83 bin ton hurda iç mi edildi?

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları bünyesinde bulunan depolarda tutulan 83 bin ton hurdanın akıbeti kurum içerisinde olduğu kadar siyasi kulislerde de tartışılır hale geldi.

GÜNDEM 3.10.2019 17:25:00 0
83 bin ton hurda iç mi edildi?

İddiaya göre büyük çoğunluğu milyonlarca döviz verilerek yurtdışından yanlış ebatlarda ithal edilen ve kullanıldıktan sonra hurdaya ayrılan tren tekerlekleri, kanun kapsamında Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu’na satılması gerekirken başka kanallardan başka vakıf ve kuruluşlara hibe edildiği, buradan da bazı iş adamları tarafından düşük fiyata hurdaların alınarak piyasaya satıldığı iddiaları TCDD bürokratları arasında dilden dile dolaşıyor.

 

SIRLAR GİZEMİNİ KORUYOR

 

TCDD Genel Müdürlüğü’ne ait Ankara, Aydın ve İskenderun’daki hangarlarda muhafaza edilen tren tekerleklerinin akıbetiyle ilgili sırlar gizemini korurken, 2. Bölge Müdürlüğü’ne ait 1. Sahada bulunan, Bölge Müdürlüğü tarafından kal edilmiş, hurdaya ayrılan 2 bin 500 ton tren tekerleğinin ise Ulaştırma Bakanlığı’na yazılı müracaatta bulunan Uluslar Arası Barış Federasyonu’na hibe edildiği öğrenildi.

 

 

KİMLERE HİBE EDİLDİĞİ YA DA SATILDIĞI MERAK EDİLİYOR

 

Kalan hurdaların hangi prosedürler çerçevesinde hangi kurumlara verildiği, hurda satışlarından elde edilen büyük rakamların ne kadarının TCDD’nin kasasına irat olarak kaydedildiği de 83 bin tonluk hurdanın akıbeti kadar toplumda merak edilen konular arasında yer aldı. Dünya borsalarında tonu 240 dolardan işlem gören H2 cinsindeki 83 bin ton temiz hurdanın hangi yetkililer tarafından kim ya da kimlere, hangi yol ve usullerle satıldığı ya da hibe edildiği son günlerde TCDD camiasında tartışılan konuların başında yer alırken, tonu 240 dolardan satılan hurdanın toplam tutarının ise 19 milyon 920 bin dolara isabet etmesi iddiaların boyutunu da büyütüyor.

 

Haber / Şaban KARDEŞ