Görme taramaları okul çağını da kapsayacak

Sağlık Bakanlığı tarafından 81 ile gönderilen 'Ulusal Görme Taraması Programı' genelgesi ile bebeklerde ve okul öncesi dönemde yapılan görme taramalarını okul çağını da kapsayacak şekilde geni

GÜNDEM 8.09.2019 08:10:00 0
Görme taramaları okul çağını da kapsayacak

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, program kapsamında hazırlanan genelgenin 81 ile gönderildiğini belirtti. 
 

 

GÖRME TARAMALARI GENİŞLETİLDİ

 

Genelge ile bebeklerde ve okul öncesi dönemde yapılan görme taramalarını okul çağını da kapsayacak şekilde genişlettiklerini kaydeden Koca, “Ayrıca görme taramalarının, hangi yaş gruplarına nasıl yapılacağına dair de bir uygulama rehberi hazırlayarak internet üzerinden hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarımızın erişimine açtık” dedi. 

 

GEREKLİ TEDAVİ GEÇ KALMADAN BAŞLAYACAK

 

Bu taramalar ile görmenin normal gelişimini engelleyecek riskleri saptamayı ve yetersiz görmesi olan bebek ve çocukları erken dönemde tespit etmeyi amaçladıklarını kaydeden Koca “Böylelikle başta şaşılık, kırma kusurları, katarakt, göz tembelliği gibi rahatsızlıkları erken teşhis ederek gerekli tedaviye geç kalmadan başlamış olacağız” dedi. 

 

SONUÇLAR, AİLE HEKİMLİĞİ BİLGİ SİSTEMİNE KAYDEDİLECEK

 

Güncellenen tarama programı ile aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı tarafından, 0-3 aylık bebeklerin 3’üncü ay izleminin sonuna kadar, 36-48 aylık çocukların 5’inci izlemi içerisinde ve ilköğretim çağındaki çocukların 1’inci sınıfa başlayacağı yıl görme taraması yapılacağını kaydeden Bakan Koca, “Tarama, aile hekimi tarafından risk faktörleri açısından sorgulama, görme muayenesi, kırmızı refle testinin yapılması şeklinde olacak. Tarama sonuçları Aile Hekimliği Bilgi Sistemi’ne kaydedilecek. Çocuklarda pozitif muayene bulgusu ya da risk faktörlerinden herhangi birinin varlığı durumunda, ileri tetkik ve muayene için göz hastalıkları uzmanına sevk edilecek ve süreç takip edilecek” dedi. 

 

'İL SAĞLIK MÜDÜRLÜKLERİ, TAKİPÇİSİ OLACAK'

 

İl sağlık müdürlüklerinin; aile hekimlerinin tarama programına dair eğitim ihtiyaçlarını karşılayacağını, uzmanları programın içeriği ile ilgili olarak bilgilendireceğini ve sağlık kuruluşları arasında koordinasyonu sağlayacağını söyleyen Koca “Tarama programı ile elde edilecek göstergeleri izleyerek değerlendirecek ve uygulayıcılara geri bildirim yapacak. Gelecek nesillerimizin berrak görüşü için başlattığımız bu tarama programına vatandaşlarımızın da tam destek vermelerini ve çocuklarının aile hekimlerindeki kontrollerini aksatmamalarını rica ediyorum” dedi. 
 

 

Haber / Menşure KARDEŞ