Festivalde Türkiye'yi ve Tekirdağ'ı temsil ettiler

Çerkezköy Folklor Araştırma ve Geliştirme Derneği ile Tekirdağ Folkloru Geliştirme Araştırma Merkezi Kültür ve Spor Derneği işbirliği ile oluşturulan Artvin, Tekirdağ, Roman Halk Oyunları ekipleri ve

GÜNDEM 10.07.2019 14:58:00 0
Festivalde Türkiye

Tekirdağ Folkloru Geliştirme Araştırma Merkezi Kültür ve Spor Derneği işbirliği ile 2017 yılında Bulgaristan’da düzenlenen Varna Festivali’ne, 2018 yılında da Bosna Hersek’te düzenlenen Saray Bosna Festivali’ne katılan Çerkezköy Folklor Araştırma ve Geliştirme Derneği bu yıl da İspanya’da düzenlenen Grand Calella Folk Festivali’ne katıldı.

 

 

ATATÜRK’ÜN DOĞDUĞU EVİ GÖRME İMKANI BULDULAR

 

ÇEFAGED Başkanı Mehmet Günay Gökçe, ÇEFAGED Halk Oyunları Eğitmeni İncihan Gökçe, TEFOGAME  Başkanı Ayla Yoruç, TEFOGAME Halk Oyunları Eğitmeni Halil Yoruç, Halk Müziği Korosu Şefi Mustafa Ozan ile halk oyunları ekipleri ve koro üyelerinin yer aldığı 44 kişilik kafile Çerkezköy’de 21 Haziran’da hareket etti. Tekirdağ ve İpsala’nın ardından Yunanistan’ın Selanik kentine ulaşan kafile Gazi Mustafa Kemal’in doğduğu evi de görme imkanı buldu. Selanik’teki gezinin ardından Yanya’ya ulaşan kafile, 1431'de, 2. Murat zamanında Osmanlı yönetimine geçen Balkan savaşlarında Osmanlı'dan ayrılan ve bugün çok sayıda Osmanlı eserine de ev sahipliği yapan Yanya’daki gezinin ardından Yunanistan'ın kuzeybatısında bir kıyı kenti olan Igomenitsa’ya giden kafile, buradaki gezinin ardından İtalya’ya geçti.

DOĞAL GÜZELLİKLERİ GÖRME İMKANI BULDULAR

Adriyatik Denizi’nin kıyısında bir liman kenti olan Ancona kentinin ardından Güney Avrupa'da İtalya Yarımadası içerisinde Apenin Dağları'nın küçük bir tepesinde bulunan ve Avrupa’da Vatikan ile Monako’dan sonra en küçük üçüncü ülke olan San Marino’yu da gezen kafile, doğal güzelliği, mimarisi ve sanat eserleri ile ün yapmış Venedik şehrine geçen kafile, 117 adası ve irili ufaklı 400 köprüsüyle İtalya turlarının vazgeçilmez duraklarından birisi olan Venedik’in doğal güzelliklerini görme imkanı buldu. Kültürel olarak geniş bir mirasa sahip olan Milano’yu da görmek imkanı bulan kafile, İtalya’nın sahil kasabalarından San Remo gezisinin ardından Vatikan’dan sonra dünyanın en küçük 2’nci ülkesi olan Monaco’ya geçen kafile, sonrasında da Fransa’nın Cannes, Nice, Monte Carlo şehirlerini de gezdi.

YOĞUN İLGİ GÖRDÜLER

Fransa gezisinin ardından İspanya’ya geçti. 23-30 Haziran tarihleri arasında Barselona şehrinde düzenlenen festivalinde Türkiye’yi temsil eden Artvin, Tekirdağ, Roman Halk oyunları ekipleri ve Halk Müziği Korosu yoğun ilgi gördü. Çerkezköy ve Tekirdağ’dan festivale katılan kafile dönüş güzergahında da Paris (Fransa), Stuttgart ve Münih (Almanya), Viyana (Avusturya), Budapeşte (Macaristan), Belgrad (Sırbistan), Sofra (Bulgaristan) şehirlerini de gezme imkanı buldu. Kafile gezinin ardından Türkiye’ye döndü.  

BU YIL 3’ÜNCÜSÜ DÜZENLENDİ

2017 yılından bu yana Tekirdağ Folkloru Geliştirme Araştırma Merkezi Kültür ve Spor Kulübü (TEFOGAME) işbirliği ile yurt dışı festival organizasyonlarına katıldıklarını belirten Çerkezköy Folklor Araştırma ve Geliştirme Derneği (ÇEFAGED) Başkanı Mehmet Günay Gökçe, İspanya’da düzenlenen Uluslar arası Folklor Modern Dans ve Korolar Festivali’nden de ay yıldızlı bayrağımızı dalgalandırmanın gururunu yaşadıklarını, Tekirdağ’ı ve Türkiye’yi başarıyla temsil ettiklerini söyledi. Gökçe, “Amacımız yöre kültürümüzü ve ülkemizi tanıtmak, Tekirdağ ve bölgemizdeki tüm kuruluşlara örnek olmak, şehrimizde yaşayan gençlerimizin kültürel ve sosyal faaliyetler noktasında eğitimlerini sağlamak ve bu kazanımların tamamını böyle faaliyetlere katılarak taçlandırmak” dedi.

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU