Tekirdağ sahillerinde 3 mavi bayrak daha dalgalanıyor

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Trakya Kalkınma Ajansı'nın katkıları ile 3 Mavi Bayraklı sahil vatandaşların hizmetine sunuldu. Böylece Tekirdağ'daki Mavi Bayraklı sahil sayısı 8, Şarkö

GÜNDEM 10.07.2019 15:42:00 0
Tekirdağ sahillerinde 3 mavi bayrak daha dalgalanıyor

Şarköy’de mavi bayraklı 3 sahil dün saat 12:00’da düzenlenen törenle vatandaşların hizmetine sunuldu.

 

“DÜNYADA 3’ÜNCÜ SIRADAYIZ”

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende konuşan TÜRÇEV İzmir ve Kuzey Ege İlleri Koordinatörü Doğan Karataş “Biz Türkiye Çevre Eğitim Vakfı olarak 1993 yılından bu yana Türkiye’de mavi bayrakların dalgalanması için çalışmalar yürütüyoruz. 1993 yılında dalgalandırdığımız ilk bayraklardan bu yana mavi bayrak sayımız hiçbir yıl bir önceki seneden azalmadan bugün 463 plaja ulaşmış bulunuyoruz. Gururla ifade etmek isterim ki sahip olduğumuz bu 463 plajla dünyada İspanya ve Yunanistan’ın ardından 3’üncü sıradayız” dedi.

 

“SADECE DENİZİN TEMİZLİĞİNİ TEMSİL ETMİYOR”

 

Mavi bayrağın, dünyanın en çok bilinen eko etiketlerinden bir tanesi olduğunu kaydeden Karataş “Mavi bayrak denildiği zaman ilk akla gelen şey denizin temizliği oluyor. Mavi bayrak sadece denizin temizliğini temsil etmiyor. Mavi bayrakta 33 tane kriter bulunmakta. Bu kriterler çevre yönetimi, çevre eğitimi, güvenlik ve en önemlisi deniz suyu kalitesi bağlamında değerlendirdiğimiz 4 ana başlıktan meydana gelmektedir. Biz vakıf olarak sezon boyunca plajlarımızı olabildiğince kontrol etmeye, denetlemeye çalışıyoruz. Ama mavi bayrağın kalitesinin artırılmasındaki en önemli unsur burayı kullanan halkımızdır. Ben şuna inanıyorum, bayrağın sürekli burada dalgalanmasının en önemli niteliğini sağlayacak unsur halkımızın günlük denetimleridir, günlük kontrolüdür. Yani halkımız aynı zamanda mavi bayrağın denetçisidir” dedi.

 

“8 TANESİ TEKİRDAĞ’DA BULUNUYOR”

 

Türkiye genelinde sahip olunan 463 mavi bayraklı plajın 8 tanesinin Tekirdağ’da bulunduğunu kaydeden Karataş “Tekirdağ’da mavi dalgalandırdığımız 8 plaj çok çok önemlidir. Antalya’da 200’e yakın plajımız mevcut. Ama ben şuna inanıyorum. Asıl önemli olan ve asıl zor olan Tekirdağ’a, Marmara Denizi’ne bayrak asmaktır. Bizim geçmiş yıllarda Şarköy’de 2 tane mavi bayraklı plajımız vardı. Ancak büyükşehirle çalışmaya başladıktan sonra mavi bayrak sayımız hızlı bir şekilde artmaya başladı. Süleymanpaşa’da 1, Mürefte’de 1 bayrağımız dalgalanıyor. Şarköy’de de 6 noktada bayrağımız dalgalanacak. Mavi bayrak demek, çocuklarımızın güvenle yüzdükleri, engelli vatandaşlarımızın huzur içinde rahatça tüm olanaklardan faydalanabildikleri plajlar demektir. Engelli vatandaşlarımız, bugün burada Mavi Bayrak'ı asacağımız Atatürk Parkı'nda 1 kilometrelik bir alandan kesintisiz bir şekilde faydalanabiliyor. Bu uzunluk şuan Türkiye'de en uzun engelli olanağı anlamına geliyor. Şarköy’de bugün 3 noktaya bayrak asacağız. Bayraklarımız hepimize hayırlı, uğurlu olsun” dedi.

 

 

“ŞARKÖY’E VERDİĞİ ÖNEM SAYESİNDEDİR”

 

Şarköy Belediye Eski Başkanı Süleyman Altınok da açılışta yaptığı konuşmada “Bugün bir plaja benim adımın verilmesi bana ayrıca onur veriyor. İnsanın yaşarken bir yaşam alanına isminin verilmesi kadar onur verici bir şey yok. Benim başkanlığım zamanında da 2 kumsala mavi bayrak almıştık. Büyükşehir Belediye Başkanımıza çabalarından dolayı teşekkür ediyorum. Mavi bayrak sayısının artması kendilerinin sayesindedir, kendilerini Şarköy’e verdiği önem sayesindedir. Benim dönemimde Şarköy’de güzel şeyler yaptık. Bu dönemde de seçilen arkadaşımız Alpay Var’ın da güzel şeyler yapacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

 

“ELİMİZDEN GELENİN FAZLASINI YAPACAĞIZ”

 

Şarköy Belediye Başkanı Alpay Var da “Kısa bir süre önce açılışını yaptığımız Cemevi’nden sonra bugün de 3 ayrı yerde 3 adet mavi bayraklı plajın açılışını yapıyoruz ve halkımızın hizmetine sunuyoruz. Bunun için Şarköy halkı adına Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak’a ve Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığımıza teşekkür ediyorum. 3 ay gibi kısa süredir görevde olduğumuz halde yoğun bir şekilde tüm ekibimizle, büyükşehrimizle beraber Şarköy için çalışıyoruz. Görev süremiz içerisinde de Şarköyümüzü layık olduğu yerlere getirmek için elimizden gelenin fazlasını yapacağız” dedi.

 

 

“MAVİ BAYRAK ALMAK ÇOK ZOR AMA KAYBETMEK ÇOK KOLAY”

 

Mavi bayrak almanın çok zor ama kaybetmenin çok kolay olduğunu söyleyen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da “Biz, kazandığımız bayrakları kaybetmemek için çalışmaya devam edeceğiz. Tekirdağ, tüm ilçeleri ile birçok güzelliğe sahip bir şehir. Hedefimiz, tüm sahil şeridinde Mavi Bayrakları dalgalandırmaktır.  Marmara Ereğlisi, Süleymanpaşa ve Şarköy tarihi dokuları bünyesinde barındırıyor. Bu kapsamda Miras Atölyesi 1 ve Miras Atölyesi 2 projelerini hayata geçirdik. Büyükşehir Belediyemizin 5 temel vizyonundan biri olan turizm alanında yatırımlar yapmaya ve Tekirdağ'ı ülkemizin önde gelen turizm merkezlerinden biri haline getirme hedefiyle çalışmaya devam edeceğiz. Büyükşehir Belediyesi olarak gerçekleştirdiğimiz değişim ve dönüşümü hep beraber görüyor ve yaşıyoruz. Geldiğimiz durum itibariyle bugünümüz dünümüzden daha güzel; yarınlarımız ise bugünümüzden daha güzel olacak. Buna yürekten inanıyorum” dedi.

 

SEVDAMIZ TEKİRDAĞ

 

‘Sevdamız Tekirdağ’ diyerek çıktıkları hizmet yolunda halka en iyi hizmetleri vermeye ve halkın yaşam standardını yükselten yeniliklere öncülük etmeye devam edeceklerini söyleyen Başkan Albayrak, “Bu duygu ve düşüncelerle 8 Mavi Bayraklı sahilimizin hizmete sunulmasında emeği geçen personelimize ve paydaşlarımıza teşekkür ediyor, tüm bu hizmetlerimizin güzel Tekirdağ'ımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 

TEMİZ DENİZ, GÜVENLİ SAHİLLER

 

Açılışta konuşan İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan da Mavi Bayrak’ın, temiz deniz ve güvenli sahiller anlamına geldiğini dile getirerek “Biz Tekirdağ Milletvekilleri olarak şehrimizin kalkınması için çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz. Mavi Bayraklı sahillerimiz Tekirdağ'ımıza hayırlı olsun” dedi.

 

DERECEYE GİRENLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

 

Konuşmaların ardından Mavi Bayrak slogan yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi. Yarışmada birinci olan Cansu Gören, ikinci olan Mehmet Hikmet Çiçek ve Üçüncü olan Gürkan Can ödüllerini Şarköy Belediye Eski Başkanı Süleyman Altınok’un elinden aldı. Cankurtaranlık mesleğinde 13'üncü yılını dolduran ve Altın Cankurtaran ödülüne layık görülen Hasan Miraz’a da ödülünü Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak verdi. Törende büyükşehir belediyesi tarafından Tekirdağ sahillerinin Mavi Bayrak kazanmasındaki emeklerinden dolayı TÜRÇEV İzmir ve Kuzey Ege İlleri Koordinatörü Doğan Karataş, Şarköy Belediye Başkanı Alpay Var, Şarköy Belediye Eski Başkanı Süleyman Altınok ve Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin'e plaket takdim edildi.

 

 

MAVİ BAYRAK GÖNDERE ÇEKİLDİ

 

Deniz yolu ile getirilen Mavi Bayrak'ın Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak tarafından teslim alınması ve göndere çekilmesi ile tören sona erdi.

 

KATILIM YOĞUN OLDU

 

Şarköy’de düzenlenen Süleyman Altınok, Atatürk Parkı ve Marmaraevleri Önü halk plajlarının Mavi Bayrak açılış törenine CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Şarköy Belediye Başkanı Alpay Var, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay,  TESKİ Genel Müdür Vekili Dr. İbrahim İçöz, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, TÜRÇEV İzmir ve Kuzey Ege İlleri Koordinatörü Doğan Karataş, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Atabey Baytöre, Şarköy Belediye Eski Başkanı Süleyman Altınok, Başkan Danışmanı Neşat Erdoğan, daire başkanları, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Haber / Şaban KARDEŞ