Kapaklı'da ücretsiz tercih danışmanlığı hizmeti

Sınav maratonunu geride bırakan öğrenciler için LGS tercih süreci başladı. 12 Temmuz'a kadar LGS tercih işlemlerini gerçekleştirebilecek öğrenciler için LGS sonuçları ise 22 Temmuz'da açıklanacak. Kapa

GÜNDEM 2.07.2019 11:01:00 0
Kapaklı

Merkezi sınavı 1 Haziran'da gerçekleştirilen ve sonuçları 24 Haziran'da açıklanan LGS’de tercih başvurusu aşamasına gelindi. Adaylar LGS tercih ve yerleştirme kılavuzuna göre hazırladıkları başvurularını 12 Temmuz Cuma günü saat 17'00'ye kadar yapabilecek.

 

33 ÖĞRETMEN, ÖĞRENCİLERE TERCİH DANIŞMANLIĞI YAPACAK

 

Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de tercih sürecinde öğrencilere yön göstererek rehberlik yapmak amacıyla 11 okulda tercih danışmanlığı merkezleri kuruldu. 11 okulda İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından görevlendirilen 33 rehber öğretmen, tercih sürecinde öğrencilere ve velilere tercih konusunda yol gösterecek. 

 

MSP ÜSTÜNLÜĞÜNE GÖRE YAPILACAK

 

Merkezi yerleştirme, adayların tercihleri doğrultusunda merkezi sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, özel program ve proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına, Merkezi Sınav Puanı (MSP) üstünlüğüne göre yapılacak. MSP eşitliği halinde yerleştirme sırasıyla Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne, 8'inci, 7'nci ve 6'ncı sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, 8'inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına, tercih önceliğine ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yapılacak.

 

3 AYRI KATEGORİDE TERCİHTE BULUNABİLECEKLER

 

Yerel yerleştirmede ise okulların türü, kontenjanı, bulundukları yere göre oluşturulan ortaöğretim kayıt alanı ile öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanları ve devam-devamsızlık gibi kriterler değerlendirmeye alınacak. Merkezi sınava girenler dahil bütün öğrenciler yerel yerleştirme ile öğrenci alan okul tercihinde bulunmak zorunda olacak. Yerel yerleştirme tercihi yapılmadan, merkezi sınavla öğrenci alan okullar ile pansiyonlu okullar tercih ekranı açılmayacak. Merkezi sınava giren öğrenciler, MSP ile öğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç ayrı kategoriden tercihte bulunabilecek. Sınava girmeyen öğrenciler ise yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere iki kategoride tercih yapabilecek. Özel ortaöğretim kurumlarına ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kayıt yaptıran öğrenciler, tercihte bulunamayacak.

 

EN FAZLA 5 OKUL TERCİHİ YAPABİLECEKLER

 

Adaylar öncelikle yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercihini yapacak. Yerel yerleştirmede tercihlerinden ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla öğrenciler en fazla 5 okul tercihi yapabilecek. Tercihlerde, aynı okul türünden (Anadolu lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul seçilebilecek. Merkezi sınava giren öğrenciler, yerel yerleştirme tercihlerini yaptıktan sonra merkezi sınavla öğrenci alan okullar ekranından en fazla 5 okul; pansiyonlu okullar tercih ekranından da en fazla 5 okul olmak üzere toplamda 15 okul tercihinde bulunabilecek. Merkezi sınavla öğrenci alan okullara yerleştirilen adayların, yerel yerleştirme ve pansiyonlu okul tercihleri dikkate alınmayacak.

 

TERCİH ROBOTU KULLANIMA AÇILDI

 

Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilere tercih sürecinde yardımcı olmak amacıyla bu yıl ilk defa tercih robotunu kullanıma açtı. Tercih robotunda istedikleri yüzdelik dilim aralıklarında hem il hem de ülke düzeyinde okul listelerini ve okullarla ilgili detaylı bilgileri görebilecek olan öğrenciler okul türleri, il, ilçe ve 2018'e ait yüzdelik dilimlerine göre arama da yapılabilecek. Yerleştirme sonuçları ise 22 Temmuz'da internet üzerinden açıklanacak.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU