duymayan, konuşmayan kalmadı. Bunu sizlerle birlikte başardık. Elimizi taşın altına koyarak bunu bizler gerçekleştirdik ve sonucunu da bu noktayı da yine bizler gerçekleştireceğiz. Sonuç alana kadar, son EYT'li son arkadaşımız emekli olana kadar da bu mücadelemiz devam edecektir. Her şey istediğimiz gibi olacak” dedi.

“DİK DURACAĞIZ, YILMAYACAĞIZ”

 

Dik duracaklarını ve yılmayacaklarını kaydeden Özüpak “Pes etmeyeceğiz ve kazanan biz olacağız. Umudumuzu yitirmeyeceğiz. Hakikaten bu dernek açılışlarına ve mücadelenin hızına yetişmekte de güçlük çekiyorum ama dava bizi nerede istiyor biz orada olmaktan yılmayacağız. Yine hangi noktada olmamız gerekiyorsa orada olacağız, devam edeceğiz. Gün geçtikçe biz daha da güçlendik, Edirne'sinden Kars'ına kadar bu mücadeleyi de duyuracağız, bilmeyen kalmayacak” dedi. Açılış öncesi halaylar çektiklerini söyleyen Özüpak “’Böyle açılış mı olur, neyi kazandık da neyin halayını, eğlencesini yapıyorsunuz’ diyorlar. Biz alanlarda mücadelemizi de veririz, alanlarda birliğimizi kardeşliğimizi de gösteririz. Halaylarımızdan da eksik kalmayız. Çünkü biz böyle güzeliz. Yakan, yıkan değil, kardeşçe, dostlukla, birlikle bu mücadeleyi sürdürenleriz” dedi.

 

 

“ÇOK GÜZEL SONUÇLAR ELDE EDECEĞİZ”

 

5 Eylül’de Çankaya Köşkü’nde Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Vekili Prof. Dr. Vedat Bilgin ile bir görüşme yaptıklarını, tüm mağduriyetleri örnekleriyle en ince ayrıntısına kadar anlattıklarını söyleyen “Bir süreç başladı. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bir rapor istendi. Artık böyle bir mağduriyetin varlığını kabul ettiğinin göstergesi olarak yorumlamak istiyoruz. Yeni mağduriyetler yaşatmadan son emekli olabilecek arkadaşımızın, 8 Eylül 1999 tarihinde sigortalı olan arkadaşımızın dahi hakkının gasp edilmeden, aylık bağlanma oranlarının eski oranlara çevrilip de insanca yaşanabilir maaşımız ile hayallerimizi gerçekleştirme çabası içerisindeyiz. Bundan da asla taviz vermeyeceğiz. İnanıyorum ki sayın Cumhurbaşkanımızın,  hükümetimizin ve muhalefet partilerinin de desteğiyle çok güzel sonuçlar elde edeceğiz. Taviz vermeyeceğiz, haklarımız sonuna kadar arayacağız. Bu dernek sizin derneğiniz, bu dernek sizlerin haklarını savunan dernek. Desteğinizi esirgemeyeceğinizi biliyorum. Sizlerin sayesinde bu dernek ayakta kalacak, elini taşın altına koyan arkadaşlarımıza desteğinizi her daim vereceğinizden hiç şüphem yok” dedi. Konuşmaların ardından kurdele kesilerek derneğin açılışı yapıldı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU