'Güneşi İçine Hapseden Makine' patent almaya hak kazandı

Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Türkyılmaz ile Artun Aksoy'un "UV-IR Işınları Kombinasyonu Kullanarak Güneş Simülasyonu ile Gıda Kurutma Makine

GÜNDEM 11.07.2019 16:19:00 0
 

AR-GE projesi ile ilgili KOSGEB dergisine açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Murat Türkyılmaz “Ürünlerin raf ömrünün uzatılması, insan sağlığının korunması amacıyla hastalıklara neden olan kimyasal kalıntıyı en aza indirecek bir cihaz üretildi. Bu kapsamda küçük/orta ölçekli çiftçinin de ulaşabileceği taşınabilir güneş simülatörü ile ekolojik tarımın desteklenmesi sağlanacak. Cihaz, aynı zamanda Endüstri 4.0’a uygun, öğrenebilir, yeni nesil yazılım ve donanıma sahip olup düşük maliyetli, az enerji harcayan, az ısı üreten, yüksek güvenilirlikte çalışan donanıma ve bu donanımları çalıştıracak işletim ve yazılım sistemine sahiptir” dedi.

"ENERJİ KAYBI ÇOK AZDIR"

Gıdaların dondurulması ve geleneksel kurutma yöntemlerinin enerji maliyetlerinin yüksekliğinden bahseden Doç. Dr. Türkyılmaz, “Kurutma işlemi derin dondurucuya göre hem geleneksel hem de daha avantajlı bir yöntemdir. Çoğu evde gıda saklamak için derin dondurucu kullanılmaktadır. Derin dondurucular sürekli enerji tüketen cihazlardır. Kapalı atmosferde kurutma işlemi yapıldığı için enerji kaybı çok azdır. Muadillerinden daha az enerji tüketir. İşletme maliyeti düşüktür. Kurutma esnasında aflatoksine neden olan mantarlar bertaraf edildiği için kurutma sonrası en büyük değer kaybına neden olan bu durum ortadan kalkar. Ürünler kapalı atmosferde kurutulduğu için işlem tamamlandığında el değmeden ve havayla temas etmeden paketleme yapılabilir. Kurutma işlemi derin dondurucuya göre hem geleneksel hem de daha avantajlı bir yöntemdir. Çoğu evde gıda saklamak için derin dondurucu kullanılmaktadır. Derin dondurucular sürekli enerji tüketen cihazlardır. Dondurulmuş gıdayı bekletmek maliyete sebep olur. Oysaki kurutma işlemi gerçekleştikten sonra kurutulan ürün maliyetsiz olarak vakumlu kaplarda saklanabilecektir. Ayrıca gıdalar kurutulurken açığa çıkan sularda da mineral ve vitaminler kalabilmektedir” dedi.

Haber / Buse SERİN