Bal hasadı başladı

Edirne Keşan'da bal hasadı başladı. Bu yıl kovan başına alınan verim 15 ila 45 kilogram arasında değişiyor. Edirne Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erdoğan Altınordu, "Bölgede üre

GÜNDEM 29.07.2019 14:08:00 0
Bal hasadı başladı

Keşan'ın ayçiçeği balı üretiminde Türkiye'nin önemli bölgeleri arasında bulunduğunu belirten Edirne Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erdoğan Altınordu “Türkiye'de bal sanayicilerinin tercih ettiği ballardan biri de Edirne balı. Balımız, marketlerdeki raflarda satılan ürünlerin içerisinde yer almakta. Türkiye'de alınıp satılması, pazarlanması en kolay ballardan bir tanesi. Üreticiyi, pazarlama anlamında yormayan bir bal” dedi.

 

AYÇİÇEĞİ VE KIR ÇİÇEKLERİNDEN ÜRETİLİYOR

 

Bölgede ağırlıklı ayçiçeği ve kır çiçeklerinden bal üretildiğini kaydeden Altınordu “Geçen yıl tarım ilaçlarından dolayı ciddi arı kayıpları olmuştu bölgemizde. İl sınırları içerisinde yaptığımız gözlemler sonucunda bu yıl da arıcılarımızın yüzde 40'ında arı kayıpları mevcut. Bu konunun Tarım ve Orman Bakanlığı'nca ciddi takibinin yapılması gerektiğini düşünmekteyim. Arı ölümlerinin temel sebebi tarımda kullanılan neonicotinoid grubu tarım ilaçları. Bunlar, çok uzun süre etki gösteren, toprakta kalıcılık süresi uzun olan ilaçlar. Avrupa ülkelerinde epeydir yasaktı. Daha önce ülkemizde de bir kısmına yasaklama gelmişti. Şimdi tümüne yasaklama geldi. Bunun olumlu sonuçlarını önümüzdeki yıl göreceğiz” dedi.

 

'ARICILAR DAHA ÇOK BİLİNÇLENDİ'

 

Tarımda süneyle mücadelede bazı ilaçların bilinçsiz şekilde kullanılmasının arılara zarar verdiğini söyleyen Erdoğan Altınordu, “Bu konuda daha hassasiyet gösterilmesini istiyoruz. Bölgede süne mücadelesi yaygın olarak yapılıyor. Arıcılar daha çok bilinçlendi. İlaç yapılırken arıcılarımız bölgeyi terk ediyorlar. Arılarını zarar görmemesi için başka bölgelere götürüyorlar” dedi. Altınordu, bölgede arıcılık faaliyetlerini arttırmayı hedeflediklerini, ülke genelinde ise orman bölgelerinde 'bal ormanı' vasfındaki arazilerin arttırılması gerektiğini de kaydetti.

 

Haber / Ruşa ELMA