Meclis, stratejik planı görüştü

Çerkezköy Belediye Meclisi, Eylül Ayı Olağan Toplantısı'nın 2'nci oturumunda 2020-2024 dönemi için hazırlanan stratejik planı görüştü. Görüşme sırasında zaman zaman gerginlikler

GÜNDEM 6.09.2019 19:33:00 0
Meclis, stratejik planı görüştü

 

Çerkezköy Belediye Meclisi Eylül Ayı Toplantısı’nın 2’nci oturumu, Belediye Başkanı Vahap Akay Başkanlığında yapıldı. Saat 15:00’da yapılan toplantıya Enver Bayram, İrfan Ak, Dilek Köksal ve Ömer Güner dışındaki meclis üyeleri eksiksiz olarak katıldı. Toplantının ilk gündem maddesinde, bir önceki toplantıda Plan ve Bütçe Komisyonu ile İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edilen 2020-2024 stratejik planı ile ilgili komisyon raporları görüşüldü.  Komisyon raporlarının okunmasının ardından MHP’li Meclis Üyesi Koray Önsel 2015-2019 stratejik planı ile 2020-2024 stratejik planı karşılaştırarak değerlendirme yaptı. 

 

ÖNSEL’DEN STRATEJİK PLAN DEĞERLENDİRMESİ 

 

Önsel “Bizim tespitlerimize göre 2015-2019 stratejik planında yer alan 132 hedefin 62 tanesi gerçekleştirilmiş. Yüzde 47 gerçekleşme oranı olduğunu görüyoruz. Gerçekleştirilmeyenler incelendiğinde Büyükşehir Belediyesi yetki ve sorumluluk alanında bulunan işler olduğu belirtilmiş” dedi. 2015-2019 hedefleriyle 2019-2024 hedeflerinin benzeştiğini kaydeden Önsel “2015-2019 stratejik planında, kent yaşamı bölümünde 11 hedefiniz var. Bunlardan 5 tanesi yapılmadı. Eğitim hizmetlerinde toplam 6 hedefin 2 tanesi yerine getirilmedi. Kültür amaçlı sosyal hizmetler bölümünde 15 hedefinizden 5 tanesi yerine getirilmedi. Yol yapımı konusunda 16 maddeden 10 tanesini yerine getirememişsiniz. Meydan çevre park düzenlemelerinde 7 hedefinizden 6 tanesini yerine getirmemişsiniz. Çevre düzenlemesi ve rekreasyon alanları bölümünde 6 hedefinizden 3 tanesini yerine getirmemişsiniz. Teknik hizmetler bölümünde 6 hedefinizden 2 tanesi yerine getirilmemiş. Halk sağlığı bölümünde 8 hedeften 2 tanesi yapılmadı. Üst yapı ve tesisler konusunda 19 hedefiniz var. Burada 14 tanesini yerine getirmemişsiniz. Siz 112 hedef demişsiniz ama bizim incelemelerimizde 132 hedef gözüküyor. Bizim tespitimize göre bunların 70 tanesi yerine getirilmedi. Sizin yeni hazırladığınız stratejik planda da hedeflerin 2015-2019 hedefleriyle örtüştüğünü görüyoruz. 2020-2024 stratejik planınızda sizin 31 Mart seçimlerinde yer alan vaatlerinizden Kent Meydanı Düzenlemesi ve Yer altı Otoparkı yapılması, Atatürk Viyadüğü’ne yaya yolu yapılması, Altıyol Kavşağına Dal-Çık yapılması, Tepe’de kavşak düzenlemesi yapılması vaatlerinizi buradaki stratejik planda bulamadık. Bu stratejik planın hiçbir yerinde Çerkezköy’ün en büyük sorunlarından olan otoparkla ilgili herhangi bir hedefinizin olmadığını görüyoruz. Bu stratejik planın yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz. Bu tren bir yola giriyor, istikameti bu stratejik planla çiziyorsunuz. Ya makinistte bir hata var ya trende bir sıkıntı var. Onun için bunu gözden geçirmenizi istirham ediyorum” dedi. 

 

“BURADA YAŞAYAN HER CANLIDAN SİZ SORUMLUSUNUZ”

 

AK Parti Grup Sözcüsü Adem İçli de stratejik planda eksikler olduğunu belirterek “İşitme cihazı, akülü engelli aracı, bunları zaman zaman veriyor olabilirsiniz. Geçmiş dönemlerde koymuşsunuz ama karşısına sayı belirtmemişsiniz. Ama bu planda hiç yok. Bağlık mahallesi gölet ve mesire alanı bir önceki planda var. Bu dönemde yok. Küçük sanayi, bu dönemde yok. Gümrük üstü plan sorun, Kızılpınar ile ilgili düğün salonları eksikliği, park ve kreş alanları eksikliği gündeme alınmamış” dedi. Doğrudan teminlerle ilgili de konuşan İçli, “Bazı işler 4-5 parçaya bölünerek doğrudan temin ile yapılıyor. Şeffaf belediyecilikten bahsediyoruz. Şeffaf belediyecilik sıfır. Sorduğumuz bazı sorulara cevap alamıyoruz. Geçen basın açıklamanızda biz meclis üyelerini eleştirdiniz. Ben ilk defa meclis üyeliği görevi yapıyorum. Siz de 5 yıldır meclis başkanı ve belediye başkanısınız. Çerkezköy’deki tüm sorunlardan, burada yaşayan her canlıdan siz sorumlusunuz. Bunlar için kolları sıvayıp gerek kurumlarda, gerek iktidar partilerinde, gerek muhalefet partilerinde işbirliği yapmak, bunların zeminini oluşturmak ve Çerkezköy’de hemşehrilerimize hizmet etmek sizin asli göreviniz. Biz AK Parti grubu olarak Çerkezköylü hemşehrilerimizin ne sıkıntısı varsa kamu kurum ve kuruluşlarında her türlü desteği vermeye hazırız. Gerekirse o kapılarda yatmaya da hazırız. Bunda da arkanızda durmaya hazırız. Grubum adına bu sözü veriyoruz” dedi. 

 

 

“BEKLENTİLER SINIRSIZ, İMKANLAR SINIRLI”

 

İçli’nin ardından söz alan CHP’li Meclis Üyesi Nedim Yılancı da 2015-2020 stratejik planında yer alan hedeflerin büyük çoğunluğunun yapıldığını, hatta planda yer almayan pek çok işin de yapıldığını belirterek “Beklentiler sınırsız, imkanlar sınırlı. 170 bin nüfuslu Çerkezköy’de Devlet Hastanesi’nde gece 02:00’da gidip sıra alamıyorsa vatandaşlar, siz de merkezi hükümetsiniz neden doktor atamıyorsunuz gibi sorular ortaya çıkar. Yani beklentiler sınırsız. Bizim hedeflerimizin yüzde 90’ından fazlası yapıldı. Takdirini de vatandaş 31 Mart’ta ortaya koydu” dedi. Nedim Yılancı’ya cevap veren Adem İçli “Acilden giriş rakamını biliyor musunuz? 4 bin kişi. Çerkezköy dışında çevre ilçelere de hizmet veriyor. Günde 4 bin kişinin müracaat ettiği bir hastaneden bahsediyoruz. Eksikliğin farkındayız. Biz o kurumların kapısında yattığımız günleri de hatırlıyoruz. Bunlarla ilgili bir problem yok. Ama konuyu siyasete getirmeyi doğru bulmuyorum” dedi. 

 

“NORMAL Mİ KABUL EDELİM?”

 

İçli’nin bu sözleri üzerine konuşan Belediye Başkanı Vahap Akay “Devlet Hastanesi’ne giden vatandaşın saat 04:30’da sıraya girmesini normal mi kabul edelim? Eksiklikler her ne olursa olsun, savunduklarımızı Çerkezköy’ün özelinde, Çerkezköy’de yaşayan hemşehrilerimizin faydasına, zararına olan şeylerin adını koyalım. Senin eksikliğin, benim eksikliğim, onun eksikliği diye konuşmaya başlarsak meclisin samimiyeti ortadan kalkar. O yüzden yerel yönetimin eksiğinin de adını koyun. Devlet hastanesinin varlığının, büyümesinin Çerkezköy’e katkısı kabulüm. Ama vatandaşın 05:00’te sıraya girmesinin tarif edilebilir bir yanı olmadığının altını çizerek cümleye başlayın ki samimiyetinizden kimse şüphe etmesin” dedi. 

 

“VATANDAŞ HUY ETMİŞ”

 

Akay’ın sözlerine cevap veren İçli “Devlet Hastanesi’nde gece saat 02:00’de, 03:00’te sıra almak gibi bir kanuni zorunluluk yok. Vatandaş bunu kendine bir huy etmiş” derken, Akay, “Keyiften gidiyor yani böyle bir tabir olabilir mi?” dedi. İçli ise “Vatandaşa sen niye saat 05.00’te geldin de sıraya girdin deme hakkımız yok. Kağıda gelip isim yazıyor, kendi usulünce sıra oluşuyor. Hoş bir şey değil, bu konu ile ilgili açıklamaları yaptık” dedi. Stratejik planla ilgili eleştirilere cevap veren Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “Keşke stratejik planla ilgili bizim de fikrimiz sorulsaydı dediniz. 2 ay önceki mecliste stratejik plan ile ilgili görüş almak için kağıtlar dağıttık. 3 meclis üyesi arkadaşım görüşlerini, önerilerini paylaşmış ve iletmiştirler. STK’lara, vatandaşlara da dağıttık. Katmanız gerekenler nedir nelerdir gibi fikirlere dönüş yapan 3 arkadaşımız var. 31 meclis üyesi arkadaşımızdan 3 tanesi bunu ciddiye almış. Hal böyle iken hiç sormamışız gibi açıklama yapmanızı samimi bulmuyorum” dedi. 

 

 

150 KAMERA İLE İZLENİYOR

 

Koray Önsel’in yapılmadı dediği birçok kalemin yapıldığını belirten Akay “Belediye hizmet binası yapılmadı dediniz, yapıldı. Verici yapılmadı dediniz, yapıldı. KGS yapılmadı dediniz. 3 yıldır Çerkezköy 50 noktadan 150 kamera ile izleniyor. İşin bizden kaynaklı olmayan kısmı tarafından askıda kalmış olsa da 3 yıldan beri Çerkezköy Belediyesi’nin yaptığı yatırım başlangıcıyla KGS dahil olmak üzere Çerkezköy 50 noktadan 150 kamera izle izleniyor. Yatırımları küçümsetmeyi, yok saymayı, görmezden gelmeyi ne ben kabul edebilirim ne de Çerkezköylü hemşehrilerim kabul edebilir. Eğer geçmiş dönemden yola çıkarsak, neler yapıldı neler yapılmadı diye konuşmaya başlarsak 2015-2019 planını ortaya koyarım. Neler ortaya konulmuş, neler konulmamış, son 5 yılda Çerkezköy’e neler yapılmış neler yapılmamış kalem kalem anlatırım. İlk dönemimizde ortaya koyduğumuz stratejik plan hedeflerinin büyük çoğunluğu yapıldı. Makinist ve tren örneğinden yola çıkarak, makinistin kim olduğu 2015-2019 döneminde bellidir. Trende kimlerin olduğu da bellidir. 2015-2019 stratejik planı 31 Mart 2019’da makinistin de adını koymuştur, trenin de adını koymuştur. Makiniste de sen yürü kardeşim demiştir. Ben istiyorum ki bu tren bu meclisin tamamı olsun. 5 yıllık dönemdeki emeği kimseye yok saydıramam kusura bakmayın. Biz, bu dönem içerisinde yeni bir stratejik plan yapma hazırlığı içerisine girdik. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın belediyeler için planlama rehberinin tarif ettiği çerçevede hazırladık. Göremedik, yok dedikleriniz çoğu kaba hatları ile orada zaten var” dedi. 

 

“İNSANLARIN TEVECCÜHÜ BUNUN EN BÜYÜK ÖRNEĞİ”

 

