Hayvanları Koruma Günü etkinliklerle kutlandı

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü, Anadolu Hayvan Hakları Federasyonu Çerkezköy Temsilciliği ve Çerkezköy Belediyesi iş birliği düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

GÜNDEM 4.10.2019 17:14:00 0
Hayvanları Koruma Günü etkinliklerle kutlandı

Dün saat 14:30’da Kapalı Otopark Alanı üzerinde düzenlenen etkinliğe Çerkezköy Belediye Başkan Vekili Mehmet Şahin Yılmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram, Anadolu Hayvan Hakları Federasyonu Temsilcisi Aysel Bahtiyar, öğrenciler, öğretmenler ve vatandaşlar katıldı.

“ŞİDDETTEN EN BÜYÜK PAYI HAYVAN DOSTLARIMIZ ALIYOR”

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Anadolu Hayvan Hakları Federasyonu Temsilcisi Aysel Bahtiyar “Bizler Çerkezköy’de Anadolu Hayvan Hakları Federasyonu temsilcileri olarak görevimize başladık. Federasyon temsilcileri olarak misyonumuz toplumda hayvan sevgisi bilincini geliştirmek, halkımızı sahipsiz sokak hayvanları başta olmak üzere tüm hayvanların yaşam haklarına sahip oldukları 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında bilinçlendirmek, belediyemiz ile işbirliği içerisinde sokak hayvanları besleme ve su odaklarının konulmasını ve bakım evi iyileştirme çalışmalarına ağırlık verilmesini sağlamaktır. İnsanın insana ve insanın hayvana şiddet uyguladığı, öfke toplumu haline geldiğimiz, şiddetin 12 yaşa indiği, cinayetlerin aile içerisinde yaşandığı günümüzde bu şiddetten en büyük payı en zayıf halka olan hayvan dostlarımız almaktadır. Hayvanlara uygulanan şiddetin insana karşı şiddetin ön habercisi olduğu, akademik araştırmalarla bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Hayvan sevgisini yerleştirecek hizmet ve çalışmalar yapılması halinde hem hayvanların korunması sağlanmış olacak hem de eğitimden başlanarak toplumda şiddete karşı  merhamet  duygularını güçlendirmiş olacaktır” dedi.

 

“HER TÜRLÜ YAŞAM HAKKI İHLALİNE KARŞIYIZ”

 

Hem ülkemizde hem dünyada hayvanlara büyük eziyetler edildiğini kaydeden Bahtiyar “Onların doğal yaşam alanları, vücutları, psikolojileri tahrip ediliyor.  Oysa 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’yla birlikte hayvanların yaşam hakları yasal olarak koruma altına alınmıştır. Fakat bu hususlar maalesef vatandaşlar tarafından bilinmemektedir. Bu dünya sadece insanlara ait değil, tüm canlılara aittir. Çocuklarımıza daha iyi bir gelecek yaratmak için önce doğayı, hayvanları ve tüm ekolojik dengeyi korumalıyız. Hayvanları sadece 4 Ekim’de değil her daim korumalıyız. Bu duyarlılığı bir güne değil, hayatımızın her anına yaymalıyız. Bizler dünyayı onlarla paylaşıyoruz. Hayvanlara karşı adil olmak zorundayız. ‘Önce insan’ yerine ‘önce canlı’ anlayışını benimsememiz, tüm doğanın refahını sağlamamız açısından büyük bir adımdır. 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü olması sebebiyle hayvan kavramı üzerinde durulsa da korunması gereken tüm canlılardır. Federasyon temsilcileri olarak her türlü yaşam hakkı ihlaline karşıyız. Şiddete karşı merhamet istiyoruz. Sürdürülebilir bir dünya ancak merhamet, barış ve sevgiyle mümkündür. Başta Kaymakamımız Atilla Selami Abban olmak üzere bizlere destek sağlayan Belediye Başkanımız Vahap Akay’a, Belediye Başkan Yardımcımız Kemal Gümüş’e, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Hüseyin Gümüş’e, kolluk güçlerimize teşekkür ediyoruz” dedi.

“TÜM CANLILAR YAŞAMA HAKKINA SAHİPTİR”

 

Çerkezköy Belediye Başkan Vekili Mehmet Şahin Yılmaz da, tüm canlıların yaşama hakkına sahip olduğunu belirterek “Hayvanlara kötü muamele edilmemeli, zalimce davranışlarda bulunulmamalıdır. Hayvanların özgürlü kısıtlanamaz. Hayvanlar üzerinde fiziksel ve psikolojik deneyler yapılmamalıdır. Bireylerin çocukluktan itibaren hayvanlara saygı göstermesi sağlanmalıdır” dedi. 

 

 

‘SEVDAMIZ ÇERKEZKÖY’ SLOGANI 2 KELİMEDEN İBARET DEĞİLDİR

 

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın selamını da ileten Yılmaz “Başkanımız gece gündüz, yorulmadan ‘Çerkezköy’e daha çok nasıl katkı saylayabiliriz’ düşüncesiyle çalışmalarını sürdürüyor. ‘Sevdamız Çerkezköy’ demeye devam ediyoruz. ‘Sevdamız Çerkezköy’ sloganı 2 kelimeden ibaret değildir, sanattır, kültürdür. Çok kültürlülüktür, spordur. Bu bağlamda hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum. Çerkezköy Belediye Başkanımız sayın Vahap Akay’a kentimize katkılarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

 

ÖĞRENCİLERE HEDİYELERİ VERİLDİ

 

Konuşmaların ardından 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla düzenlenen resim yarışmasında anaokulu düzeyinde birinci olan Zehra Mehmet Gülkaya Anaokulu öğrencisi Elif Nisa Akan, ikinci olan Zehra Mehmet Gülkaya Anaokulu öğrencisi Duru Çalışkan ve üçüncü olan aynı okuldan Melih Çakıroğlu, resim yarışmasında ilkokul düzeyinde birinci olan Tepe İlkokulu öğrencisi Mete Kaya, Özel Gülerçin İlkokulu öğrencisi Ece Işık Memiş, Tepe İlkokulu öğrencisi Ömer Aslan Asbaş, şiir yarışmasında ortaokul düzeyinde dereceye giren 75. Yıl Ortaokulu öğrencisi İkra Naz Çetin, Özel Gülerçin Ortaokulu öğrencisi Eylül Elif Çitil, 75. Yıl Ortaokulu öğrencisi Ecem Ayan’a Çerkezköy Belediyesi tarafından hediyeleri verildi. 125. Yıl Ortaokulu öğrencisi Zeynep Sude Durmuş ve Özel Uğur Ortaokulu öğrencisi Yiğit Kurcan, günü anlam ve önemi dolayısıyla kendi yazdıkları şiirleri okudular.

HAYVAN BARINAĞINI ZİYARET ETTİLER

 

Zübeyde Hanım Anaokul öğrencilerinin şiir ve gösterilerinin ardından program Çerkezköy Belediyesi Geçici Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nin ziyaret edilmesi ile devam etti. Merkezi gezen öğrenciler ve hayvan severler, sevimli dostlarımız için yanlarında getirdikleri mamaları barınak yetkililerine teslim etti.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU