Tekirdağ tarihiyle buluştu, kent meydanına kavuştu

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan, Süleymanpaşa'nın hem büyük oranda otopark ihtiyacını karşılayacak hem de meydan düzenlemesi ile vatandaşlara modern bir kent meydanı sunacak olan SÃ?

GÜNDEM 18.07.2019 15:41:00 0
Tekirdağ tarihiyle buluştu, kent meydanına kavuştu

Açılış saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Katlı yer altı otoparkı hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Dairesi Başkanı Bülent Doğan “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilmeye başlanılmış olan ve Özel Proje I Alanı olarak adlandırılan alanın şehrimiz ve insanımız için önemi bilindiğinden Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi kurulduğu ilk andan itibaren Başkanımız Sayın Kadir Albayrak tarafından kamulaştırılma işlemine başlanılmıştır. Bugüne kadar toplam 10 adet taşınmaz Büyükşehir Başkanlığımız tarafından kamulaştırılmış, 9 adet bina da yıkılmıştır. Özel Proje I Alanı'nda başta düşünülmemiş olmasına rağmen Başkanımız Kadir Albayrak'ın talebi ve Anıtlar Kuruluna yaptığı başvuru sonucu proje, 220 araçlık yeraltı otoparkı ilave edilerek meydan altımıza işlevsellik kazandırılmıştır” dedi.

 

PROJE HAKKINDA BİLGİ VERDİ

 

Otoparkın giriş ve çıkışlarının aynı yerden yapılmasının bazı nedenlerinin olduğunu kaydeden Doğan “Birincisi; Valilik ile yeni yaptığımız meydan arasındaki yol, yaya yolu olarak planlanmıştır. Bu nedenle o bölgeden otoparka giriş çıkış yapmamız uygun bulunmamıştır. Ayrıca üst yol ve alt yol arasında yükseklik farkı nedeniyle çok uzun rampalar yapmamız halinde otoparka bugünkünden daha az araç girebilecektir. Yine güvenlik açısından araç giriş çıkışlarının tek noktadan yapılması daha uygun bulunmuştur. Meydan üstüne çıkan 3 adet asansör ve merdiven çıkışı yangın yönetmeliğine uygun olarak yapılmış olup engelli vatandaşlarımız da düşünülmüştür. Düzenlenen meydan alanının dört noktasında ciddi kot yükseklik farkları bulunmakta olup, Valilik önü, Rüstem Paşa Külliyesi ve eski meydan arasında bütünselliğin korunması amaçlandığından meydan tabi zemine uyularak eğilimli inşa edilmiştir” dedi.

 

 

TOPLAM MALİYETİ 25 MİLYON 600 TL

 

Projenin toplam maliyetinin KDV dahil 25 Milyon 600 bin TL olduğunu söyleyen Doğan “9 bin 900 metrekarelik parsel alana inşa edilen 4 bin 185 metrekare oturum alanı ve toplam 7 bin 408 metrekare inşaat alanına sahip 20'si engelli otopark yeri olmak üzere 250 araç kapasiteli Süleymanpaşa Katlı Yeraltı Otoparkı'nda ayrıca 4 araçlık oto yıkama alanı, ibadethane, 2 asansör, 3 yangın merdiveni, teknik birimler, süs havuzu ve şehir balkonu olarak tabir edilen amfi yer alıyor. Alanımıza 35 ağaç, 1000 adet de çalı türü bitki dikilmiştir. Kent meydanı ile sahil arasındaki ulaşımı sağlayan yaya aksı, merdivenli park olarak yeniden projelendirilerek kurul tarafından onaylanmış ve Haziran ayında yer tespiti yapılarak inşatına başlanmıştır. Birçok şehirde zaten küçük olan kent meydanları, yapılaşmanın etkisi ile daha küçülürken Başkanımız Kadir Albayrak'ın öncülüğünde Büyükşehir Belediyemiz ile kamulaştırılmalar ile kent meydanımız büyütülmektedir” dedi.

 

 

KENTLERİ TANIMLAYAN EN ÖNEMLİ ALANLAR

 

Tekirdağ Kent Meydanı inşasının sosyal belediyecilik anlayışının en önemli araçlarından bir tanesi olduğunu kaydeden Doğan “Kent meydanları kentleri tanımlayan en önemli alanlardır. Ben, otopark ve meydan düzenlemesinin tüm vatandaşlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi. Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel ise; "Böyle önemli bir yatırımı ilçemize kazandırdığı için Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak'a teşekkür ediyorum” dedi.

 

“TRAKYA’NIN GÖZDESİ BİR İLÇE”

 

Süleymanpaşa’nın sadece Tekirdağ'ın değil, Trakya'nın gözdesi olan bir ilçe olduğunu kaydeden Yüksel, “Bu neden Süleymanpaşa'ya ne kadar yatırım yapsak azdır. Süleymanpaşa'daki nüfus artışını da düşündüğümüz zaman otoparka olan ihtiyaç daha da ortaya çıkmaktaydı. Ben, Katlı Yeralaltı Otoparkı ve Meydan düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İlçemizde yaşayan her vatandaşımız her şeyin en güzelini hak ediyor. Bunun için de gerek Büyükşehir Belediye Başkanlığımız gerek Süleymanpaşa Belediyesi durmadan çalışıyor. Gerçekleştirilen projelerde, bizden önce görev yapmış belediye başkanlarımızın da payı var. Ben, kendilerine de teşekkür ediyorum” dedi.

 

 

“OTOPARK İHTİYACINI KARŞILAYACAK”

 

Açılışta konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da “Bugün itibariyle Süleymanpaşa ilçemiz otopark ihtiyacını karşılayacak Katlı Yeraltı Otoparkı ile modern ve estetik bir meydana kavuştu. Göreve geldikten sonra Süleymanpaşa ilçemize, büyük dünya kentlerinde olduğu gibi modern ve estetik bir meydan kazandırmak amacıyla gerekli çalışmaları yapmaya başladık. Depreme dayanıksız olan ve kullanım ömrünü dolduran Eski Hizmet Binamızın yıkımını gerçekleştirdik. Binanın civarındaki ağaçları iş makineleriyle 19. Fırka Anıtının bulunduğu park alanına naklettik. Sonrasında hafriyat çalışmaları yapıldı ve Katlı Yeraltı Otoparkımız inşa edildi. En nihayetinde peyzaj mimarisinin güzel bir örneği olan çevre düzenleme çalışması gerçekleştirildi” dedi.

 

MODERN VE ESTETİK BİR MEYDANA KAVUŞTU

 

Toplam üç kattan oluşan, 7 bin 408 metrekare, 220 araç kapasiteli Katlı Yeraltı Otoparkı’nın ilçe merkezindeki otopark ihtiyacını karşılayacağını söyleyen Albayrak “Bununla beraber halkımız, kent kimliğiyle uyumlu, kültür varlıklarının daha fazla ön plana çıkarıldığı, modern ve estetik bir meydana kavuştu” dedi. Süleymanpaşa Meydan Düzenleme Projesi’nin bununla sınırlı olmadığını söyleyen Albayrak, “Geçtiğimiz yıllarda Bedesten civarında başlattığımız çevre düzenleme çalışmalarımız, Süleymanpaşa Katlı Yeraltı ve Meydan Düzenleme Projemizin tamamlanmasıyla büyük bir ilerleme kat etmiş oldu. Buna ek olarak Süleymanpaşa Merdiven Park projemiz de devam ediyor. Şu an bulunduğumuz Meydan ve sahil arasında bulunan merdivenleri, Merdiven Park Projemiz kapsamında yine modern bir mimari anlayışıyla yeniden düzenliyoruz. Bu projemiz de tamamlandığında gerek Tekirdağlılar, gerek kentimize şehir dışından gelen vatandaşlarımız kültür varlıkları ile modern mimari unsurlarının uyumlu bir bütün oluşturduğu bir alanda sosyalleşme ve keyifli bir ortamda vakit geçirme imkânı bulacak” dedi. Önümüzdeki süreçte Süleymanpaşa Meydanı’nı daha da büyüteceklerini ve tüm bu çalışmaların sonucunda kentin çehresinin değişmiş olacağını söyleyen Albayrak “Bugün burada Tekirdağ'daki büyük değişimin önemli bir aşamasına hep beraber tanıklık ediyoruz. Açılışını gerçekleştirdiğimiz Süleymanpaşa Katlı Yeraltı Otoparkı ve Meydan Düzenlemesinin hayırlı olmasını diliyor, çalışmalarımızda emeği geçen herkese ve özellikle de en büyük destekçimiz olan siz değerli halkımıza teşekkür ediyorum” dedi.

 

“KENTİMİZ YENİ BİR KİMLİK BULACAK”

 

Tekirdağ Vali Vekili Tayyar Şaşmaz da törende yaptığı konuşmada “Bugün burada anlamlı bir program için bir araya geldik. Kentlere kimliğini veren o kentlerdeki meydanlardır. Tekirdağ'da da üzerinde bulunduğumuz alan tarihi yapılara sahip bir alan. Tekirdağ Büyükşehir Belediyemizin uygulamış olduğu meydan projesi ile kentimiz yeni bir kimlik bulacak. Tarihi Tekirdağ Valilik binamızın restorasyon çalışmalarına başladık. Sanırım 2 yıl içerisinde Valilik binamızın restorasyon tamamlanarak valilimiz binasına taşınmış olacak.  Aynı zamanda binanın güzelliğini de ortaya çıkarmak amacıyla yan tarafta bulunan defterdarlık ve adliye binasının da kaldırılması işlemine hızla başladık. Sadece Süleymanpaşa ilçemizde değil, diğer ilçelerimizdeki tarihi yapıları da ortaya çıkarmak için gayret gösteriyoruz” dedi.

 

 

KURDELE KESİLEREK AÇILIŞ YAPILDI

 

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek Süleymanpaşa Katlı Yeraltı Otoparkı ve Meydan Düzenlenmesi'nin açılışı yapıldı. Süleymanpaşa Hükümet Caddesi'nde düzenlenen törene Tekirdağ Vali Vekili Tayyar Şaşmaz, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Kaymakamı Aslan Yurt, İl Jandarma Komutanı Şahin Karakaş, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, İlçe Belediye Başkanları, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Mümin Şahin, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fatih Ünsal, TESKİ Genel Müdürü Dr. İbrahim İçöz,  Büyükşehir Belediyesi daire başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

 

Haber / Yakup KARATEPE