Adem İçli’nin “Siz bu şehrin tamamından sorumlusunuz” sözlerini anımsatan Akay “Kesinlikle sorumluyum. Ben bugüne kadar hiçbir sorumluluktan kaçmadım. Çerkezköy’ün menfaatine olan her şeyin her zaman her dakika arkasında oldum. ‘Bundan bir siyasi kişilik fayda mı sağlar’ hiç bunları düşünmedim. İşbirliği yapma sorumluluğundan bahsettiniz. Devlet Su İşleriyle dere temizliği ile ilgili iş birliği yapmışız, başımıza gelenlere bakın. Ben bugüne kadar kendi sorumluluğumda olsun olmasın Çerkezköy’e katkı sağlayacak her iş için elimi taşın altına koymuş birisiyim. İnsanların tarafıma gösterdiği teveccüh bunun en büyük örneğidir” dedi. 2020-2024 stratejik planının, seçim beyannamesinin kayda geçiş dönemi olduğunu söyleyen Akay “Bu seçim beyannamesi benim seçim sözlerim, aynı zamanda Kadir başkanın seçim sözleridir. Burada görmediklerinizi, büyükşehir belediyesinin stratejik planında göreceksiniz. Stratejik plana katkı sağlayan herkese, sivil toplum kuruluşlarına, paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bir emek ortaya kondu. Bu stratejik plan hedeflerinin Çerkezköy’e faydalı olacağını düşünüyorum. Bu konuda destek olan herkese, özellikle, bize yeniden stratejik plan yapma görevi veren Çerkezköylü hemşehrilerime teşekkür ediyorum” dedi. 

 

TOPU TACA ATIYORSUNUZ

 

Adem İçli’nin, 2 ay önce verilen kağıtta stratejik planla ilgili hiçbir şey sorulmadığını söylemesi üzerine Akay “2 ay önce meclis toplantısında ben bunu söyledim. Ya siz bunu ciddiye almadınız, ben bunu görüyorum üzülerek. Önünüzde bir kağıt varsa ben meclis başkanı olarak bunu ifade ettiysem, siz buna yok görüşlerimiz alınmadı diyorsanız ben bir samimiyetsizlik görürüm” dedi. Bunun üzerine konuşan İçli “Samimiyetsizlikten bahsediyorsunuz. Bir kere siz samimiyetsiz davranıyorsunuz. Meclis başkanı ve belediye başkanı olarak zaman zaman bizlerin desteğini ve fikirlerini almak sizin göreviniz. Biz de bu konularda katkı sağlamaya hazırız diyoruz. Bu katkıda emeği olanlara Allah razı olsun demeyi bildik. Burada zaten samimiyetsizlik yok. Sizin bir belediye başkanı olarak bir meclis başkanı olarak şu tavrınız hiç hoş değil. İkide bir meclis üyelerini kastederek hepimize üstten bakar gibi, kibirle konuşmanız yanlış. Samimi değil. DSİ ile ilgili bir şeyler söylediniz. 2012 yılında yapılan protokol gereği Çerkezköy Belediyesi’nin ve DSİ’nin yapacağı konu nettir. 2014 yılında Büyükşehir yasası ile birlikte bu sorumluluk büyükşehir yasası alanına girmektedir. Bir konuda  başarılısınız algı yönetimini iyi yapıyorsunuz. Topu hep taca atıyorsunuz” dedi.

 

“HEP KALEYE ATIYORUM”

 

Akay, Adem İçli’nin bu sözlerine “Taca atmıyorum, hep kaleye atıyorum” diyerek cevap verirken, İçli de “Biz de kaleye atıyoruz. Baya da öndeyiz” dedi. Kendisini kibirli olmakla itham eden İçli’ye cevap veren Akay “Kibirlisiniz, tavrısınız hoş değil denildi. Kibirle ilgili konuşmalarınız, iddialarınız bugün değil, seçim döneminde itibaren aynı ifadelerle devam ettiniz. Hiçbir kibirli tavrım yok. Bunların tamamını reddediyorum. Çerkezköy Belediyesi’nin şeffaflıktan yana zerre sorunu yoktur. Daha güzel daha mutlu bir şekilde Çerkezköy’e hizmet etmekten başka hiçbir şey düşünmedik” dedi. 

 

OY ÇOKULUĞU İLE KABUL EDİLDİ

 

Yapılan konuşmaların ardından oylamaya sunulan 2020-2024 dönemi stratejik planı AK Parti ve MHP grubunun red oyuna karşılık oyçokluğu ile kabul edildi. Toplantıda daha sonra 1’inci oturumda İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edilen “Emlak ve İstimlak Müdürlüğünün 27.08.2019 gün ve 1054 sayılı Terk” hakkındaki yazısı ile “Plan ve Proje Müdürlüğünün 26.08.2019 gün ve 14 sayılı Plan Notu Değişikliği” hakkındaki yazısı görüşüldü. İlgili gündem maddeleri de komisyon raporu doğrultusunda kabul edildi.   
 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU