Şarköy Cemevi'ne görkemli açılış

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl temeli atılan, Şarköy Cemevi'nin açılışı dün düzenlenen törenle yapıldı. Bin 238 metrekare alan üzerine inşa edilen ve top

GÜNDEM 29.06.2019 10:00:00 0
Şarköy Cemevi

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Etüt ve Projeler Dairesi Başkanı Bülent Doğan, “Toplam inşaat alanı bin 560 metrekare. Sözleşme bedeli 3 milyon 315 bin TL. Arsa Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından 260 bin TL bedelle kamulaştırıldı. Cemevimiz Tekirdağ Büyükşehir Belediyemiz ve belediye başkanımız Kadir Albayrak’ın vatandaşlarımız arasında ayrımcılık yapmadığını sözle değil uygulamayla gösterdiği en önemli eserlerden biridir. Görev alanımızda olmamasına rağmen devletimizin yetersiz kaldığı alan olan okul yapımında çocuklarımızın eğitimine katkı için 11 ilçede 11 okul yaptık. Camilerimizden 57 adedinde çeşitli tamiratlar yaptık. Kapaklı Müftülüğü tarafından yapılacak camimize 450 bin TL nakdi yardımda bulunduk. Muratlı Cemevi’ni yaparak vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Ergene Cemevimizin projesi hazır. Finans imkanı gerçekleştiğinde en yakın zamanda ona da başlayacağız. Cemevimizin bütün vatandaşlarımıza hayırlı olmasını, barı, huzur, esenlik getirmesini temenni ediyorum” dedi.

 

“HEDEFİMİZ TÜM TRAKYA’YA YAYMAK”

 

Cem Vakfı Şarköy Şube Başkanı Cafer Kılıç da “Şarköy Cemevimizin açılışı ile faaliyetlerimize başlamış bulunmaktayız. Hedefimiz Şarköy’den başlatmış olduğumuz faaliyetlerimizi tüm Trakya’ya yaymaktır. Amacımız Alevi ve Bektaşi felsefesini, kültürünü ve ibadetini biz ve bizden sonraki nesillerimize doğru şekilde anlatmak, yaşatarak göstermektir. Bu bağlamda kendi kültürünü unutmuş ya da Alevi ve Bektaşi kültüründen geleneğinden gelmeyen insanlarımıza kültürümüzü doğru anlatmak ve göstermektir. Özellikle ayrımcılık yapmadan, felsefemizden, geleneğimizden gelmeyen insanlara bizi en doğru biçimde anlatıp toplumda oluşan yozluğu, yanlışı, öğretiyi geçerli ve en doğru bilgilerle aydınlatmaktır. Cemevimizde dil, din, ırk, mezhep, cinsiyet ayırmadan kapılarımız sonuna kadar açık olacaktır” dedi.

 

“CEMEVLERİ BİR İBADETHANEDİR”

 

Açılışta Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner de konuşma yaptı.  Cemevlerinin bir ibadethane, cemin de bir ibadet olduğunu söyleyen Döner “Eline, beline, diline, işine, aşına, eşine olan bağlılık bizim İslam anlayışımızda ahlakımızı simgeler. Bizim İslam anlayışımızda yaratan ve yaratılan arasında ayrılık yoktur. İnsan Allah’a en yakın olandır. İnsanın yüzünde Allah’ın nuru akseder. Allah’ın ruhundan insana ruh üflediği, insanın ilahi kuvvet ve kudret ile bütün ilimlere sahip olduğuna inanılır. Mükemmel ve uygar şekilde insanın özgür, çalışkan ve ahlaklı yaşaması esastır” dedi.

 

“MUSTAFA KEMAL’İN ASKERLERİYİZ”

 

Alevi ve Bektaşilerin Kurtuluş Savaşı’nda İstanbul ve Anadolu’da tam bağımsızlığın sağlanması ve Cumhuriyetin kurulmasında Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında yer aldığını söyleyen Döner “Bizler kendimizi Mustafa Kemal’in askerleri diye adlandırıyoruz. Bizler Cumhuriyete, laikliğe, demokrasiye sonsuza kadar bağlıyız. Bizler hoşgörüden, barıştan, kardeşlikten, özgürlükten, bir arada yaşamaktan yanayız. Bizim İslam inancımızda cebir ve şiddet, kin ve nefrete yer yoktur. Dili, dini, ırkı, mezhebi, meşrebi, etnik kökeni ne olursa olsun bütün insanların kardeş olduğuna inanıyoruz. Yaşamları boyunca devletine, ülkesine, milletine, bayrağına bağlı olan ülke nüfusumuzun 25-30 milyonuna neden ötekileştirme uygulanır, neden ayrımcılık yapılır? Neden din ve vicdan hürriyeti tanınmaz? Neden eşit vatandaş, eşit yurttaş olarak devleti yönetenlerce kabul edilmiyoruz? Neden tüm ülke  nüfusumuz tarafından tanış olunan, kabul gören inancımız ve Cemevlerimiz ibadethane olarak tanınmaz? Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından verilen kararlar Nisan 2016’dan itibaren neden uygulanmaz? Devletin diğer inançlara olduğu gibi Cemevlerimize de bütçeden pay ayırması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

 

“HER ŞEY ÇOK DAHA GÜZEL OLACAK”

 

Büyükşehir Belediyesi’nin eğitime de destek verdiğini söyleyen Döner “11 ilçeye 11 okul yaptınız. En büyük ibadet bu” dedi. Döner “Ülkemizin gündemi mağlum. Burada olduğu gibi İstanbul’da da, Türkiye’nin her karış toprağında, her ilinde, her ilçesinde her şey çok daha güzel olacak” ifadelerini kullandı.

 

“DAHA GÜZEL BİR ŞARKÖY’Ü ORTAYA ÇIKRACAĞIZ”

 

Açılış programı Şarköy Belediye Başkanı Alpay Var’ın konuşması ile devam etti. Türkiye'ye örnek olacak eseri Şarköy'e kazandırdığı için başta Başkan Kadir Albayrak olmak üzere Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi personeline teşekkür eden Alpay Var, “2018 yılının başında Cemevi'nin temel atma töreninde ilçe başkanı olarak bulunmuştum. Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak ile birlikte Şarköy'ümüz için birçok projeyi hayata geçirecek ve daha güzel bir Şarköy'ü ortaya çıkaracağız. Şarköy Belediyesi olarak, tüm hemşerilerimizin ibadetlerini ve etkinliklerini en iyi şekilde yapabilmesini sağlamak bizlerin boynun borcudur. Ben, sözlerime son verirken Cemevi'nin Şarköy ve tüm Tekirdağ'a hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

 

“EN KALİTELİ HİZMETİ VERMEYİ İLKE EDİNDİK”

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da, Tekirdağ halkına her alanda en kaliteli hizmeti vermeyi ilke edindiklerini ifade ederek “Güzel Tekirdağ'ımıza yeni bir değer daha kazandırıyor olmanın mutluluğuyla yeniden bir aradayız. 2. hizmet dönemimize yoğun bir tempoyla başladığımız böyle bir dönemde, halkımıza verdiğimiz sözleri yerine getirmenin gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Göreve geldiğimiz tarihten bu yana Büyükşehir Belediye Meclisimiz, 11 ilçe belediye başkanımız, mahalle muhtarlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ve siz değerli halkımızla el ele vererek mavi gözlü kentimizde büyük bir dönüşümü gerçekleştirdik.  Halkımıza her alanda en iyi hizmeti verme ilkesiyle hizmet yolunda gece gündüz çalışırken dini, kültürel ve sosyal hizmetleri ihmal etmemiz de söz konusu olamazdı” dedi.

 

“GÖNÜL KÖPRÜLERİ KURUYORUZ”

 

Cemevlerinin, Alevi ve Bektaşi canların, Yaradanla bir oldukları, bütünleştikleri, Allah'a sığındıkları, dargınların barıştığı, aşlarını aynı sofrada bölüştükleri, manevi değeri yüksek yerler olduğunu kaydeden Albayrak “Sevgi, hoşgörü, kardeşlik ve dayanışma anlayışı ile tüm canlarımızla gönül köprüleri kuruyoruz. Ülkemizin 81 vilayetinden yurttaşlarımızın, bir arada, huzur ve kardeşlik içerisinde yaşadığı Tekirdağ ilimizde herkesi kucaklıyoruz. Alevi ve Bektaşi canlarımızın, cem olacakları, sevgilerini ve aşlarını paylaşacakları Şarköy Cemevimizin açılışını yapmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. Şarköy Cemevimizde çok amaçlı salon, aşevi, derslikler ve kütüphane yer alıyor. Böylece Şarköy ilçemize çağımızın tüm teknolojik imkânlarının kullanıldığı, özgün ve estetik bir mimari anlayışla inşa edilen bir Cemevi kazandırmış olduk. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak 2018 yılında Muratlı Cemevi'mizi de hizmete sunduk. Şarköy Cemevi, güzel Tekirdağ'ımıza kazandırdığımız 2. cemevidir. Hizmete sunduğumuz Muratlı ve Şarköy Cemevlerimiz, çok değerli canlarımızın sevgi, kardeşlik, yardımlaşma ve hoşgörü iklimi içerisinde bir araya gelmelerine ve ibadetlerini yerine getirmelerine vesile olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle bugün temelini attığımız Şarköy Cemevimizin, Atatürk Devrimlerinin ve Laik Cumhuriyetin yılmaz savunucusu olan Alevi ve Bektaşi canlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Manevi değeri böylesine yüksek olan bir günde sözlerimi Büyük Tasavvuf Şairi Yunus Emre'nin bir dörtlüğü ile bitirmek istiyorum; Gelin tanış olalım, İşi kolay kılalım, Sevelim sevilelim, Dünya kimseye kalmaz” dedi.

 

"ALEVİ İNSANIMIZ HER ZAMAN BU ÜLKEYE SAHİP ÇIKMIŞTIR"

 

Açılış töreninde konuşmayı Şarköy Kaymakamı Kemal Yıldız yaptı. Alevi vatandaşların, vatanına milletine bağlı yüreği Atatürk sevisiyle dolu insanlar olduğunu belirten Yıldız “Bu mekânda ülkemizin birlik ve beraberliğinin her zaman sergileneceğine dair olan inancım sonsuzdur. Alevi insanımız, her zaman bu ülkeye sahip çıkmıştır. Bu ülkenin temelinde, harcında emekleri vardır Alevi insanımızın. Ben bu duygu ve düşüncelerle canların buluşacağı Cemevimizin hayırlar getirmesini diliyorum” dedi. Kaymakam Yıldız, tesisin yapılmasında emeği geçen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’a da teşekkür etti. Konuşmaların ardından kurdele kesilerek cemevinin açılışı yapıldı.

 

KATILIM YOĞUN OLDU

 

Şarköy Kaymakamı Kemal Yıldız, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Şarköy Belediye Başkanı Alpay Var, Muratlı Belediye Başkanı Nebi Tepe, Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner, TESKİ Genel Müdür Vekili Dr. İbrahim İçöz, Şarköy Cemevi Dernek Başkanı Cafer Kılıç, Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Neşat Erdoğan, Büyükşehir Belediyesi daire başkanları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU