Kültür Mirası Çalıştayı başladı

Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından her yıl düzenlenen "Edirne Açıkhava Amfisi Geleceğin Mimarlarını Yetiştiriyor: Kültür Mirası Çalıştayı" başladı. 

GÜNDEM 12.09.2019 11:02:00 0
Kültür Mirası Çalıştayı başladı

Bu yıl üçüncüsü organize edilen Kültür Mirası Çalıştayı’nın teması “Kent İçinde Anıt” olarak belirlendi. Atölye çalışmalarına 18’i Avrupa ve Balkan ülkelerinden olmak üzere toplam 40 mimar adayı katıldı. Edirne’nin kültür mirası içerisinde önemli bir yere sahip olan anıtsal yapıların çevreleriyle ve kentle ilişkilerinin yeniden yorumlanarak geçmiş ve günümüz bağlamında ele alındığı çalıştay kapsamında Dünya Mirası Selimiye Camii ve Çevresi, Ali Paşa Çarşısı ve Saraçlar Caddesi, Eski Camii, Tarihi Rüstem Paşa Kervansarayı ve Bedesten Bölgesi, Şah Melek Camii, Gazi Mihal Camii, Köprüsü ve Hamam Kalıntısı, Üç Şerefeli Camii, Makedonya Kulesi ve Sokullu Hamamı ile birlikte Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Sultan II. Bayezid Külliyesi ve çevresi, çalışma alanları olarak belirlendi.

 

ATÖLYE ÇALIŞMALARI YAPILDI

 

Öğrencilerin belirlenen alanlarda araştırma ve incelemeler yaparak projeler üreteceği çalıştayın ilk gününde, alanında uzman kişiler tarafından gerçekleştirilen sunumlarla Edirne’nin anıtsal kültür mirası ve çalışma alanlarına ilişkin tarihi ve güncel bilgiler paylaşıldı. İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürü Dr. Olcay Aldemir’in, Müdür Yardımcısı Hasan Karakaya ile Yıldız Teknik Üniversitesinden Öğr. Gör. Mahmud Zeynel Abidin’in ve Trakya Üniversitesinden Öğr. Gör. Yaşagül Ekinci Danışan’ın kültürel mirasa yönelik katkılarıyla başlayan çalıştayda, belirlenen çalışma alanlarına geziler düzenlenerek atölye yürütücüleri önderliğinde çalışma grupları oluşturuldu. Atölye çalışmalarıyla geleceğin mimarları tarafından ortaya çıkarılacak proje ve ürünler, Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi binasında açılacak sergi ile katılımcılar ve ziyaretçilerle buluşacak.

 

MİMARİ YAPILAR VE KÜLTÜR MİRASI TANITILDI

 

Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin bu yıl ilk kez uluslararası olarak düzenlediği Kültür Mirası Çalıştayı başvuruları da rekor düzeye ulaştı. Geçtiğimiz yıl 150 başvurunun gözlendiği çalıştayın, kapılarını yurtdışına da açmasıyla başvuru yapanların sayısı 250’ye yükseldi. 22 farklı üniversiteden yapılan yaklaşık 250 başvurudan, belirlenen kriterler doğrultusunda seçilen 40 öğrenci çalıştaya katılmaya hak kazandı. Program dâhilinde öğrencilere, teorik sunum ve teknik gezilerle Edirne, Edirne’de yer alan mimari yapılar ve kültür mirası tanıtıldı. 
 

 

Haber / Ozan URTEKİN