Büyükşehirden hayvancılığa destek

Hayvan yetiştiricilerine desteğini sürdüren Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi dün de Malkara'da hayvan yetiştiricilerine yem bitkisi dağıttı. Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 9 ilçede 62.

GÜNDEM 30.09.2019 16:20:00 0
Büyükşehirden hayvancılığa destek

Malkara İtfaiye Garajı’nda düzenlenen törene Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul, TESKİ Genel Müdürü Dr. İbrahim İçöz, Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Sertaç Balyemez, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan, Tekirdağ Tarım Kooperatifleri Birliği Başkanı Ramazan Demirkıran ve vatandaşlar katıldı.

 

MAZOTTAKİ ARTIŞ YÜZDE 27

 

Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan etkinlikte Tekirdağ Tarım Kooperatifleri Başkanı Ramazan Demirkıran ve Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Hacı Aslan konuşma yaptı. Programda konuşan Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul da Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ile el ele verip Malkara’ya hizmet etmeye devam ettiklerini ifade etti. Siyasetin bir kenara itilip, hizmet kültürünün öne çıktığı bir dönemi hep birlikte yaşamak istediklerini kaydeden Yurdakul “Ülkemizde ne yazık ki her şey bir şekilde siyasetle örtüştürülüp, siyasi bir kavga içine giriliyor. En son bunun örneğini İstanbul depreminde yaşadık. Aynı İstanbul depremi gibi üreticinin durumu da siyasetten arındırılmış bir şekilde ele alınması gereken bir konu. 2018 yılında mazot 5.12 Türk Liraydı, bugün ise 6.51 Türk Lirası. Mazottaki artış yüzde 27. 2018 ile 2019 yılı arasında gübre fiyatlarında 2 kat artış olmuş. Aynı şekilde tohum fiyatlarında da artış görülmekte. Fakat üretici ürününü ne yazık ki aynı fiyata satmakta. Bu şekilde ve bu maliyetlerle üretici nereye kadar üretim yapar bilemiyoruz. Malkara'nın ekonomisi tarım ve hayvancılığa bağlı olduğu için parti gözetmeksizin bu işlerde yetkili her kimse bir araya gelip üreticilerimize yönelik çözüm önerileriyle hemşehrilerimizin önüne çıkması gerekir. Geleceğimizi ne yazık ki hiç birimiz ön göremiyoruz” dedi.Et Kombina Tesisinin 7 Ekim Pazartesi günü kesime başlayacağını söyleyen Yurdakul, “Tek amacımız üreticimizi tekrar ayağa kaldırıp, Malkara ekonomisini bir nebze olsun ülkenin yaşadığı sıkıntıdan kurtarabilmektir” diyerek desteklerinden dolayı Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı  Kadir Albayrak’a teşekkür etti.

 

“30 SENELİK BÜYÜKŞEHİRLERİN YAPAMADIĞINI YAPTIK”

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak tarım alanında 30 senelik büyükşehirlerin yapamadığını yaptıklarını belirten Albayrak da “Yem bitkisi dağıtım projemiz kapsamında bu yıl 62.002 kg Macar fiği ve yem bezelyesi tohumu dağıtacağız. Yakın zamanda Malkara ilçemizdeki süt üretimi ile ilgili yeni bir proje başlatıyoruz. Tekirdağ ve İzmir bu projenin üretim, Ankara ve İstanbul da tüketim ayağında olacak. Yine önümüzdeki günlerde Malkara Et Kombina Tesisimizin açılışı olacak. Artık hizmet zamanı. Biz tarım ve hayvancılığa nasıl daha fazla destek oluruz diye düşünüyoruz. Ben bu projenin Malkaralı üreticilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum." dedi. Konuşmaların ardından yem bitkilerinin dağıtımı yapıldı.

 

“62 KİLO MACAR FİĞİ VE YEM BEZELYESİ DAĞITILMIŞ OLACAK”

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin 2014 yılından bu yana yaptığı çalışmalar sonucunda, 103.000 dekar mera ıslahı yapıldığını, 168 baş manda dağıtıldığını belirten yetkililer “Ayrıca, 419 yetiştiriciye 600 baş damızlık koç dağıtıp küçükbaş hayvancılığı da desteklendi. Manda Yetiştiricileri Birliğine ve Çorlu Süt Üreticileri Birliğine vatandaşların hizmetine sunulmak üzere süt soğutma tankları verildi. 55 adet Hayvan İçme Suyu Göleti ve 146 mahallede 195 adet suvat yapıldı. Bunların yanında önemli bir diğer destek de baklagiller yem bitkisi tohum dağıtımı oldu.  Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 9 ilçede 62.002 kilogram macar fiği ve yem bezelyesi tohumu dağıtılacak. Böylece 5 yılda toplam 245.963 kilogram yem bitkisi tohumu dağıtılmış olacak” dedi.

 

Haber / Yakup KARATEPE